Heemtuin Muntendam

De Heemtuin is deel van een uniek natuurgebied van 50 hectare groot. Hier is van alles te beleven, voor een dagje of als gast van Camping de Heemtuin. Van een avontuurlijk Mammoetpad voor jonge natuurliefhebbers tot uitgerust wakker worden in de natuur.

Neem alvast een kijkje

Natuurpark ‘Tussen de Venen’ kan in vier gebieden worden ingedeeld: de Heemtuin, het natuurontwikkelingsgebied, het bezoekerscentrum met cultuurtuin en ‘Tussen de Venen’.

Met de aanleg van de Heemtuin werd begonnen in 1982. Een oude schapenweide werd omgetoverd in een gevarieerd natuurbos e…

Natuurpark ‘Tussen de Venen’ kan in vier gebieden worden ingedeeld: de Heemtuin, het natuurontwikkelingsgebied, het bezoekerscentrum met cultuurtuin en ‘Tussen de Venen’.

Met de aanleg van de Heemtuin werd begonnen in 1982. Een oude schapenweide werd omgetoverd in een gevarieerd natuurbos en een kunstmatig landschap met wilde bloemen en planten. Tien jaar later ontstond het natuurontwikkelingsgebied, door vijvers te graven en reliëf aan te brengen in een voormalig landbouwgebied. Vervolgens werd het bezoekerscentrum gebouwd, te midden van een cultuurtuin met een kruidentuin, een kleine beestjestuin en een natuurspeelplaats voor kinderen. Pas in 2005 werd natuurpark ‘Tussen de Venen’ aangelegd. In het natuurpark staat een prehistorische nederzetting waar regelmatig experimenten zijn, zoals een jachthut bouwen of een visfuik maken. In 2016 volgde de aanleg van het Mammoetpad, een spannende wandelroute met onderweg allerlei obstakels op en langs het water. De nieuwste ontwikkeling is de aanleg van een minicamping met ingerichte safaritenten in 2021.

Kortom, er is voor iedereen van alles te doen en te ontdekken in en rond de Heemtuin in Muntendam. En nadat je je hebt uitgeleefd in de natuur is het heerlijk nagenieten op het binnen- of buitenterras van het duurzaam gebouwde paviljoen. Hier serveren de medewerkers graag iets van de ‘Heemtuinkaart’ of vertellen meer over de vele mogelijkheden: van buffet en barbecue tot kamperen in een tent met uitzicht.

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief