The Art of Hipgnosis: gelaagde kunst

Bij een muziekalbum hoort een cover. Maar geen standaardfoto van de band, vonden ze bij Hipgnosis. De Londense ontwerpstudio maakte faam met fotografie die anders dan anders zijn. Van een man in de hens tot een schaap op een bank en de prisma van Pink Floyd: deze kunstwerken staan op zichzelf. Met de tentoonstelling The Art of Hipgnosis in het Groninger Museum krijg je inkijkje in de creatieve keuken.

Grootheden aan de muur

Als je platen in de kast hebt staan, is de kans groot dat er eentje van de hand van Hipgnosis komt. De Londense ontwerpstudio is namelijk een grootheid in de muziekwereld. Ze maakten albumcovers die blijven hangen. Al vanaf de jaren '70 vullen de iconische ontwerpen miljoenen tienerkamers. Van internationale artiesten als Peter Gabriel tot Led Zeppelin en Paul McCartney. Maar de cover van het album The Dark Side of The Moon van Pink Floyd is misschien wel de bekendste. Muziekliefhebber of niet: de prisma doet bij veel mensen een muzikaal belletje rinkelen.

Albumcovers die blijven hangen

Laag voor laag

Eventjes terug in de tijd. Het zijn de jaren '70, volgens sommigen ook wel de hoogtijdagen van de muziek. Grote namen van toen (én nu) zijn in deze jaren groot geworden. En langspeelplaten waren toentertijd de uitgelezen manier om muziek te luisteren. Maar de covers bestonden vaak simpelweg uit een foto van de band. Dat kon anders, vonden Aubrey "Po" Powell en Storm Thorgerson. Hipgnosis was geboren. Maar Photoshop had het levenslicht nog niet gezien. Alle ontwerpen uit de koker van de studio werden met de hand gemaakt. Stap voor stap, laag voor laag. De tentoonstelling laat je zien hoe ze dat deden en welke opvallende werken daaruit voortvloeiden.

Kunst die op zichzelf staat

Grenzen verleggen

Aan het begin is namelijk een stappenplan te zien. Net een handleiding. Het begint met een opdracht, vervolgens worden er analoge foto's gemaakt en ontwikkeld en in sommige gevallen worden ze over elkaar gelegd. Meerdere lagen of niet: de kunstwerken staan op zichzelf.

''We hebben grenzen verlegd'', vertelt Aubrey, een van de oprichters van Hipgnosis. ''We kwamen met ideeën die totaal anders waren. Buiten de lijntjes.'' Geen standaard werk. En dat zie je terug in de tentoonstelling. Van een man in de hens tot een kreeft aan een hondenlijn en een schaap. Op een bank. ''Hiervoor vloog ik naar Hawaii. Het gekke was: niemand vond het raar. er was volop creatieve vrijheid om te doen wat we wilden.''

Deze onbegrensde mogelijkheden lopen als een rode draad door de tentoonstelling. er zijn namelijk niet enkel albumhoezen te zien. Van composities tot reguliere portretten en stillevens. Je kan de camera's zien waarmee ze schoten, verschillende eerste ontwerpen en tevens designs die later zijn afgevallen. En hoewel het werk divers is, is er toch eenheid te zien. Het gewaagde, opvallende karakter van de kunst van Hipgnosis grijpt je elke keer weer. Komt dat zelf een keertje zien. Dat kan nog tot 14 mei dit jaar.

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief