Kunst in het landschap

Uitgestrekte velden vol bloemenpracht, meanderende beekjes en dorpen gebouwd op heuvels. Het Groninger landschap is een kunstwerk op zich. Niet voor niets diende het als inspiratie voor menig kunstenaar. In dit landschap zijn ook échte kunstwerken te vinden. Kunst gemaakt door mensenhanden. Van staal, steen en hout. Kunst met een verhaal. Ga mee, langs kunstwerken in het Groninger landschap.

De Grote Kijker

Ten Boer - Tussen het Damsterdiep en het Ten Boersterbos ligt een vier hectare groot landschapspark. In het park vind je een zes meter hoge heuvel, de Spottershill. Hierbovenop vind je een verrekijker van cortenstaal, gemaakt door Herbert Koekkoek. De lens van de kijker is gericht op de stad Groningen, als verwijzing naar het samenwerkingsverband wat de voormalige gemeente Ten Boer had met de stad. Zin om actief kunst te ontdekken? 'De Grote Kijker' is onderdeel van een fietsroute die Kunstpunt heeft uitgezet langs kunst in Ten Boer.

Stadsmarkeringen

Groningen - Noord, oost, zuid of west. Welke kant je ook vandaan komt, wanneer je de stad binnenrijdt is de kans groot dat je een van de stadsmarkeringen tegenkomt. Ze zijn in 1990 geplaatst ter ere van het 950 jarig bestaan van Groningen. Zoals vroeger de toegangspoorten de grenzen van de stad markeerden. Ieder kunstwerk is ontworpen door een andere kunstenaar, wat een bonte verzameling aan werken oplevert. Van een joker op een toren van kaarten tot een elektriciteitsmast die de dagen van de week aangeeft.

De Baak

Lutjegast - In een weiland bij Lutjegast staat een stapel stenen, maar niet zomaar een stapel stenen. Je hebt het niet meteen door, maar je staat hier op het noordelijkste puntje van een uitloper van het Drents Plateau. Een landschap wat gevormd is door verschillende ijstijden. In die tijd zijn er vele zwerfkeien vanuit Scandinavië deze kant opgekomen. Het werk is een verwijzing naar de geschiedenis van het gebied. En de naam zegt het al: het 6,5 meter hoge kunstwerk is een baken in het landschap.

Hemelpoort

Noordkaap - Hier, op het meest noordelijke puntje van het Nederlandse vasteland, staat de ‘De Hemelpoort’. Een indrukwekkende 2,5 meter hoge poort. Door blootstelling aan het weer (en daar is hier voldoende van), heeft de poort zijn roestbruine kleur gekregen. De Groningse kunstenaar René de Boer noemde zijn poort eigenlijk ‘Poort Kaap Noord’, maar ‘De Hemelpoort’ werd al gauw favoriet in de volksmond. Wanneer je hier staat bovenop de dijk en uitkijkt over de zandplaten, dan kun je het daar alleen maar mee eens zijn.

Rustpunten

Verschillende plekken - Even tot adem komen tijdens het fietsen? Dat kan bij een rustpunt. In het noorden van de provincie nemen ze dat wel heel letterlijk. Op vijf iconische plekken vind je enorme sculpturen van rustende mensen. Wel zo fijn: ook jij kan hier tot rust komen, de bankjes zijn daar juist voor bedoeld. De sculpturen zijn op markante plekken in het landschap geplaatst, denk bijvoorbeeld aan molen 'de Goliath' en Noordpolderzijl.

Ede Staal monument

Delfzijl - Sinds 2001 vind je op de dijk bij Delfzijl een groot standbeeld. Deze tien meter hoge zuil is een ode aan de Groninger zanger Ede Staal. De bekendste vertolker van het Groninger lied overleed 15 jaar eerder in dezelfde stad. Op de zilveren wikkel rondom het zuil is de tekst van een van zijn bekendste nummers, 'Credo- Mien bestoan' te vinden.

Toegangspoorten

Borgercompagnie - Tussen Veendam en Sappemeer ligt het dorpje Borgercompagnie. Een dorp wat zo lang uitgestrekt is dat het in twee gemeenten ligt. In 2002, toen het kunstwerk ‘Toegangspoorten’ werd gebouwd, lagen hier zelfs nog drie gemeenten. Het kunstwerk is gebouwd op het driegemeentenpunt. De pilaren vormen de poorten naar elk van de drie gemeenten. Ook heeft elk van de kolommen een andere kleur, om de verschillen tussen de regio’s te tonen. Op de ring die de pilaren met elkaar verbindt zijn tekeningen van kinderen uit de gemeenten verwerkt.

Waaiboei

Nieuwe Statenzijl - Een kunstwerk dat elke keer wanneer je er naar kijkt weer anders is, dat is de waaiboei. Dit kunstwerk op de dijk bij Nieuwe Statenzijl, waar ook de Kiekkaaste te vinden is, laat zich leiden door de wind. Het acht meter hoge sculptuur van Martin Borchert staat namelijk los op de dijk. Doordat de bolvormige onderkant is verzwaard met beton, zwenkt het kunstwerk wel mee met de wind, maar blijft het op zijn plek liggen.

Theater van de natuur

Sellingen - In Sellingen langs de Ruiten Aa staat een opvallende natuurkijkheuvel. Boven op de heuvel staat een beweegbaar sculptuur. Kijk door de gordijntjes van dit kleine theater en heb zicht op het grootste kunstwerk van Groningen: de natuur. Vanaf de heuvel heb je een magisch uitzicht over het Westerwoldse landschap. De natuur is overigens niet het enige wat je hier kan bekijken. De traptreden van de heuvel zijn namelijk voorzien van gedichten, geschreven door bekende Nederlanders. Een mooie combinatie van cultuur en natuur.

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief