Uitagenda Midden-Groningen

Bekijk de leukste concerten, voorstellingen, evenementen en tentoonstellingen in Midden-Groningen.

Wil je ook een evenement aanmelden? Dat kan hier.

Wat zoek je

Wanneer
Thema

113 resultaten

 • Waylon

  Waylon
  Muziek overig

  zaterdag 23 september, Hoogezand

  Gewoon Willem

 • Orgelconcert Peter Westerbrink

  Orgelconcert Peter Westerbrink foto Anton Tiktak
  Muziek overig

  zaterdag 23 september, Noordbroek

  Orgelcultuur van de Hanze, een concert door Peter Westerbrink op het Arp Schnitgerorgel te Noordbroek

 • Workshop schilderen in Sappemeer

  Workshop schilderen in Sappemeer
  Tekenen en schilderen

  t/m 30 december, Sappemeer

  Maak je eigen schilderij in het atelier van Galerie Beeldenkunst!

 • S06E01: Green Fields | Subsurface

  S06E01: Green Fields | Subsurface
  Varia

  t/m 7 oktober, Steendam

  WERK PERIODE: JULY 17 – AUGUST 18

  OPENING: SEPTEMBER 10 , 13:00

  SHOW: SEPTEMBER 10 – OCTOBER 7 (WEEKENDS 12:00 – 17:00)

  LOCATIE: KULTUUREILAND – DAMSTERWEG, STEENDAM

  Wat zijn de overblijfselen van de onlangs gesloten gaswinningslocaties, hoe verloopt het proces van het opruimen, wie is de eigenaar van risico en wat zijn de verhalen die zijn ontstaan met de tijd?                                

  Voor het eerst trekt het resortde provincie Groningen in. Het Groningse kunstinitiatief richt zich altijd op beschikbare ruimte voor kunst in de publieke ruimte en trekt langs verschillende openbare plekken om daar te reageren op de functie die deze heeft binnen de (lokale) samenleving. Zo ook nu. In hoeverre is er ruimte voor mens en natuur in het gaswinning dossier? Welke belangen staan voorop en wat zijn hiervan de gevolgen?

  Deze zomer verbleven drie kunstenaars bij het resort om nieuw werk te ontwikkelen op het terrein van Kultuureiland, een natuurgebied tegenover de onlangs gesloten gaswinningslocatie Siddeburen. Tijdens de residentie verdiepten de kunstenaars zich in verschillende facetten van de gaswinning. De tentoonstelling Green Fields | Subsurface, die op 10 september opent, probeert de gecreëerde narratieven over de energietransitie op micro- en macroschaal te ontwrichten.

  De expositie

  De expositie 'Green Fields | Subsurface' is een mix van installaties met geluid, tekstuele sculpturen en performance die plaatsvindt op het Kultuureiland in Steendam. Gelegen tegenover gaswinningslocatie Siddeburen en boven op het Groninger gasveld, toont de tentoonstelling een dialoog met de ongrijpbare aard van gas als grondstof, en met de aardbevingen veroorzaakt door de decennialange winning van gas.

  Gedurende een residentie van een maand onderzochten Alec Mateo, Artun Alaska Arasli en Noa-Marthe Prins uitputting van het gebied door de exploitatie van gas; de taalkundige nuances, veranderende dynamieken van zelfbeschikking en risicoverdeling. Gepositioneerd tussen het moeizame proces van het structureel sluiten van alle Groningse gaswinning locaties en de snel opkomende "groene" energie-industrieën, proberen hun werken de gecreëerde verhalen over deze transitie op micro- en macro schaal aan het wankelen te brengen.

  De expositie biedt een site-specific wandelroute langs de werken van de kunstenaars en de gesloten gaswinningslocatie, die enerzijds de abstracte exploitatie van gas (meer) tastbaar maakt en anderzijds uitnodigt om nieuwe relaties op te bouwen met het groene land en de ondergrond.

  Programma opening 10 september

  Het programma start om 13:00 met een openingsmoment met cava en een optreden door Phantom Wizard - de muzikant die betrokken is bij de expositie. Daarna is er tijd om de expositie te bekijken en zal rond half 2 de  performance ‘GASLIGHT’ van Noa-Marthe starten tegenover de gaswinningslocatie.

  Vervoer vanaf Groningen is voor de opening geregeld. Er zal een bus van Groningen naar Kultuureiland rijden, en terug. Retourtickets zijn €7,50 en via de website van het resort te koop. 

  Over de kunstenaars

  Alec Mateois een Dominicaanse schrijver en kunstenaar uit New York die met poëzie, proza, geluid en performance de emancipatoire mogelijkheden van vluchtigheid onderzoekt, en speelt met de gevaren van het narratief. 

  Noa-Marthe Prins is een kunstenaar en schrijver uit Amsterdam. Op basis van tactieken van verzetstheater en komedie onderzoekt ze de relaties tussen uitbuitende productiviteit en de performativiteit van arbeid. Recente voorstellingen en performances zijn onder andere Window of OpportunityOut of Office bij Impakt Festival Utrecht en Curriculum Veto bij Het Nationale Theater, Den Haag. 

  Prins is research fellow bij het lectoraat Deep Future van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag en in 2020 was ze medeoprichter van 'Art Goss', een platform voor high-effort kunstroddel.

  Artun Alaska Arasli is een kunstenaar en schrijver uit Amsterdam. Hij studeerde in 2011 af aan de Gerrit Rietveld Academie en volgde zijn studie in Frankfurt am Main aan de Staatliche Hochschule für Bildende Kunste in 2014. In 2019 was hij resident aan de Jan van Eyck Academie en in 2020 was hij resident bij Rupert in Vilnius en bij Deltaworkers in New Orleans. Presentaties van zijn werk zijn onder andere Prose, Kantine, Brussel, Cardena: Warming Up, Rozenstraat, Amsterdam;Porcupine, Jan Van Eyck, Maastricht;The Beauty Commission, Stedelijk Museum, Amsterdam. Zijn teksten zijn gepubliceerd in Le Chauffage, nY en Montez Press Interjection Calendar. Sinds 2017 is hij co-auteur van meerdere toneelstukken, o.a. Rijgen, NTGent (2020), Het Stille Nacht, Silbersee (2021), en de What's in a Fairytale-trilogie (2017-2019), Toneelgroep Oostpool.

  Over kunstinitiatiefhet resort

  Het resort is een experimenteel en reizend kunstinitiatief in Groningen dat vanuit een serie activiteiten een eigen benadering in het presenteren van kunst ontwikkelt. Ze zoekt een wisselwerking tussen kunstenaars en omgevingen waardoor nieuwe werkwijzen en contexten ontstaan. De nomadische vorm biedt de mogelijkheid om altijd te kijken naar de vrije ruimte die een stad heeft en naar waar kunst kan bestaan. Kunstenaars worden gevraagd om specifiek voor de gekozen locaties nieuw werk te creëren. Eerdere locaties waren o.a.: Foyer van NNT + Club Guy&Roni, BIM benzinestation, openluchtzwembad De Papiermolen, Muziekkoepel in het Sterrebos, voormalige mannensauna ‘t Pakhuisje, Oude-Pekela, schaatsbaan Kardinge.

  Het programma van het resort bestaat uit residenties met daaropvolgende exposities, een talententraject en projecten. Ze produceert video’s over de residencies, maakt souvenirs en geeft in eigen beheer publicaties uit. 

  Meer informatie over Green Fields | Subsurface, de deelnemende kunstenaars en praktische informatie over de bereikbaarheid is te vinden op www.hetresort.nl


 • Brocante Fair Fraeylema

  Brocante Fair Fraeylema
  Markt

  t/m 24 september, Slochteren

  Veertig brocanteurs uit heel Nederland stallen hun mooiste Brocante uit op het voorterrein van de Fraeylemaborg in Slochteren..

 • Tamara Muller - Uit de klei

  Tamara Muller - Uit de klei
  Tekenen en schilderen

  t/m 24 september, Slochteren

  Een tentoonstelling van Tamara Muller bij museum Landgoed Fraeylemaborg.

 • Schilderworkshops

  Schilderworkshops
  Tekenen en schilderen

  t/m 31 december, Sappemeer

  Wil je een woensdag-, vrijdag- of zondagmiddag komen schilderen? Dat kan in het atelier van Galerie Beeldenkunst! ! Het is voor beginners en gevorderden.

 • Roos Galjaard en Sebastiaan Wiering

  Roos Galjaard en Sebastiaan Wiering
  Concert

  zondag 24 september, Hellum

  Het zijn twee bijzondere jaren geweest voor het duo Roos en Sebastiaan, al ruim 10 jaar muzikaal samen. Deze tijd hebben ze benut om met nieuw en oud materiaal de studio in te duiken voor hun tweede plaat samen: My Feet Travel Hope.

 • STORMRAM

  STORMRAM
  Varia

  vrijdag 29 september, Hoogezand

  Antiklimax & DWAAS Theatercollectief

 • Stip op de Kaart

  Stip op de Kaart
  Varia

  zondag 1 oktober, Slochteren

  STIP OP DE KAART: Een actieve ontdekkingstocht voor iedereen. Altijd al eens willen golfen, suppen of kanoën in de borggracht?

 • Amsterdam Stephan van de Wijgert meets Zuidbroek

  Amsterdam Stephan van de Wijgert meets Zuidbroek
  Muziek overig

  zondag 1 oktober, Zuidbroek

  Op zondag 1 oktober speelt de Amsterdamse organist Stephan van de Wijgert een orgelconcert op het bijzondere Schnitger/Freytag-orgel in de Petruskerk van Zuidbroek. Het is de eerste keer dat Van de Wijgert in Zuidbroek speelt.

 • Theatergezelschap Als Het Ware

  Theatergezelschap Als Het Ware
  Jeugdtheater

  zondag 1 oktober, Hoogezand

  Eerlijk is Eerlijk als het ware

 • Marlene Bakker

  Marlene Bakker
  Muziek overig

  donderdag 5 oktober, Hoogezand

  Oaventuren (première)

 • Amsterdam Klezmer Band

  Amsterdam Klezmer Band
  Muziek overig

  zaterdag 7 oktober, Hoogezand

  Some Kind of Golem

 • Kinderboekenweek Bij Mij Thuis

  Kinderboekenweek Bij Mij Thuis
  Jeugdtheater

  zaterdag 7 oktober, Hoogezand

  Het is Kinderboekenweek en dat vieren we met een groots Kinderboekenweekspektakel! Dit jaar is het thema ‘Bij mij thuis’. Hoe is het bij jou thuis, of bij een vriendje? Wat maakt een huis een thuis? Kom naar Kielzog en de bibliotheek voor allerlei leuke activiteiten:

  Luister naar het verhaal Mijn huis is jouw huis.
  Bekijk De grote maar toch niet zo’n hele grote kinderboekenweekshow.
  Help mee met het bouwen van een groot muizenhuis!
  Luister naar het verhaal over het ondeugende meisje Oetje, uit het boek Nep-echt. Het boek wordt voorgelezen door de schrijfster
  Hellen Bootsman.
  Doe mee met een skippybalrace!
  Speur door de bibliotheek, en ontdek verhalen over thuis en
  bijzondere huizen.
  Werk samen aan een supergrote kleurplaat van een wel heel
  bijzonder huis.

  Leeftijdsindicatie: 6 tot 12 jaar.

  Reserveer je gratis kaartje om zeker te zijn van een plek. Ouders/ verzorgers hoeven geen vrijkaart te reserveren.


 • Accordeonfestival

  Accordeonfestival
  Muziek overig

  zondag 8 oktober, Hoogezand

  28e editie

 • Karin Bloemen & Old School Band

  Karin Bloemen & Old School Band
  Muziek overig

  vrijdag 13 oktober, Hoogezand

  In deze nieuwe voorstelling gaat ze opnieuw op zoek naar de grote muzikale inspiratiebronnen, variërend van Ella Fitzgerald tot Barbra Streisand en van Stevie Wonder tot Gladys Knight. Het repertoire van deze grootheden wordt door Karin & Old School Band opnieuw gearrangeerd en ‘eigen’ gemaakt. Daarnaast zullen er uiteraard ook weer een aantal nieuwe eigen stukken voorbij komen.

  In 2019 speelde Karin Bloemen voor het eerst een ‘old school muzikale theatertour’ samen met de Old School Band, getiteld Billie, Aretha, Norah, Amy… Karin! Deze voorstelling vond ze zo leuk om te doen en was bovendien zo’n groot succes, dat er wel een vervolg móest komen.


 • Brucified

  Brucified
  Muziek overig

  zaterdag 14 oktober, Hoogezand

  On Fire

 • Paddenstoelen zoektocht in het Meerwijckgebied

  Paddenstoelen zoektocht in het Meerwijckgebied
  Excursie

  zondag 15 oktober, Kropswolde

  De herfst is aangebroken. Ze schieten weer uit de grond. Speuren naar paddenstoelen in het bos!

 • NNO-kamermuziek: winnaars Prinses Christina Concours 2023

  NNO-kamermuziek: winnaars Prinses Christina Concours 2023
  Opera

  zondag 15 oktober, Hoogezand

  Voor ons klassieke programma is Kielzog een samenwerking aangegaan met het NNO. We zijn er trots op dat topmusici van het NNO ook in Hoogezand te bewonderen zijn. De concerten vinden plaats in de kleine theaterzaal en worden verzorgd door kleine ensembles. 

  NNO Compleet = 6 x NNO Kamermuziek voor gereduceerd tarief!

  Per concert bedraagt de entree € 13,50,- Maar met het NNO-kamermuziek abonnement kun je alle 6 concerten bijwonen voor slechts € 65,- Het abonnement is NIET PERSOONSGEBONDEN. Dus als je een keer niet kunt, leen je je abonnement die keer gewoon aan een bekende uit.

  Ja, ik wil graag een NNO-kamermuziek abonnement

  De NNO-concerten vinden plaats op:
  Zondag 15 oktober 2023
  Zondag 19 november 2023
  Zondag 17 december 2023
  Zondag 14 januari 2024
  Zondag 11 februari 2024
  Zondag 17 maart 2024


 • Ernst Jansz & band

  Ernst Jansz & band
  Muziek overig

  donderdag 19 oktober, Hoogezand

  Dylan volgens Dylan

 • De meiden van toen

  De meiden van toen
  Varia

  vrijdag 20 oktober, Hoogezand

  Zienderogen (try-out)

 • Brassband Elad met Shirma Rouse en Erwin de Vries

  Brassband Elad met Shirma Rouse en Erwin de Vries
  Muziek overig

  zaterdag 21 oktober, Hoogezand

  Gastprogramma

 • Herfst festijn Kultuureiland

  Herfst festijn Kultuureiland
  Cultureel festival

  zaterdag 21 oktober, Steendam

  Op zaterdag 21 oktober 2023 organiseren de kunstenaarscollectieven Beleveniscollectief en Draad uit Midden-Groningen het ''Herfst festijn'' op het belevenispark Kultuureiland Damsterplas bij Steendam.

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief