Noordkaap

Noordkaap is het meest noordelijke puntje van het vasteland van Nederland. Vanaf hier heb je vrij uitzicht over het water en de oneindige hemel boven het Wad.

Neem alvast een kijkje

Locatie

9979 XG Uithuizermeeden
Plan je route

Kunstwerk ‘De Hemelpoort’ markeert de precieze plek. ‘De Hemelpoort’ is een indrukwekkende 2,5 meter hoge poort van cortenstaal. Door blootstelling aan het weer (en daar is hier voldoende van), heeft de poort zijn roestbruine kleur gekregen. De Groningse kunstenaar René de Boer noemde zijn poort eigenlijk ‘Poort Kaap Noord’, maar ‘De Hemelpoort’ werd al gauw favoriet in de volksmond. Wanneer je hier staat bovenop de dijk en uitkijkt over de zandplaten, dan kun je het daar alleen maar mee eens zijn.

Noordkaap ligt ongeveer 10 kilometer ten noorden van Uithuizermeeden. Vanaf het dorp staan er bordjes. Volg de route met de auto, de fiets of te voet. De laatste kilometer is alleen wandelend of fietsend begaanbaar. Na een kwartiertje wandelen sta je boven op de zeedijk. Naast ‘De Hemelpoort’ staat een bankje om uit de rusten. Wat kan leegte toch schitterend zijn.

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief