Fietsroutes om Groningen mee te ontdekken

Als je een lekker stuk wil fietsen kan je in Groningen goed terecht. Welke kant je ook opgaat, overal is genoeg moois te ontdekken. Fiets over de dijk langs de kust, maak kennis met Groningse streekproducten of duik in de geschiedenis van de regio. Of je nou van korte of lange afstanden houdt, er zit altijd wel iets voor je tussen.

E-bike routes De Ploeg

Met deze e-bike routes doorkruis je het Groningen van De Ploeg: de ommelanden met hun weidsheid, wind en ruimte. En zo kijk je opeens met een heel andere blik naar het Groninger land. Met een Ploegblik zie je de windstrepen in de lucht, ontdek je de veelheid aan geeltinten in het rijpe graan en word je verliefd op de idyllische dorpjes met hun uit baksteen opgetrokken kerken. Een gratis app vertelt onderweg bijzondere verhalen: foto’s, muziek- en geluidsfragmenten en natuurlijk (kunst)historische achtergrondinformatie brengen het nu en het toen samen.

Lees meer

LF Kustroute

Zonder dijk was de provincie Groningen een stuk kleiner geweest. Misschien is dat waarom je bovenop de zeedijk de nuchtere kracht van de Groningers zo goed kunt voelen. De LF Kustroute voert je in 610 kilometer over, voorlangs en achterlangs de Nederlandse dijk. Ongeveer 90 kilometer van de route loopt door Groningen en verbindt twee unieke natuurgebieden met elkaar: het Lauwersmeer en de Dollard. De uitzichten zijn adembenemend. En dan maar hopen op wind mee.

Lees meer

Lekker Oldambt

Het lekkerste van Groningen vind je buiten de gebaande fietspaden. Sappige appeltjes, peren en ambachtelijk gestookte graanjenever. Deze fietsroute dwars door het Oldambt neemt je mee langs smaakvolle plekken. Waar streekproducten met liefde geoogst, bereid en verkocht worden.

Lees meer

Welkom op de Wierde

Door het hele Groningse landschap zijn wierden verspreid. Wierden, ook wel terpen genoemd, zijn door mensen gemaakte heuvels, waardoor men bij overstromingen droge voeten hield. Wie hier fietst gaat dus regelmatig heuveltje op, heuveltje af. Fietsen langs de Groninger wierden is als fietsen door een openluchtmuseum: je rijdt dwars door de geschiedenis en kijkt ondertussen je ogen uit. In de Welkom op de wierde-app en het routeboekje staan verhalen over lokale bewoners, mythes en interessante Wierdenweetjes. De app Welkom op de wierde is verkrijgbaar in de App Store en Play Store.

 

Lees meer

Op de e-bike dwars door de Groninger geschiedenis

Het rijke verleden van de provincie Groningen is nog altijd terug te zien in bebouwde woonheuvels, borgen, eeuwenoude kerken, molens en andere indrukwekkende bouwwerken van toen. Een reis die net even wat makkelijker wordt door je 'ouderwetse' stalen ros in te ruilen voor een elektrisch exemplaar.

Lees meer

Atelierroute Noord-Groningen

In Groningen barst het van de creatievelingen. In Noord-Groningen wonen kunstenaars in prachtig gelegen dorpjes met naar alle kanten uitzicht. Het gebied is landschappelijk een mooi geheel met de Waddenzee en de Eems. Maak een mooie fietsroute langs de ateliers en ontdek onderweg ook een aantal bijzondere plekken uit de Groninger geschiedenis.

Lees meer

Rondje Lauwersmeer

In het Lauwersmeergebied vind je een uitgebreid netwerk van fietspaden. In het Ballastplaatbos en het zuidwestelijk gelegen Kollumeroord kun je prachtig fietsen. Verder is het fietspad over de Ezumakeeg een aanrader, net als de – net buiten het Nationaal Park gelegen – Marnewaard. Voor de meer getrainde fietser is het Rondje Lauwersmeer een aanrader. Deze route van zo’n 43 kilometer rond het Lauwersmeer brengt je op de mooiste plekjes van het Nationaal Park. Deze route is gratis te downloaden.

Lees meer

Poëzieknooppunten

Met de Poëzieknooppunten stel je je eigen poëzieroutes samen voor een moment dat je zelf uitkomt, met een lengte die past bij de spieren in je benen. Voor de Poëzieknooppunten zijn op bijna 140 fietsknooppunten in en om de stad Groningen gedichten geplaatst van de dichters die aan het festival Dichters in de Prinsentuin deelnamen in 2020. Hoe verder je fietst, hoe meer poëzie je kunt horen.

Lees meer

Omwegen fietsroutes

De gemeente Groningen is sinds 2019 zo veel meer dan alleen een stad. In die nieuwe gemeente valt veel te ontdekken, niet in de laatste plaats waar het om de rijke cultuurhistorie gaat. In het bijzondere reisgidsje van Gras word je als bewoner en bezoeker verleid om op verkenningstocht te gaan door de nieuwe gemeente. Omwegen bevat vier fietsroutes. Wie alle ‘etappes’ fietst, ontmoet vrijwel ieder dorp, buurtschap of gehucht in de gemeente Groningen.

Lees meer

Routebureau Groningen

Behoefte aan een andere route of wil je juist zelf bepalen welke kant je uitgaat? Neem dan eens een kijkje bij het Routebureau Groningen. Daar vind je nog meer mooie routes door de provincie en stel je aan de hand van het knooppuntennetwerk makkelijk je eigen route samen. Er is voor iedereen wel wat.

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief