Extra lus kunstroute Noord

1. Salamander in lantaarnpaal

Het Noorderplantsoen, Gronings trots. Studenten die er picknicken, kinderen die sinds jaar en dag klimmen in de piramide van touwen, de muziekkoepel. Je denkt dat je er alles wel hebt gezien. ’s Zomers wandelen er soms zelfs schildpadden in het park, we kijken nergens meer van op. Maar: weet je ook waar de salamander in de lantaarnpaal zit? Je loopt of fietst er namelijk zo voorbij. Houd je ogen goed open.

Tip: je vind de salamander bij de zuidingang

2. Voetcarillon

Het voetcarillon in het Noorderplantsoen is een werk van Alfons van Leggelo. Je bespeelt het, zoals de naam al zegt, met je voeten. De negen bronzen tegels hebben elk een andere toonsoort. Stap op een van de tegels en je maakt muziek. Zo kun je niet alleen de kunstenaar in je naar boven halen, maar ook de muzikant. Oud stadsdichter Stefan Nieuwenhuis schreef er een gedicht over. 

Noorderplantsoen

3. Muurschilderingen Veldstraat - Zwarteweg

Even terug in de tijd: de straten die je nu bewandelt waren vroeger leeg. Er waren wat moestuintjes (vandaar Moesstraat) en je had de 'Weg naar de Rijskampen'. Rijst? Nee, wilgen. Hout van de wilgen noem je rijshout en de bomen groeiden hier als onkruid uit de grond. De ‘Weg naar de Rijskampen’ werd in de 19e eeuw omgedoopt tot Zwarteweg. Waarom die naam? Het toenmalige wegdek had die kleur. Zo makkelijk kan het zijn. Tegenwoordig kun je je niet voorstellen dat hier vroeger nagenoeg niks was. Alle gezellige schipperswoningen, de palmboom en de excentrieke mensen die er rondlopen maken het een levendige buurt. Een levend kleurboek dankzij de muurschilderingen van Mathieu Keuter die je her en der ziet. Houd je ogen dus goed open.

Veldstraat - Zwarteweg

4. Circus clyde takes you on a journey

Het kan af en toe een behoorlijk circus zijn in de stad. Bekende van de route, Klaas Lageweg, weet dat maar al te goed. In parkeergarage Circus rijd je met de auto zo de circustent binnen. Het is niet voor niets dat hij zijn inspiratie vond in acrobaten en clowns; vroeger was dit terrein het podium voor de circustenten die naar de stad kwamen.

Parkeergarage Boterdiep (85)

5. Graffiti Simplon

De Groningse hiphopformatie Dope D.O.D. is wereldberoemd in de scene van hardcore rap en hiphop, maar veel Groningers hebben nog nooit van de rappers gehoord. Kunstenaar Michel Velt vond dat de Groningse held, Jay Reaper, te weinig aandacht kreeg van Stadjers. Hij besloot een enorm portret van hem te schilderen dat het steegje tussen het Boterdiep en Poppodium Simplon siert. Nu kan niemand meer om Jay heen. Voorheen een schmutzig steegje, maar dankzij de kunst van Michel opgekalefaterd tot een gezellig straatje waar Jan en alleman in de gaten wordt gehouden door Jay.

Boterdiep 69

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief