Wandelen tussen de lammetjes

Ga op pad en geniet van de mooie omgeving in Ter Borg. Kies een van de wandelingen en ontdek dit bijzondere natuurgebied. Hier heb je de ruimte om tot rust te komen en hoor je in de stilte de vogels zingen. Kijk vooral ook om je heen, want onderweg kom je veel tegen. Bewonder bijvoorbeeld de Schotse hooglanders of het Theater van de Natuur. Aan de rand van het gebied staat ook een schaapskooi. De kudde loopt door het gebied. Grote kans dus dat je straks oog in oog staat met een van de schapen. In de lente is dit dan ook de ideale plek om te genieten van de vrolijk springende lammetjes.

Een gevarieerd landschap

Soms lijkt het alsof in dit gebied de tijd heeft stilgestaan. Oude boerderijen, een 17e-eeuwse schaapskooi, kleine akkers en houtwallen nemen je mee naar vroeger. Ooit bestond Ter Borg voor het grootste deel uit heidevelden. In de jaren 70 werd er een begin gemaakt met de ontwikkeling van Ter Borg als natuurgebied. Nu kun je, al wandelend, wel 7 verschillende landschappen tegenkomen zoals loofbossen, vennen en naaldbos. Maar nog steeds is het heideveld de blikvanger van het gebied. Het is dan ook het grootste aaneengesloten heidegebied van de provincie Groningen.

Schapen en lammetjes

Aan de rand van Ter Borg staat een mooie oude schaapskooi uit de 17e-eeuw. De schaapskooi wordt niet meer gebruikt voor de kudde, maar je kunt er wel even een kijkje nemen. De kudde Drentse heideschapen vind je op het heideveld, lekker in de natuur. Als je een wandeling maakt is de kans groot dat je de kudde wel ergens tegenkomt. In de lente springen de lammetjes vrolijk tussen de andere schapen door, genietend van de voorjaarszon. Het is een prachtig gezicht, dat met het natuurgebied op de achtergrond zeker zorgt voor het ultieme lentegevoel. Ze zijn overigens niet de enige bewoners van dit gebied. Naast veel broedvogels vind je hier ook een kudde Schotse hooglanders.

''Alsof de tijd heeft stilgestaan''

Wandelroutes

Er zijn twee mooie wandelroutes uitgezet waarmee je het gebied van Ter Borg makkelijk kunt ontdekken:

5 km - Pak de groene route en wandel 5 kilometer door het bos en over de heide. Deze route is geschikt voor iedereen. Je loopt over verharde en onverharde paden.

8 km - Deze route neemt je 8 kilometer lang mee door de verschillende landschappen die dit gebied te bieden heeft. De route komt langs het Theater van Natuur. Dit draaibare kunstwerk geeft je de kans om op verschillende manieren naar het landschap te kijken. De traptreden naar deze uitkijkheuvel zijn voorzien van gedichten.

Ook meerdere routes van het Routebureau Groningen lopen door het gebied: 

14,7 kilometerHet land rond het buurtschap Ter Borg was lang in handen van de gelijknamige familie. Zij wilden dat alles hier bij het oude zou blijven. En dat is gelukt. De route voert door dit oude land, maar ook door het nieuwe land bij Laudermarke.

16,7 kilometer- Deze route voert je mee over onverharde zand- en maaipaden door een gebied dat deels al in de prehistorie werd bewoond. Je begint in Sellingen waarna de route je meeneemt door verschillende landschappen. 

#TER BORG

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief