Luchtwachttoren 7O1

Tijdens de Koude Oorlog speurden vrijwilligers van het Korps Luchtwachtdienst op deze militaire uitkijktoren in Warfhuizen het luchtruim af. Ze keken uit naar vijandige Russische vliegtuigen die lager vlogen dan de radar kon waarnemen.

De luchtwachttoren is gebouwd in 1955 en is een open constructie van betonnen prefab-elementen. De toren werd door architect Marten Zwaagstra ontworpen in opdracht van het Ministerie van Oorlog. De toren vormende een driehoek met de inmiddels gesloopte toren in Warffum (7O2) en de gehalveerde toren in Bedum (7O3). Na 12 jaar verloor de toren zijn militaire functie, maar hij bleef overeind. 

De toren is nu één van de negentien nog bestaande luchtwachttren in Nederland. Het Groninger Landschap heeft bij de restauratie in 2017 verdwenen interieurdelen teruggebracht, zoals het luchtwachtinstrument en het meubilair in de schuilnis. 

In de maanden april t/m september is de Luchtwachttoren elke derde zondag van de maand opengesteld voor bezoek. Voor groepen zijn rondleidingen op aanvraag ook mogelijk.

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief