Docs: Bewariërs

In Bewariërs worden drie verhalen verteld over de tijdens Tweede Wereldoorlog in bewaring gegeven bezittingen, hun Joodse eigenaren én de bewaarders ervan.

In de documentaire Bewariërs worden drie verhalen verteld over de tijdens Tweede Wereldoorlog in bewaring gegeven bezittingen, hun Joodse eigenaren én de bewaarders ervan.

Tijdens de oorlog moesten Joden al hun eigendommen inleveren bij de bezetter. Wat ook maar enigszins van (emotionele) waarde was lieten ze daarom noodgedwongen achter bij niet-Joodse kennissen en buren voor bewaring. Van kostbare juwelen tot alledaagse meubels, alles werd toevertrouwd aan anderen met het idee dit na afloop van de oorlog weer op te halen. Van de Joden die uiteindelijk terugkeerden na de oorlog, konden velen hun eigen huis niet meer betrekken. En hoewel er beheerders waren die de goederen teruggaven zoals beloofd, gebeurde dat vaak niet.

Bewariërs belicht de zoektochten naar erfgenamen van Joden die nooit terugkeerden uit de kampen, evenals de innerlijke strijd van de huidige bewaarders over wat te doen met de bezittingen die zij onder hun hoede hebben.

Wanneer

  • Woensdag 22 mei 2024 14.30 - 15.50 uur
  • Woensdag 29 mei 2024 16.55 - 18.15 uur

Prijzen

  • € 12,00

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief