Lekker Oldambt

Een smaakvolle fietstocht door Oost-Groningen

Van Groningen naar Landwinkel Ol Diek

Het beginpunt van je avontuur van je avontuur is het station van Scheemda. Aan de hand van handige fietsknooppunten vind je makkelijk je weg door het Groninger landschap. Maar het is ook leuk om een keertje naar rechts te gaan wanneer je eigenlijk naar links moet.

Onderweg kom je onder meer langs de karakteristieke kerk van Nieuw Scheemda. Deze werd gebouwd in 1659. In de loop der eeuwen is het leven buiten de kerk enorm veranderd. Binnenshuis is alles hetzelfde gebleven. Afgezien van een likje verf hier en daar is nagenoeg alles nog origineel. Bij speciale gelegenheden, zoals kerst, is hij geopend voor het publiek. 

Deel 1

Landwinkel Ol Diek

Ze zijn al van ver te zien; de uitgestrekte appel-, peren- en kersengaarden. Verspreid over maar liefst 16 hectare wordt hier in Nieuwolda allerlei lekkers gemaakt. In de landwinkel worden naast Oldambster lekkernijen ook streekproducten uit de rest van Nederland aangeboden. Van verschillende soorten kolen tot kazen en verse jam. Zowel de groente- als fruitliefhebber haalt hier zijn hart op.l Vergeet niet bij vertrek nog even een pakket aan echt Gronings lekkers mee te nemen voor het thuisfront.

Van Ol Diek naar de Zelfmakerij

Met een versgeplukt appeltje to go stap je weer op de fiets. Geen overbodige luxe, want het is een aardig stukje trappen door het Groningse land. En je hebt niet altijd wind mee. Vanaf Ol Diek kun je op verschillende manieren naar de Zelfmakerij in Oostwold fietsen. Volg je de route op het kaartje? Dan kom je langs de kerk van Nieuwolda. Bovenop de toren staat niet de gebruikelijke haan, maar een zeemeermin. Deze staat symbool voor het feit dat het stuk land waarop de kerk staat ooit zee was.

Je kunt natuurlijk ook bij Ol Diek vragen om de kortste route naar de Zelfmakerij. Dan fiets je net als wij een stuk over een smal paadje dat zelfs Google maps nog niet ontdekt heeft.  

Deel 2

De Zelfmakerij

Het terrein van streekboerderij De Zelfmakerij in Oostwold ademt passie en plezier. Hier kunnen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt terecht voor een fijne dagbesteding. Er wordt noeste arbeid verricht in de houtkloverij. Vanuit hier wordt hout getransporteerd door de hele provincie. In de zelfgebouwde schuur staat een heuse jeneverketel. Met lokaal graan brouwen ze hier Groninger Genever. Het communistische logo van de fles is een knipoog naar het rebelse verleden van de regio. De boerderijwinkel herbergt een schat aan lokale streekproducten; al dan niet uit eigen tuin. Kom langs en proef de streek. 

Van de Zelfmakerij naar Hermans Dijkstra

Uitgekeken bij de Zelfmakerij? Fiets dan weer richting Midwolda. Onderweg kom je langs het Oldambtmeer. Op de plek waar vroeger geel graan stond, maakt de wind nu blauwe golven en kun je genieten van een groots en divers natuurgebied. Vanaf april kun je terecht in het Paviljoen voor een hapje of een drankje aan het water. 

Deel 3

Hermans Dijkstra

Je benen hebben inmiddels het nodige trapwerk verricht. Tijd voor een kleine pauze. Neem een kijkje bij de nostalgische boerderij Hermans Dijkstra. Een trouw-, feest en vergaderlocatie in één. Een van de vele herenboerderijen van Oldambt. Zelfs de tuin ziet er met zijn slingerpaadjes en waterpartijen net zo uit als in zijn goudgele hoogtijdagen. Achter de boerderij bevindt zich Bed & Breakfast Graanzicht waar je heerlijk kunt uitrusten met uitzicht over de landerijen. Een toepasselijke afsluiter van je fietstocht door lekker Oldambt.

Ontdek ook

#oldambt

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief