Route 6: Kerkepad Wedde

Op deze route wandel je over het Kerkepad bij Wedde. Deze route is 5,5 kilometer lang.

Wandeltocht 1 uur 15 minuten - 5.5 km

Dit ga je zien

Startpunt: Villapark Weddermeer
Paviljoenweg 2
9698 XX Wedde
Navigeer naar startpunt
1

Tourist Info Agentschap - Wedde (Villapark Weddermeer)

Paviljoenweg 2
9698 XX Wedde
Tourist Info Agentschap - Wedde (Villapark Weddermeer)
2

Nederlands Hervormde Kerk Wedde

Schoolstraat 7
9698 AP Wedde
Nederlands Hervormde Kerk Wedde
Eindpunt: Villapark Weddermeer
Paviljoenweg 2
9698 XX Wedde
Navigeer naar eindpunt

Neem alvast een kijkje

Wedde en meer nog het naburige Wedderveer waren tot in de vijftiger jaren van de twintigste eeuw wereldse dorpen. Etablissementen als hotel Buenos Aires, een pand met prachtige veranda op de plaats waar nu het gemeentehuis staat, hotel Westerwolde, café Speelman en ‘Klein Scheveningen’ waren uitgaans- en recreatiecentra en de Weddermarkten trokken mensen uit de wijde omtrek.De stoomtram maakte het vertier voor de hele streek goed bereikbaar.Het recreatiegebied De Wedderbergen, met vakantiehuisjes, een jachthaven (waar vroeger Klein Scheveningen was) en een visplas met zandstranden zal niet voor niets op die plek zijn ontstaan.

De route volgt een deel het voormalige kerkepad van Wedderbergen (punt 8) naar de hervormde kerk in Wedde (punt 12). De kerk van Wedde wordt voor het eerst vermeld in geschriften uit 1150. Waarschijnlijk ging het hier om een houten voorganger van de huidige kerk. De huidige romanogotische kerk werd gebouwd in de eerste helft van de dertiende eeuw.

In de vijftiende eeuw werd de kerk uitgebreid en verhoogd. Later (in 1666) werd een deel van de kerk juist weer verlaagd vanwege ernstige beschadigingen tijdens oorlogshandelingen.

De toren van de kerk is pas veel later, in 1860, tegen de kerk aan gebouwd. Deze verving een vrijstaande houten klokkenstoel. De kerk heeft een preekstoel uit de 17e eeuw, een drostenbank uit omstreeks 1700 en een door Flentrop in 1979 gebouwd koororgel zonder pedaal. Dit orgel verving het harmonium dat hier sinds 1904 stond.

In de kerk liggen diverse borgheren van de Wedderburcht begraven, waaronder Haye Addinge (1492). Ook de laatste drost van Westerwolde, Albert Hindrik van Swinderen, ligt in de kerk begraven.

Op- of aanmerkingen? Laat het weten via het contactformulier

Dit is een route van de Stichting Wandelen in Westerwolde. Voor deze route kunt u zich nog opgeven als sponsor. Mail naar info@wandeleninwesterwolde.nl

Kenmerken

Tocht/Route

  • Toelichting seizoen: Let op: het oeverpad langs de Westerwoldse Aa kan soms erg drassig zijn. Het dragen van waterdicht schoeisel wordt daarom aangeraden.
  • Toelichting startpunt: Parkeerplaats Villapark Weddermeer
  • Route typering: Natuurroute
  • Route kenmerken: Van A naar A
  • Gemarkeerd: Ja
  • Toelichting markering: Geel-wit WIW6

Wandelen

  • Honden aan de lijn Ja

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief