VAAF: schilderingen van Groninger bodem

Als je door de stad loopt kom je ze tegen: de kleurrijke muurschilderingen van de dames van VAAF. De omgeving mooier maken, dat doen Lotte en Jonna. De opvallende ontwerpen van het duo staan niet alleen op muren, maar ook op bierblikjes, t-shirts en de Groninger stadsgids. ''Een schildering heeft invloed op je humeur.''

Thuis in kleur

Het atelier van Lotte en Jonna aan de Travertijnstraat ademt speelsheid. Bij binnenkomst word je begroet door een kakofonie van kleuren. Van de bank tot aan de muur. Schilderijen hier en daar. En achterin een flinke voorraad verf. Hier wordt nagedacht, gespard en gemaakt. Ze begonnen ooit met het schilderen van de muren van huiskamers van Albertus Magnus. Jonna laat een appje uit die tijd zien. ''Dit moeten we vaker doen, werk van maken'', stuurde ze toen naar Lotte. En dat gebeurde. Het kunstduo was geboren. Inmiddels zijn de kleurrijke kunstwerken van VAAF op veel plekken te zien. Herkenbaar als altijd. Felle kleuren, dikke lijnen en soms met een maatschappelijke twist.

Omgeving als canvas

De allereerste variant op een grote muur is die bij cultureel studentencentrum USVA. Een soort stripverhaal. De dames gingen door en door. Van een schildering van Aletta Jacobs in de Broerstraat tot jeu-de-boulesbar Boel en de brouwerij van Baxbier. De stad is gehuld in het kleurrijke jasje van het duo. Torenhoge muren zijn niet meer bruin of grijs, maar sprankelend. Het gaat leven. En wat dacht je van stadsgidsen, tassen en t-shirts? Ook met een Groninger twist. Groningen heeft namelijk een warm plekje bij de twee. Het begint al bij de naam: vaaf is Gronings voor verf. 

''Hier valt van alles te beleven, het verandert, is constant in beweging. Ook als Groninger word ik nog elke keer verrast'', zegt Lotte. ''En binnen no time sta je in het ommeland. De karakteristieke dorpjes hebben mijn hart gestolen.'' Ook Jonna is fan. ''De mensen zijn gezellig, nuchter. Een praatje maken met iemand die je niet kent kan hier gewoon.'' Sterker nog: je hoeft niemand te kennen om je hier te vermaken. ''Je kan prima in je eentje de stad in, er is altijd ruimte voor het ontmoeten van nieuwe mensen. Groningen is precies groot en precies klein genoeg,'' vult Lotte aan.

Kunst met karakter

Terug naar de tekentafel. Het uitwerken van opdrachten. Dat gaat heel natuurlijk, geeft Lotte aan. ''We krijgen bij een muur gelijk een gevoel. Weten wat past.'' Maar voordat het zover is, doen ze aan het letterlijke passen en meten. Kunnen ze alle muren gebruiken? Of ook het plafond? En de grond? Het liefst kleuren ze alles vol. De invulling heeft vaak een maatschappelijke twist. ''Kunst kan tegelijkertijd mooi en informatief zijn. We hopen te zorgen voor een stukje bewustwording,'' vertelt Lotte. 

''Een schildering heeft invloed op je humeur. We vinden het belangrijk dat mensen stilstaan bij ons werk'', vertelt Lotte. Als je dat letterlijk doet bij de Oude Broerstraat, kijk je tegen een muurschildering van Aletta Jacobs aan. Een krachtige vrouw die streed voor gelijke rechten. Jonna krijgt een glimlach. ''Hier zijn we toch wel het meest trots op''. Maatschappelijk betrokken is het duo zeker. ''We willen dingen aankaarten, soms ergens tegenaan schoppen,'' vervolgt Lotte. Die betrokkenheid gaat verder: ieder jaar doneren ze een muurschildering aan een organisatie die het niet kan betalen. ''We vinden dat iedereen een muurschildering verdient'', zegt Jonna.

Opvallende ontwerpen, felle kleuren en dikke lijnen

Eierbal op je shirt

Maar de ontwerpen hebben soms ook een knipoog. De dames lachen. ''Toen we het ontwerp van de stadsgids gingen maken was er net een haring van me gestolen. Hier op de Vismarkt, door een meeuw'', zegt Lotte. Dat moest het worden. ''Met eierballen als ogen'', vult Lotta aan. Nieuwsgierig geworden naar de kunst van VAAF? Loop een rondje door de stad en kijk goed naar de muren om je heen. Of stap de Groningen Store in het Forum binnen en haal je kekke t-shirt of tas.

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief