Klipper de Willem Jacob

‘Wil je even sturen?’ vraagt schipper Tsjerk. Even later heb je het gelakt houten stuurwiel in handen en stuur je een schip van 80 ton over de Waddenzee.

De wind, het water, het tij en jij bepalen de koers van de Willem Jacob. Een windvlaag doet de zeilen bollen en je voelt hoe het schip een beetje scheef trekt. De schoten staan strak als een veer; de wind fluit erlangs. Je kijkt uit over het dek en waant je door al het hout – de roef, de mast en al het andere rondhout – in 1889, het bouwjaar van het schip. Een enorm contrast met het witte interieur benedendeks. Dat is modern en gezellig met onder meer een open haard.

Klipper de Willem Jacob heeft:

  • Een nostalgisch schip
  • Dagtocht zeilen op de Waddenzee
  • Zeilen vanaf stad Groningen of op het Lauwersmeer is ook mogelijk
  • Geschikt voor groepen

Je geeft het stuur weer uit handen, want de schipper gaat iets doen waarvoor ervaring vereist is: het schip laten droogvallen. Hij stuurt de 26 meter lange klipper een zandbank op, de zeilen worden een voor een gestreken. Even later ligt het stil. Er wordt wat gegeten en gedronken en dan gaan de ladders uit. Met z’n allen het wad op.

"Daar loop je dan, met je blote voeten door de modder onder een hemel vol sterren."

Daar loop je met je blote voeten door de modder. Er friemelt een garnaaltje tussen je tenen, een oester spuit een klein straaltje water langs je enkels. In de schemering zie je het schip in de verte; het ankerlicht brandt. Je hoort weinig, af en toe een waakse wadvogel, en het wordt donker. Echt donker. Onder een hemel vol sterren loop je terug. Je ruikt het al van een afstandje: de open haard is aangestoken.

Eenmaal terug op de wal voel je dat je er weer tegen kan. Deze intense ontsnapping uit de dagelijkse, snelle werkelijkheid heeft rust en inspiratie gebracht. Misschien pak je de draad van je vertrouwde leventje direct weer op. Maar wellicht is er ook iets veranderd. Heeft deze overdaad aan natuur en authenticiteit iets met je gedaan. En kijk je anders naar jezelf of de wereld om je heen. Een ding is zeker. Je bent een enorme ervaring rijker. Eentje die je niet snel zult vergeten.