Hoeske

't Hoeske van Thais Joaptje

Het is misschien wel het kleinste huisje van Groningen: ’t hoeske van Thais Joaptje. Tegenwoordig is het huisje te bezoeken als een museum. Het is ingericht zoals het er ongeveer in 1835 zou kunnen hebben uitgezien.

Neem alvast een kijkje

Locatie

't Hoeske van Thais Joaptje
Kloosterweg 17
9998 XD Rottum
Plan je route

Op het Groninger platteland zijn veel grote en rijke boerderijen te vinden, maar natuurlijk had niet iedereen het geld hiervoor. De minderbede…

Op het Groninger platteland zijn veel grote en rijke boerderijen te vinden, maar natuurlijk had niet iedereen het geld hiervoor. De minderbedeelden moesten zich zien te redden met een éénkamerwoning als deze. Het huisje is vermoedelijk gebouwd in de achttiende eeuw als diaconiewoning. Bij het bouwen is gebruik gemaakt van kloostermoppen van het grote Juliana klooster dat ooit het hele gebied rond het kerkje van Rottum bestreek. De huidige kerk is veel kleiner dan de oorspronkelijke kloosterkerk. De naam heeft het huisje te danken aan een verhaal van de Groninger schrijver Jan Boer. Hij schreef aan het begin van de twintigste eeuw zijn bekende verhaal ‘Ol Joaptje’. Zij woonde destijds in het huisje en werd ook wel Thais Joaptje genoemd (Joapje, de vrouw van Thais). Tegenwoordig is het huisje te bezoeken als een museum. Het is ingericht zoals het er ongeveer in 1835 zou kunnen hebben uitgezien. De kerk is dagelijks te bezichtigen en is een expositie ruimte, met het hele jaar door exposities.

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief