Pastorie

De belangrijkste wetenswaardigheid over deze pastorie is waarschijnlijk dat dit het geboortehuis is van Freek de Jonge (1944). Hij was de zoon van dominee de Jonge die tot 1946 predikant was in Westerieland.

Neem alvast een kijkje

Locatie

Schaapweg 4
9969 PM Westernieland
Plan je route

De belangrijkste wetenswaardigheid over deze pastorie is waarschijnlijk dat dit het geboortehuis is van Freek de Jonge (1944). Hij was de zoon…

De belangrijkste wetenswaardigheid over deze pastorie is waarschijnlijk dat dit het geboortehuis is van Freek de Jonge (1944). Hij was de zoon van dominee de Jonge die tot 1946 predikant was in Westerieland. Echt lang heeft de beroemde cabaretier hier dus niet gewoond. Zijn opvolger als dominee was Alje Klamer, die bekend werd bij de IKON. Hij was de laatste dominee die in de pastorie woonde. De (voormalige) pastorie in Westernieland is gebouwd in 1882 in een eclectische stijl. Op de voorgevel staat ‘weem’, maar deze naam is historisch nooit gebruikt voor deze pastorie. De huidige pastorie staat op de plek waar eerst de boerenschuur stond van de vroegere pastorieboerderij. Het voorhuis van deze boerderij was gericht op de kerk. In 1882 werd de boerenschuur afgebroken en vervangen door een nieuw voorhuis, zodat er twee voorhuizen tegen elkaar aan stonden. In 1930 is het oude voorhuis gesloopt. Doordat de pastorie in dezelfde kleur als de kerk is geverfd, vormen ze nog altijd een mooie eenheid.

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief