De hoogtepunten van het culturele voorjaar

Een nieuw jaar betekent ook een nieuw programma vol culturele hoogtepunten. Het voorjaar belooft een feestje te worden met alles wat er op de planning staat. Duik de theaters en popzalen in en laat je verrassen door uniek talent. Benieuwd wat er de komende maanden te ontdekken is in Groningen? Wij maakten een rondje langs verschillende culturele hotspots in de stad en hebben de must-sees voor je verzameld. Waar komen we jou tegen?

Kom kijken dan

VERA

Al meer dan 100 jaar is VERA één van de belangrijke pijlers van de Groninger cultuursector. De grootste namen hebben hier aan het begin van hun carrière gestaan. Nog steeds boekt VERA veel talentvolle artiesten. Neem bijvoorbeeld de Amsterdam Klemzer band, die 15 februari naar Groningen komt. Even later komt het Nederlandse trio Pip Blom de stad in om hun indie rock te laten klinken op 25 april. Ook talenten die behoren tot onze zuidelijke buren komen graag naar Vera. De belgische band Het Zesde Metaal komt ons op 28 februari verblijden met hun muziek. Hun landgenoten Whispering Songs laten op 15 maart hun mix van post-punk horen. Kun je niet kiezen en wil je meerdere talenten op één avond bezoeken? Dat kan op 24 februari tijdens het Hybrid Festival dat wordt georganiseerd in samenwerking met Oost, de buren van Vera in de Oosterstraat. Op meerdere locaties wordt er expirimentele muziek ten gehore gebracht, die de hedendaagse transformatie van de maatschappij omvat. Zin in wat anders? Niet alleen muziek, maar ook films krijgen een podium bij Vera. Op 27 februari is er een mix van deze twee te bewonderen tijdens de tentoonstelling van de Dada Artfilms, waaraan live muziek wordt toegevoegd. Een weekje eerder, op 20 februari, wordt de film On The Fringe over economische wanhoop getoond. Dit cinematische staaltje cultuur valt voor Vera onder de categorie 'movies that matter'.

Bekijk het hele programma

SPOT

Zeg je cultuur in Groningen, dan zeg je natuurlijk ook SPOT. Het hele jaar door organiseren zij bijzondere muziek en theatervoorstellingen in onder andere de Stadsschouwburg en de Oosterpoort. Dit voorjaar staan er ook weer een aantal toffe voorstellingen op de planning. Op 10 maart komt Terence Blanchard, vijfvoudig Grammy Award winnend trompettist en componist, naar de Oosterpoort. Op dezelfde locatie strijkt Bill Bailey op 1 mei neer. Deze Britse comedylegende behoort al jaren tot de wereldtop in zijn vak. Ook komt stervioliste Julia Fischer samen met het orkest van Academy of St Martin in the Fields naar de Oosterpoort. Op 15 mei speelt dit dreamteam muziekstukken van Beethoven. Natuurlijk kun je in het voorjaar ook weer terecht in de prachtige Stasdschouwburg. The 7 Fingers vertelt op 14 mei het liefdesverhaal van Romeo en Julia door theater, moderne dans en acrobatiek te combineren. Verdeeld over februari en april komt de voorstelling The Underground van NITE maar liefst 11 keer naar Groningen. De lovende recencies beloven veel goeds op het vlak van theater, dans en muziek.

Bekijk het hele programma

Grand Theatre

In een statig pand op de hoek van de Grote Markt zit het Grand Theatre. Een eigenzinnig theater waar ze voorstellingen boeken die je niet snel ergens anders tegen zal komen. Zo is de opvoering van Nieuwe Patronen op 9 februari een exemplaar waar je nog vaak aan terug zal denken. Curator en ontwerper Haiko Sleumer en performer en kledingmaker Paul van de Waterlaat laten je nadenken over de vraag: "Wat trekken we aan als niemand kijkt?" In Peach Season laat choreografe Gaja Caruso je aan de hand van een mix van dichtkunst en dans de essentie van het liefdesverhaal zien. De show op 15 februari is geïnspireerd door ASMR-therapie. Voor de één relaxend, voor de ander overprikkelend. Nog even googelen dus, als je nog niet bekend bent met deze techniek. Voor kinderen is het Grand Theatre dit voorjaar dé plek om deel te nemen aan cultuur. Zo kun je met je dreumes vanaf één jaar op 22 februari naar Club Wauw. Dit is een interactieve voorstelling, waarbij je samen op ontdekkingsreis gaat. De opvoering van Een Kleine Anatomie op 21 februari is speciaal voor de kleuters vanaf vier jaar. Aan de hand van livemuziek en dans later vier performers het lichaam van binnen en buiten zien. Kinderen die de leeftijd van zes zijn gepasseerd, zijn op 17 februari van harte welkom bij Rijnreisje. Een betoverend en spannend stuk over twee zalmen die stroomopwaarts in de Rijn zwemmen om hun eindbestemming te bereiken. Met een leeftijd van acht of ouder zal je op 18 februari zeker giegelen om de de voorstelling Diarree Is Mijn Lievelingskleur. Een talentshow voor mislukkelingen met letterlijk en figuurlijk een grote boodschap.

Bekijk het hele programma

Martiniplaza

Ook bij de grootste evenementenlocatie van het Noorden is een heleboel tofs te ontdekken dit voorjaar. Op 17 februari is de eerste uitvoering van De man van La Mancha te zien. Een musical gebasseerd op het beroemde boek van Miquel de Cervantes met Huub van der Lubbe als hoofdrolspeler. Deze voorstelling over de wondelijke wereld van de idealist is te zien tot en met 3 maart. De week daarop, op 9 en 10 maart, komt er een wel heel bekend trio naar Groningen. Hanne, Marthe en Julia van K3 kruipen in de huid van de drie biggetjes. Zin in een beetje spanning? Op 14 en 15 maart speelt een sterrenkast The Murder on the Orient Express. In deze voorstelling volg je detective Poirot bij het oplossen van een mysterieuze moord op een rijdende trein, terwijl de dader nog aanwezig is. 17 maart is het tijd voor Mees Kees om met zijn klas op kamp te gaan. Het wordt hoe dan ook weer een lachwekkend avontuur. "My, my, here I go again." Klinkt het je al bekend in de oren? Alle ABBA fans kunnen van 20 tot en met 24 maart terecht bij Mamma Mia. Het belooft een heerlijk verhaal te worden vol romantiek en humor. Om het voorjaar met een knal uit te gaan komt de indrukwekkende musical Jesus Christ Superstar tussen 29 mei en 2 juni naar Martiniplaza. De tekst en muziek van Tim Rice en Andrew Lloyd Webber vormen, samen met een live orkest, de basis voor dit volledig in het Engels gezongen theaterspektakel.

Bekijk het hele programma

Simplon

Eigentijdse muziek met hier en daar een rafelrandje, dat vind je bij Simplon. Zo wordt er een podium gegeven aan artiesten die nog lerende zijn. Nadat verschillende popbands hard gewerkt hebben aan hun skills, willen ze dit graag met de wereld delen. De Vrijdag Popband voor volwassenen laat hun kunsten op 2 februari zien en de Vrijdag Popband voor jongeren en kinderen is 9 februari aan de beurt. Het Groningse platenlabel Vision wil op 17 februari tonen welk talent zij geworven hebben. Dit jaar luidt het label in met de artiesten Black Sun Empire, Levela, gyrofield, Koarse en Seven-Headed. De energierijke en swingende groep, het achtkoppige Hypnotic Brass Ensemble, laat je op 9 maart verwonderen. Als nooit te voren voel je hoe aanstekelijk muziek kan zijn. Groningen is Groningen niet zonder haar studenten. Daarom is Simplon er ook voor hen. Het Nederlands Studenten Jazz Orkest presenteert Club Fusion. Op 13 april treedt een viertal op dat zich niet makkelijk in hokjes laat plaatsen. De band BRUUT! is een eigen genre en je zal je dus moeten laten verassen. Even iets anders dan muziek? Dan kun je bij Simplon ook je buikspieren trainen door flink te lachen tijdens een van de Comedy Nights. Op 21 februari, 17 april en 12 juni komt er een wisselend gezelschap aan comedians langs om hun meest hilarische verhalen te vertellen. 

Bekijk het hele programma

Musea

Groningen kent niet alleen veel evenementenlocaties, maar ook tientallen musea. Zo is er in het Groninger museum genoeg te zien. Tot en met 3 maart vallen hier de portretten van Joram Krol te bewonderen. De ode aan Erwin Olaf en de expositie met werken van kunstkring De Ploeg lopen door tot en met 10 maart. De samenwerking met Nymphenburg duurt tot en met 5 mei. Nu de Unzipped expositie toch echt is afgelopen is het tijd voor een groots nieuw spektakel. Vanaf 9 maart is de Kinderbiënnale te zien. Deze expositie is ingevuld door kinderen en levert spectaculaire werken op. Ook viert het Groninger Museum vanaf 29 maart haar 150 jarig bestaan en geeft ze een kijkje 'Behind the Scenes'. Naast het Groninger Museum kun je nog vele andere musea in de stad bezoeken. Denk aan Museum aan de A, Storyworld en het Universiteitsmuseum.

Nog lang niet naar huis

Het volledige culturele aanbod van Groningen vangen in één blog is vrijwel onmogelijk. Er is namelijk veel te veel leuks. Ook buiten de klassieke theaters, poppodia en musea is namelijk nog een wereld te ontdekken. Zo is er in het Forum de komende maanden weer een stampvol programma aan afwisselende culturele activiteiten. Denk hierbij aan films, exposities, cursussen, lezingen, kinderactiviteiten en nog veel meer. De organisatie Kunstpunt Groningen maakt kunstwerken toegankelijk aan de hand van verschillende werken op straat, op locatie of verwerkt in een route. Ook Vrijdag presenteert in het voorjaar weer een breed scala aan muziek, theater en beeldende kunst. Je vindt alle komende evenementen in onze uitagenda.

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief