Uitagenda Eemsdelta

Bekijk de leukste concerten, voorstellingen, evenementen en tentoonstellingen in Eemsdelta.

Wil je ook een evenement aanmelden? Dat kan hier.

Wat zoek je

Wanneer
Thema

96 resultaten

 • Pronkjewailpad: Etappe van de Maand

  Pronkjewailpad: Etappe van de Maand
  Wandeltocht

  t/m 29 oktober, Bierum

  Wandelen langs én door de Pronkjuwelen in Groningen. Op de Etappe van de Maand oktober wordt gewandeld van Bierum naar Uithuizermeeden en worden geheel passend verschillende (verdwenen) borgen 'aangedaan'. Wat zal de wandelaar hierover ontdekken?

 • S06E01: Green Fields | Subsurface

  S06E01: Green Fields | Subsurface
  Varia

  t/m 7 oktober, Steendam

  WERK PERIODE: JULY 17 – AUGUST 18

  OPENING: SEPTEMBER 10 , 13:00

  SHOW: SEPTEMBER 10 – OCTOBER 7 (WEEKENDS 12:00 – 17:00)

  LOCATIE: KULTUUREILAND – DAMSTERWEG, STEENDAM

  Wat zijn de overblijfselen van de onlangs gesloten gaswinningslocaties, hoe verloopt het proces van het opruimen, wie is de eigenaar van risico en wat zijn de verhalen die zijn ontstaan met de tijd?                                

  Voor het eerst trekt het resortde provincie Groningen in. Het Groningse kunstinitiatief richt zich altijd op beschikbare ruimte voor kunst in de publieke ruimte en trekt langs verschillende openbare plekken om daar te reageren op de functie die deze heeft binnen de (lokale) samenleving. Zo ook nu. In hoeverre is er ruimte voor mens en natuur in het gaswinning dossier? Welke belangen staan voorop en wat zijn hiervan de gevolgen?

  Deze zomer verbleven drie kunstenaars bij het resort om nieuw werk te ontwikkelen op het terrein van Kultuureiland, een natuurgebied tegenover de onlangs gesloten gaswinningslocatie Siddeburen. Tijdens de residentie verdiepten de kunstenaars zich in verschillende facetten van de gaswinning. De tentoonstelling Green Fields | Subsurface, die op 10 september opent, probeert de gecreëerde narratieven over de energietransitie op micro- en macroschaal te ontwrichten.

  De expositie

  De expositie 'Green Fields | Subsurface' is een mix van installaties met geluid, tekstuele sculpturen en performance die plaatsvindt op het Kultuureiland in Steendam. Gelegen tegenover gaswinningslocatie Siddeburen en boven op het Groninger gasveld, toont de tentoonstelling een dialoog met de ongrijpbare aard van gas als grondstof, en met de aardbevingen veroorzaakt door de decennialange winning van gas.

  Gedurende een residentie van een maand onderzochten Alec Mateo, Artun Alaska Arasli en Noa-Marthe Prins uitputting van het gebied door de exploitatie van gas; de taalkundige nuances, veranderende dynamieken van zelfbeschikking en risicoverdeling. Gepositioneerd tussen het moeizame proces van het structureel sluiten van alle Groningse gaswinning locaties en de snel opkomende "groene" energie-industrieën, proberen hun werken de gecreëerde verhalen over deze transitie op micro- en macro schaal aan het wankelen te brengen.

  De expositie biedt een site-specific wandelroute langs de werken van de kunstenaars en de gesloten gaswinningslocatie, die enerzijds de abstracte exploitatie van gas (meer) tastbaar maakt en anderzijds uitnodigt om nieuwe relaties op te bouwen met het groene land en de ondergrond.

  Programma opening 10 september

  Het programma start om 13:00 met een openingsmoment met cava en een optreden door Phantom Wizard - de muzikant die betrokken is bij de expositie. Daarna is er tijd om de expositie te bekijken en zal rond half 2 de  performance ‘GASLIGHT’ van Noa-Marthe starten tegenover de gaswinningslocatie.

  Vervoer vanaf Groningen is voor de opening geregeld. Er zal een bus van Groningen naar Kultuureiland rijden, en terug. Retourtickets zijn €7,50 en via de website van het resort te koop. 

  Over de kunstenaars

  Alec Mateois een Dominicaanse schrijver en kunstenaar uit New York die met poëzie, proza, geluid en performance de emancipatoire mogelijkheden van vluchtigheid onderzoekt, en speelt met de gevaren van het narratief. 

  Noa-Marthe Prins is een kunstenaar en schrijver uit Amsterdam. Op basis van tactieken van verzetstheater en komedie onderzoekt ze de relaties tussen uitbuitende productiviteit en de performativiteit van arbeid. Recente voorstellingen en performances zijn onder andere Window of OpportunityOut of Office bij Impakt Festival Utrecht en Curriculum Veto bij Het Nationale Theater, Den Haag. 

  Prins is research fellow bij het lectoraat Deep Future van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag en in 2020 was ze medeoprichter van 'Art Goss', een platform voor high-effort kunstroddel.

  Artun Alaska Arasli is een kunstenaar en schrijver uit Amsterdam. Hij studeerde in 2011 af aan de Gerrit Rietveld Academie en volgde zijn studie in Frankfurt am Main aan de Staatliche Hochschule für Bildende Kunste in 2014. In 2019 was hij resident aan de Jan van Eyck Academie en in 2020 was hij resident bij Rupert in Vilnius en bij Deltaworkers in New Orleans. Presentaties van zijn werk zijn onder andere Prose, Kantine, Brussel, Cardena: Warming Up, Rozenstraat, Amsterdam;Porcupine, Jan Van Eyck, Maastricht;The Beauty Commission, Stedelijk Museum, Amsterdam. Zijn teksten zijn gepubliceerd in Le Chauffage, nY en Montez Press Interjection Calendar. Sinds 2017 is hij co-auteur van meerdere toneelstukken, o.a. Rijgen, NTGent (2020), Het Stille Nacht, Silbersee (2021), en de What's in a Fairytale-trilogie (2017-2019), Toneelgroep Oostpool.

  Over kunstinitiatiefhet resort

  Het resort is een experimenteel en reizend kunstinitiatief in Groningen dat vanuit een serie activiteiten een eigen benadering in het presenteren van kunst ontwikkelt. Ze zoekt een wisselwerking tussen kunstenaars en omgevingen waardoor nieuwe werkwijzen en contexten ontstaan. De nomadische vorm biedt de mogelijkheid om altijd te kijken naar de vrije ruimte die een stad heeft en naar waar kunst kan bestaan. Kunstenaars worden gevraagd om specifiek voor de gekozen locaties nieuw werk te creëren. Eerdere locaties waren o.a.: Foyer van NNT + Club Guy&Roni, BIM benzinestation, openluchtzwembad De Papiermolen, Muziekkoepel in het Sterrebos, voormalige mannensauna ‘t Pakhuisje, Oude-Pekela, schaatsbaan Kardinge.

  Het programma van het resort bestaat uit residenties met daaropvolgende exposities, een talententraject en projecten. Ze produceert video’s over de residencies, maakt souvenirs en geeft in eigen beheer publicaties uit. 

  Meer informatie over Green Fields | Subsurface, de deelnemende kunstenaars en praktische informatie over de bereikbaarheid is te vinden op www.hetresort.nl


 • Damster wandelingen

  Damster wandelingen
  Wandeltocht

  t/m 31 december, Appingedam

  De spannendste speurwandelingen van Appingedam. Aan de hand van een mysterie ga je op pad. Los puzzels op en kijk goed om je heen om het mysterie op te lossen.

 • Expositie kunstenaar Willem Komduur

  Expositie kunstenaar Willem Komduur
  Tentoonstelling

  4 oktober t/m 21 december, Appingedam

  Vanaf woensdag 4 oktober 2023 organiseert de gemeente Eemsdelta weer een wisselexpositie in de centrale hal van het Stadskantoor Appingedam, ook wel de 'Kunsthal Stadskantoor' genoemd.

 • André Manuel

  André Manuel Andre Manuel
  Cabaret

  donderdag 5 oktober, Delfzijl

  Anderhalf uur heerlijk genieten, grinniken, schateren en besmuikt lachen.

 • Kind in doop en dracht

  Kind in doop en dracht
  Tentoonstelling

  t/m 28 oktober, Delfzijl

  Vanaf 6 april is in Museumhuisje 't Hoeske van Opoe Iet de tentoonstelling 'Kind in doop en dracht' te zien.

 • Expositie De smaak van Helmantel

  Expositie De smaak van Helmantel
  Tentoonstelling

  t/m 28 oktober, Westeremden

  Wat inspireert Henk Helmantel? Hoe komt hij aan zijn ideeën en de voorwerpen voor zijn schilderijen? Dit seizoen wordt in Museum Helmantel een tipje van de sluier opgelicht

 • Expositie 4 vrienden

  Expositie 4 vrienden
  Tentoonstelling

  t/m 29 oktober, Appingedam

  In deze expositie zijn beelden en schilderijen te zien van de 2 Groninger kunstenaars Gjalt Blaauw en Ankie Hoevenagel en twee schilders uit Appingedam, Rieks Pepping en Annemiek de Jong.

 • Expositie Kleurrijke Stadsgezichten

  Expositie Kleurrijke Stadsgezichten
  Tentoonstelling

  t/m 29 oktober, Appingedam

  In haar knusse galerie/atelier exposeert de Damster kunstenares Greet Dijkstra haar kenmerkende schilderijen.

 • Expositie Aarde, Wind & Water

  Expositie Aarde, Wind & Water
  Tentoonstelling

  t/m 29 oktober, Garrelsweer

  Expositie Aarde, Wind & Water met extra aandacht voor kunstenaar Sonja Brussen en 29 andere hedendaagse kunstenaars. Daarnaast tref je in de galerie ook kunstwerken aan die komen uit de privé collectie van particulieren en verzamelaars.

 • Wetenschap op de Campus

  Wetenschap op de Campus
  Kinderen

  zaterdag 7 oktober, Appingedam

  Zet 7 oktober in je agenda voor een dag vol wetenschappelijke avonturen en gezinsplezier op de Campus Eemsdelta in Appingedam! Van hands-on workshops tot interactieve demonstraties, we hebben iets voor iedere nieuwsgierige geest.

 • Landelijke finale DMX Motocross

  Landelijke finale DMX Motocross
  Sportevenement

  zaterdag 7 oktober, Farmsum

  Zaterdag 7 oktober wordt er op het circuit van MC Delfcross de landelijke finalewedstrijd gehouden van de DMX, de regionale Nederlandse motocrosscompetities.

 • Rommelmarkt Hervormd Centrum

  Rommelmarkt Hervormd Centrum
  Rommelmarkt

  zaterdag 7 oktober, Stedum

  Op 7 oktober wordt weer de jaarlijkse Rommelmarkt gehouden ten bate van het Hervormd Centrum in Stedum.

 • Live concerten

  Live concerten
  Muziek overig

  t/m 18 februari 2024, Westeremden

  Roodehaan live in Westeremden staat garant voor kwalitatieve en spannende concerten van allerlei muzieksoorten. (Bijna) elke zaterdag en/of zondag een tof live concert met bijzondere muzikanten.

 • Lezing Ruben Terlou

  Lezing Ruben Terlou
  Lezing/Debat

  zondag 8 oktober, Appingedam

  De tot arts opgeleide Terlou vervaardigde de afgelopen jaren indrukwekkende reportages over het nieuwe China. Recent toog Ruben met Jelle Brandt Corstius door Centraal-Azië voor de veelbekeken tv-serie over de ‘Nieuwe Zijderoute’.

 • Wandeling Punt van Reide

  Wandeling Punt van Reide
  Wandeltocht

  8 oktober, 22 oktober en nog 2 dagen, Termunten

  Ontdek de unieke natuur en cultuur van de Punt van Reide.

 • Atelierroute Hoge Noorden

  Atelierroute Hoge Noorden
  Tocht

  8 oktober, 15 oktober en nog 7 dagen, 't Zandt

  Een kunstroute langs verschillende ateliers in de provincie Groningen

 • Victoria Koblenko, Puck Pomelien Busser en Birgit Schuurman

  Victoria Koblenko, Puck Pomelien Busser en Birgit Schuurman Wat mijn man niet weet
  Toneel

  vrijdag 13 oktober, Delfzijl

  ‘Wat Mijn Man Niet Weet’ is de leukste en spannendste vriendinnencomedy met in de hoofdrollen Victoria Koblenko, Puck Pomelien Busser en Birgit Schuurman.

 • Liudgermiddag in Bierum

  Liudgermiddag in Bierum
  Streektaal

  zaterdag 14 oktober, Bierum

  Op 14 oktober organiseert de Liudgerstichting een middag in de Sebastiaankerk te Bierum. Kees Kugel zal een presentatie/demonstratie geven over het bijzonder mooie kerkorgel dat door Freytag en Schnitger meer dan 200 jaar geleden is gebouwd.

 • Jamai met liveband

  Jamai met liveband Jamai met liveband
  Theater overig

  zaterdag 14 oktober, Delfzijl

  Opzwepend eerbetoon aan de grote Britse zanger, componist en pianist Elton John.

 • Optreden Stowaway in het kerkje van Termunten

  Optreden Stowaway in het kerkje van Termunten
  Muziek overig

  zondag 15 oktober, Termunten

  Optreden Stowaway in het kerkje van Termunten.

 • Debby Petter

  Debby Petter Debby Petter
  Toneel

  vrijdag 20 oktober, Delfzijl

  Dit stuk gaat over een nachtelijk gesprek met een vrouw die opgroeit in een diepgelovige gemeenschap.

 • Marlene Bakker & Band

  Marlene Bakker & Band Marlene Bakker
  Concert

  zaterdag 21 oktober, Delfzijl

  Met haar band brengt Marlene nieuwe liedjes en vertelt ze welke avonturen ze is aangegaan.

 • Voyage: een muzikale reis door de ruimte

  Voyage: een muzikale reis door de ruimte
  Orgel

  zaterdag 21 oktober, Appingedam

  Met als titel "Voyage" wordt op zaterdag 21 oktober een toegankelijk en verrassend concert gegeven in de Nicolaïkerk waarin het Hinsz-orgel op een bijzondere manier een ondersteunende rol speelt. Het concert begint om 20.15 uur.

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief