Sorry, deze activiteit is niet meer beschikbaar

2 Spraak, Afrika ontdekken in textiel

In 2 Spraak zetten we in het Veenkoloniaal Museum Veendam het huidige Afrika centraal op het gebied van mode en cultuur. Want wat is Afrika?

Afrika is een immens groot continent met zeer diverse culturen en mode, een continent waar weinigen echt iets van weten. We verbinden dit continent op een positieve wijze met mensen uit onze regio die zich laten inspireren door Afrika.

Hun ervaringen tonen we op zaal tezamen met het hedendaagse modebeeld van Afrika. Mode gedragen door ze…

Afrika is een immens groot continent met zeer diverse culturen en mode, een continent waar weinigen echt iets van weten. We verbinden dit continent op een positieve wijze met mensen uit onze regio die zich laten inspireren door Afrika.

Hun ervaringen tonen we op zaal tezamen met het hedendaagse modebeeld van Afrika. Mode gedragen door zelfbewuste mensen die verbonden zijn met de cultuur uit hun regio. Want kennen wij Bògòlanfini, ook wel modderdoek genoemd? Deze doek is uitgegroeid tot een symbool van culturele identiteit van Mali. En dan de Kitenge, een bont bedrukt zwart katoenen stof uit Kenia. En wat te denken van de wax print, notabene ooit in 1850 in Nederland bedacht voor de Indonesische markt, maar die vonden de print niet mooi en perfect genoeg. De fabrikanten zochten een nieuwe markt en de waxprint sloeg in als een mode-bom en is tot op de dag van vandaag enorm populair in West-Afrika. Nog steeds bepaald deze wax print het modebeeld. In een modeshow tonen we de meest aansprekende kleding.

2 Spraak bestaat tevens uit verhalen. Verhalen verbonden met Afrika en vertelt door mensen die wonen, werken of afkomstig zijn uit onze regio en een speciale band met Afrika hebben. Personen die verbinding en inspiratie in Afrika zoeken, soms door hun roots, maar ook door muziek, kunst en cultuur. Verbonden met Afrika, ieder op zijn of haar wijze. Naast de tentoonstelling organiseren we activiteiten voor de scholen om kennis te maken met een ander Afrika. En natuurlijk mag een speciale modeshow niet ontbreken.

Ook gaan we 2 Spraak workshops geven die bestaan uit ‘Adrinak symbols’, ‘binden en weven’ en ‘Bead work’. Hierbij wordt nadrukkelijk de samenwerking met de Winkler Prins Scholengemeenschap te Veendam gezocht. We hopen dat de leerlingen tot een eigen mode expositie komen.

We gaan 2 Spraak avonden organiseren, waarbij bezoekers kennis maken met Afrikaanse muziek en cultuur.

Prijzen

  • € 12,00

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief