De mooiste lentetuinen van Groningen

De lente hangt in de lucht. We gingen op zoek naar de kleurrijke voorbodes van het voorjaar en vonden ze in borgtuinen en andere bezoektuinen. Word jij ook zo blij van de lente? Trakteer jezelf op een uitje naar een van deze mooie lentetuinen in de provincie. 

Fraeylemaborg

Hoofdweg 30 Slochteren - De Fraeylemaborg op zich is natuurlijk al prachtig, maar het park rondom de borg is minstens net zo betoverend mooi. In 1800 kreeg het landgoed een ontwerp in Engelse landschapsstijl. Dat was destijds de trend. Een stijl die zich kenmerkt door asymmetrie en slingerende vormen. Ook verwildering was populair. De borgheer liet daarom rondom de borg allerlei bolgewassen aanplanten. Dat maakt dat al ruim 200 jaar verwilderde bosanemonen, vingerhelmbloemen en krokussen rondom de Fraeylemaborg groeien. Een plek waar de lente al vroeg zichtbaar én ruikbaar is dus.

Lees meer

Ennemaborg

Hoofdweg 100 Midwolda - Zin in de lente? Rond de Ennemaborg kun je genieten van het jonge leven dat zich rondom de borg toont. De voortuin bestaat uit een gazon waar in het voorjaar vele stinzenplanten bloeien. Deze flora worden ook wel gezien als de specialiteit van de borgtuin. Naast de borg staat een ongeveer tweehonderd jaar oude beuk en achter het huis ligt een bos van 2,5 kilometer lang en 300 meter breed. Daar ben je als natuurliefhebber wel even zoet mee dus.

Lees meer

Domies Toen

Hoofdstraat 76 Pieterburen - Bij de vijftiende-eeuwse Petruskerk van Pieterburen ligt Domies Toen, de tuin van de dominee. Deze tuin is een kleurrijk voorbeeld van een ‘slingertoen’, de Groningse variant van een tuin in Engelse landschapsstijl. De winterakonieten en sneeuwklokjes bloeien hier al, en je ziet hier van dichtbij hoe ook de andere bollen de grond uit willen. Knoppen die op knappen staan. In Domies Toen bloeien nagenoeg alle bekende en minder bekende stinzenplanten in het voorjaar, waaronder het sneeuwklokje en de krokus. Wil je meer over deze stinzenplanten en de rest van de tuin te weten komen? Meld je dan aan voor een begeleide rondwandeling.

Lees meer

Hortus Haren

Kerklaan 34 Haren - De Hortus Botanicus in Haren is een van de oudste en grootste botanische tuinen in Nederland. Een tuin die je rond Pasen steeds kleurrijker ziet worden. In de Laarmantuin vind je sprookjesachtige lenteklokjes en andere vroegbloeiers, en als je geluk hebt kan het zomaar zo zijn dat er ergens tussen het groen een aantal reeën tevoorschijn komen. Met eigen ogen bewonderen? De Hortus is zeven dagen per week geopend. Reserveren is niet nodig.

Lees meer

Menkemaborg

Menkemaweg 2 Uithuizen - In de bijzondere tuinen van, en in het gebied rondom de veertiende-eeuwse Menkemaborg zijn verschillende soorten lentebloeiers te vinden. Rond de buitengracht ligt bijvoorbeeld de imponerende singel, waar je onder de bomen een zee van stinzenplantjes kan vinden in het voorjaar. Als eerste de krokus, vervolgens vingerhelmbloem en later de witbloeiende en vooral geurende daslook. Ook in de Lusthof is de lente volop zichtbaar. Hier vind je onder andere de tulpen en een prachtige magnoliaboom die in het voorjaar (vaak rond eind maart/begin april) uitbundig in bloei staat.

Lees meer

Arboretum Notoarestoen

Ernstheemsterpad 1 Eenrum – Arboretum Notoarestoen was het idee van notaris Smit, die het een uitdaging vond om exotische planten te laten gedijen op de stugge Groninger klei. Het resultaat is een sfeervol park met een bijzondere verzameling van 1000 exotische bomen en planten, waaronder 600 soorten (wilde) rhododendrons. Vanaf de lenteperiode komt er iedere week meer kleur bij in de tuin, en in het voorjaar schieten de verschillende lentebloeiers uit de grond. Samen met de honderden rhododendrons die dan in bloei staan vormt het een prachtig geheel. In mei wordt de bloei van de rhododendrons dan ook feestelijk gevierd tijdens de ‘Geuren en Kleurendagen’.

Lees meer

Borgterrein Ewsum

Oosterburen 1 Middelstum – In de historische tuinen van borgterrein Ewsum kunnen natuurliefhebbers hun hart ophalen. Eind maart vind je hier vooral de lentebollen, zoals de sneeuwklokjes en de narcissen. Vanaf april begint de lente in de tuin dan echt. Dan staat eerst de fruitmuur in volle glorie en vervolgens komen ook de boomgaard en de bessenstruiken op. Ook in de bloemenweelde is het in het voorjaar al een kleurenfestijn. Hier wemelt het dan ook van de vlinders en bijen. En als je geluk hebt zie je zelfs nog een konijn door de tuin heen huppelen. Sluit je bezoek af op het terras van de theeschenkerij tussen al het groen voor dat echte lentegevoel.

Lees meer

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief