Wiksterstee

Wiksterstee is een rustpunt aan het Wad bij Bierum. Wikster is een oud Gronings woord voor Heks. Rustpunt Wiksterstee is een unieke plek waar je laagdrempelig kennis kan maken met Hekserij of om samen de Hekserij in alle vrijheid uit te dragen.

Neem alvast een kijkje

Heks
Een Heks gelooft in de natuur. Hekserij is een natuurreligie, die al bestond voor het Christendom. Een religie die gebaseerd is op de natuur en voor de natuur. Dat betekent dat een Heks haar of zijn best doet om de Aarde en alles wat er op leeft met respect te behandelen. Een van de weinige regels die de hekserij na leeft ‘Doe wat je wilt maar schaadt een ander niet.’ Een Heks vereert de Aarde, de Maan, de Zon en al dat wat leeft als het Goddelijke. En nee Heksen hebben geen grote wrat op hun neus, ook als we willen vliegen moeten we een ticket kopen. Ze zien eruit als alle andere mensen. Ze hebben de wijsheid van het weten en daardoor de gereedschappen om Magisch te leven. Heksen volgen het Jaarwiel en leven met het ritme van de maan.…

Heks
Een Heks gelooft in de natuur. Hekserij is een natuurreligie, die al bestond voor het Christendom. Een religie die gebaseerd is op de natuur en voor de natuur. Dat betekent dat een Heks haar of zijn best doet om de Aarde en alles wat er op leeft met respect te behandelen. Een van de weinige regels die de hekserij na leeft ‘Doe wat je wilt maar schaadt een ander niet.’ Een Heks vereert de Aarde, de Maan, de Zon en al dat wat leeft als het Goddelijke. En nee Heksen hebben geen grote wrat op hun neus, ook als we willen vliegen moeten we een ticket kopen. Ze zien eruit als alle andere mensen. Ze hebben de wijsheid van het weten en daardoor de gereedschappen om Magisch te leven. Heksen volgen het Jaarwiel en leven met het ritme van de maan.
Sinds haar opleiding tot Heks leeft Pia van Dellen, eigenaresse van Wiksterstee, bewuster. Zij heeft nu de kunde en vaardigheden om mensen te ondersteunen in hun leven. De liefde voor al wat leeft vraagt om gedeeld te worden en dat is wat Pia doet, alles vanuit liefde en met respect.

Wiksteractiviteiten
Wiksterstee bied verschillende activiteiten aan. Kom gezellig op de thee en stil je nieuwsgierigheid. Doe iets Hekserigs, bijvoorbeeld een zalfje maken of een bindrune. Kom samen met wat vrienden, familie of collega’s. De mogelijkheden zijn eindeloos.
Kinderen kunnen hier een Magisch kinderfeestje vieren. Er is gelegenheid om een Volle Maanviering bij te wonen. De tuin of het Wad is een prachtige locatie om een Handvasting-ceremonie (heksenhuwelijk) te houden. Voor een energetische reiniging van personen ben je welkom, maar Pia komt ook graag bij je langs voor een energetische reiniging van woningen en gebouwen.

Handvasten
Handfasting is een prachtig en bijzonder ritueel. Een ritueel waarin je letterlijk met elkaar wordt verbonden, voor een jaar en 1 dag, voor dit leven.
Handvasten vindt plaats tussen mensen met een bijzondere band, familie, vrienden. Wat je wilt. Het gaat met name om het benadrukken van de speciale band, je zielsverwantschap, die je met deze persoon (personen) hebt. 
Handvasten is een oud gebruik. Tot in de achttiende eeuw was dit de gangbare manier om te trouwen.

Rustpunt op unieke locatie
Wiksterstee ligt in Hoogwatum, nabij de Dubbele Dijk aan het Wad. Hier kan je de stilte nog horen. Hier beleef je een magische middag aan de rand van het Wad. Het is een erkent Rustpunt en heeft ook de mogelijkheid om te kamperen. 
Hoogwatum ligt iets ten noordoosten van Bierum, direct achter de zeedijk langs de Eems, die aldaar wordt aangeduid als de Bocht van Watum. De naam verwijst naar een vroegere wierde die onder de zeedijk is verdwenen. Op die wierde lag het dorp Watum, dat in de Middeleeuwen een eigen kapel had.

  • Bij een rustpunt kun je even bijkomen. Een plek om zelf een kop koffie of thee te zetten. Een fiets opladen, je bandplakken of een sanitaire stop behoren tot de mogelijkheden.
  • Wiksterstee ligt nabij fietsknooppunt 19 aan het fietspad: ‘Kiek over de Diek’. Het fietspad is maar liefst 90 kilometer lang en loopt dwars door het Waddengebied.
  • In 2021 is er een oost route gekomen van het Pronkjewailpad . Wiksterstee is een Pronkjewail-stempelpost. 

Wiksterstee, eindeloos magisch, kom gauw eens aanwaaien.

In Dagblad van het Noorden 20-07-2021:

In Bierum woont een heuse heks. De Wikster van het Wad heeft zelfs een zwarte kat, Hocus. 'En bezems gebruiken we ook. Om negatieve energieën weg te vegen, niet om te vliegen'.
Pia van Dellen (51) is de wikster van het wad. Wikster is Gronings voor heks. Haar Wiksterstee is een populair rustpunt vlakbij de Bocht van Watum.

Lees het hele artikel > > >

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief