St. Geertruids, Pepergasthuis

Borner Solleder en zijn zoon Albert stichtten dit gasthuis in 1405. Het werd genoemd naar Sint Geertruid, de beschermheilige van pelgrims en reizigers.

Neem alvast een kijkje

Locatie

Peperstraat 22
9711 PN Groningen
Plan je route

In eerste instantie diende het gasthuis als tijdelijk onderkomen voor arme pelgrims, die voor hét relikwie van Groningen - de arm van Johan…

In eerste instantie diende het gasthuis als tijdelijk onderkomen voor arme pelgrims, die voor hét relikwie van Groningen - de arm van Johannes de Doper - naar de Martinikerk kwamen. Later konden ook armen, ouderen en geesteszieken hier terecht. Het gasthuis was zelfvoorzienend en had onder meer een eigen brouwerij en bakkerij. Rondom de eerste binnenplaats bevinden zich de kerk, de eetzaal en de voogdenkamer. De tweede binnenplaats wordt omsloten door de (armen)huisjes met in het midden een bleekveld en aan de noordzijde leilinden, die in de zomer bescherming bieden tegen invallend zonlicht. Tot 1702 had het gasthuis een dolhuis, waarin geesteszieken werden verzorgd. Elke zondag werd dit verblijf tot een ‘dolhuiskermis’ voor de Groningers, die zich voor een paar centen door de tralies mochten vergapen aan de gekken. U verlaat het gasthuis via de uitgang rechts achterin het gasthuis, via het trapje komt u dan uit op het Gedempte Kattendiep.

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief