MS Tender

‘De vogels wijzen ons de weg. Meeuwen en sterns zoeken op zee naar kleine visjes die naar de oppervlakte worden gedreven door jagende scholen makrelen. En die makreel willen wij graag vangen met onze gasten. Kortom, grote groepen zeevogels zijn goed nieuws. En anders hebben we altijd nog onze sonarapparatuur.’

MS Tender heeft:

  • 9 verschillende tochten
  • Sportvissen en rondvaarten op zee
  • Thuishaven in Lauwersoog
  • Een schipper die zelf ook sportvisser is

Frank Loonstra vaart dagelijks uit met zijn schip de MS-Tender. Vanuit Lauwersoog brengt hij vissers naar de beste visstekken op de Noordzee. Maar er gaan ook steeds meer mensen mee die geen hengel uitgooien. Zij genieten gewoon van een enerverende vaartocht over de Noordzee, tussen de Waddeneilanden door en soms langs imposante windmolenparken midden op zee.

"De zeevogels wijzen ons de weg naar de makrelen."

Ruim twintig jaar is Frank nu schipper op de MS-Tender. ‘Het is een oud marineschip, een boeienlegger uit 1953. Zijn taak was het uitzetten van vaarroutes met boeien en deze ook te onderhouden.

Met de MS-Tender kun je tegenwoordig alle kanten op: een dagje kabeljauw- of makreelvissen op de Noordzee, meerdaagse tochten, soms naar Engeland of zelfs Noorwegen. Vissen, genieten of allebei. ‘Meestal neemt iedereen een mooi maaltje eigen gevangen vis mee naar huis’, vertelt Frank. ‘Schoongemaakt en gefileerd aan boord. Niks smaakt zo lekker als dat.’

Onderweg kijk je je ogen uit. ‘We komen elke dag bruinvissen en zeehonden tegen. Op de Noordzee zie je ook andere zeevogels dan op de Wadden, zoals jan-van-genten en alken.’ Maar ook de simpele dingen als de golven, de wolkenluchten en de wind om je hoofd zorgen voor een verkwikkende tocht. ‘Het is eigenlijk niet uit te leggen, je moet gewoon een keer mee. Hoe mijn gasten reageren na een tocht met de MS-Tender? Altijd wel enthousiast hoor. Gisteren kreeg ik nog applaus,’ besluit Frank.