De mooiste lentetuinen van Groningen

De lente hangt in de lucht. We gingen op zoek naar de kleurrijke voorbodes van het voorjaar en vonden ze in borgtuinen en andere bezoektuinen. Word jij ook zo blij van de lente? Trakteer jezelf op een uitje naar een van deze mooie lentetuinen in de provincie. 

Fraeylemaborg

Hoofdweg 30 Slochteren - De Fraeylemaborg op zich is natuurlijk al prachtig, maar het park rondom de borg is minstens net zo betoverend mooi. In 1800 kreeg het landgoed een ontwerp in Engelse landschapsstijl. Dat was destijds de trend. Een stijl die zich kenmerkt door asymmetrie en slingerende vormen. Ook verwildering was populair. De borgheer liet daarom rondom de borg allerlei bolgewassen aanplanten. Dat maakt dat al ruim 200 jaar verwilderde bosanemonen, vingerhelmbloemen en krokussen rondom de Fraeylemaborg groeien. Een plek waar de lente al vroeg zichtbaar én ruikbaar is dus.

Lees meer

Ennemaborg

Hoofdweg 100 Midwolda - Zin in de lente? Rond de Ennemaborg (1391) kun je genieten van het jonge leven dat zich rondom de borg toont. De voortuin bestaat uit een gazon waar in het voorjaar vele stinzenplanten bloeien. Naast de borg staat een ongeveer tweehonderd jaar oude beuk en achter het huis ligt een bos van 2,5 kilometer lang en 300 meter breed. Daar ben je als floraliefhebber wel even zoet mee dus.

Lees meer

Domies Toen

Hoofdstraat 76 Pieterburen - De winterakonieten en sneeuwklokjes bloeien al, en je ziet hier van dichtbij hoe ook de andere bollen de grond uit willen. Knoppen die op knappen staan. In Domies Toen staan nagenoeg alle bekende en minder bekende stinzenplanten, waaronder het sneeuwklokje en de krokus. En ben je er op een zondag? Vergeet dan niet ook een kop koffie of thee af te halen bij de theeschenkerij. Of haal nog meer uit je tuinbezoek door het boekje 'Stinzenplanten ontdekken in Domies Toen' (€3,50) te kopen.

Lees meer

Hortus Haren

Kerklaan 34 Haren - De Hortus Botanicus in Haren is een van de oudste en grootste botanische tuinen in Nederland. Een tuin die je rond Pasen steeds kleurrijker ziet worden. In de Laarmantuin vind je sprookjesachtige lenteklokjes en andere vroegbloeiers, en ook kan het zomaar zo zijn dat er ergens tussen het groen een aantal reeën tevoorschijn komen. Met eigen ogen bewonderen? De Hortus is zeven dagen per week geopend. Reserveren is niet nodig.

Lees meer

Tuinfleur bezoektuin

Nieuweweg 34 Oostwold - Gelegen aan de oever van het Oldambtmeer, 5 kilometer van Winschoten, vind je bezoektuin Tuinfleur. Deze verrassende diepe tuin beslaat 6000 m2 en omvat 12 tuinkamers waarin duizenden bloembollen, diverse bloeiende vaste planten en een bijzondere collectie van sneeuwklokjes te zien zijn. Zoals zij zelf zeggen: een volmaakt goed onderhouden en indrukwekkend geheel. Tuinfleur is iedere zondag open van 11.00 tot 17.00 uur.

Lees meer

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief