MENA is here: de schoonheid van kunst en cultuur

Laat je onderdompelen in een wereld vol prachtig theater, onbekende geluiden, inspirerende films, spraakmakende verhalen en heerlijk eten. 'MENA is here' is een tiendaags stadsprogramma die de schoonheid van de MENA-regio laat zien. Zoek de verbinding, dans met elkaar en geniet van al het moois. Hier komen werelden samen.

Waar werelden samenkomen

De MENA-regio, het Midden-Oosten en Noord-Afrika, is een culturele mozaïek. Verschillende etnische groepen, culturen en talen bestaan naast elkaar. Een samenleving met een eeuwenoude geschiedenis en een immens rijk cultuurgebied. MENA is kleurrijk en fascinerend, toegankelijk en ontroerend. MENA is here laat je luisteren naar de verhalen van de mensen uit deze regio en hoe zij het leven hier en nu ervaren. De regio voelt voor sommigen ver weg; voor anderen juist heel dichtbij. En MENA is here gaat ook over de aanwezigheid van de regio in Nederland. Over culturele elementen die hier naartoe werden meegenomen. Over samenleven en samen leven, herkenning en nieuwsgierigheid.

Tijdens het tiendaagse stadsprogramma zijn er volop culturele activiteiten, artiesten, musici, makers, verhalen en gesprekken. Er zijn meer dan 35 voorstellingen te zien in de Stadsschouwburg, de Machinefabriek, de Oosterpoort, Forum Groningen, op straat en in de wijken.

MENA Mondays

Een betere warming-up voor het stadsprogramma bestaat er niet: de MENA Mondays. Dit wekelijkse gratis evenement is dé plek om alvast even kennis te maken met de prachtige MENA-cultuur. Elke maandag word je meegenomen op een reis vol muziek, eten, dans en ontmoetingen. Professionele MENA-muzikanten uit Groningen laten je kennismaken met hun eigen unieke geluid, terwijl de geur van heerlijk traditioneel eten je zintuigen prikkelt. Daarnaast geniet je er ook van optredens van schrijvers, dichters en kunstenaars die de MENA-cultuur op eigen wijze weten te vertalen.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de Dabke, de traditionele dans die je zeker niet wilt missen. Die dans, wat letterlijk 'stampen' betekent, brengt mensen bij elkaar en zorgt voor een gevoel van saamhorigheid. Ambassadeur Karam Shebat verwoordt het perfect: "De Dabke is een spel van ritme, bewegingen en vooral plezier hebben met elkaar. Het geeft veel energie en zorgt voor verbinding".

"De wereld is groot, maar die past in je hart." - Karam Shebat

Even kennismaken

Een groep van zeven ambassadeurs met wortels in de verschillende landen van de regio is betrokken bij de organisatie en invulling van het programma. Elk van hen vertelt zijn of haar eigen verhaal en slaat bruggen tussen verschillende werelden, viert invloeden en werpt licht op de rijke culturele scene. Maak kennis met Michael, Ash en Karam, die graag vertellen welke onderdelen van het programma je zeker niet wilt missen.

Michael Jamal

Michael woont al een aantal jaar in Nederland en heeft ontdekt hoe belangrijk het is om nieuwe mensen te leren kennen en verschillende culturen te ontdekken. Al snel kwam hij in contact met Bab-Ad Daar, het platform voor nieuwkomers van NITE. De artistieke programma's van MENA bieden een geweldige kans om elkaar op meerdere vlakken te leren kennen en te verbinden. "Of ik altijd al een fascinatie voor muziek heb gehad? Jazeker. Een evenement dat je niet mag missen, is Tablatronics. Dit event is ideaal voor liefhebbers van clubbing en diegenen die geïnteresseerd zijn in underground, techno en elektronische muziek. Het ritme van de muziek en de mensen om je heen zorgen voor verrassende verbindingen die je nog lang bijblijven."

Bekijk evenement

Ash

Ash is geboren en getogen in Beiroet en woont momenteel een jaar in de omgeving van Groningen. "Het is belangrijk om de nieuwkomers zich thuis te laten voelen. Zo zijn de MENA Mondays een begin voor meer. Iedereen is hier welkom om te genieten van de cultuur. Hier kan je zitten, proeven van de cultuur en opgaan in tradities. De community is heel close en door samen te dansen, te eten en plezier te maken kom je dichter tot elkaar." Ash nodigt iedereen dan ook uit om te komen. "Je moet er zijn, je moet het meemaken, je moet het voelen." Haar tip? Bij de Nieuwe Markt is op 13 mei een foodfestival: The taste of MENA. Hier stellen MENA restaurants uit Groningen zich aan je voor met de lekkerste gerechten en drankjes, kan je deelnemen aan kookworkshops en heerlijk relaxen met sfeervolle muziek. 

Bekijk evenement

Karam Shebat

Karam groeide op in Damascus, Syrië en verhuisde in 2014 naar Groningen, waar hij nu al meer dan acht jaar woont. "Ik wilde iets organiseren voor de nieuwkomers hier. Waar zij zich thuis voelen en hun eigen cultuur en tradities kunnen ervaren. Waar men samen kan dansen en de verbinding kan opzoeken. Zoals je ziet dansen mensen hier de Dabke. Het is een tradionele dans uit de jaren 70/80 en elk land heeft een eigen versie ervan. Ik ben zelf Nederlands kampioen salsa dansen. Om dit zo te zien, daar word ik als danser gelukkig van. Stel je gaat naar de sportschool om energie op te doen: wij dansen, eten en maken plezier. Daar krijgen wij energie van." Volgens Karam is het Noord Nederlands Orkest een must-see. "Je maakt kennis met een unieke combinatie van arabische muziek, het magistrale orkest en de grootse stem van Dalal Bernoussi."

Bekijk evenement

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief