Erfgoed en cultuur in Oldambt

Wat zoek je

Thema

1 t/m 24 van 46 resultaten

  • Boerderij Hermans Dijkstra

    Boerderij Hermans Dijkstra
    Midwolda

    Erfgoed

    Boerderij Hermans Dijkstra is een boerderij met een museale functie. Daarnaast kan je er genieten van heerlijke diners van donderdag tot en met zondag. Tevens is het een evenementen, vergader én trouwlocatie.


  • Waarkunst

    Waarkunst
    T Waar

    Galerie

    Waarkunst ligt in het prachtige Oldambt. Een paradijs in de zomer, ruig en leeg in de winter. In dit landschap ligt Waarkunst als een oase van cultuur in een verder voornamelijk agrarische omgeving.


  • Ennemaborg

    Ennemaborg
    Midwolda

    Kasteel of Landhuis

    De Ennemaborg is een borg midden in de regio Oldambt. Bij de borg hoorden ook twee arbeidershuisjes. Ze zijn gerestaureerd en behoren nu tot de oudste woningen in Midwolda.


  • Gereformeerde Kerk Oostwold

    Gereformeerde Kerk Oostwold
    Oostwold

    Kerk

    De Gereformeerde kerk van Oostwold is een kruiskerk. De kerk uit 1930 werd ontworpen door de Groninger architecten C.H. van Wijk en D. Broos en heeft elementen van de Amsterdamse School. De kerk werd in 2001 aangewezen als rijksmonument.


  • Kunstwerk Waaiboei

    Kunstwerk Waaiboei
    Nieuwe Statenzijl

    Monument

    Het kunstwerk van Martin Borchert is al van ver te zien: Waaiboei is maar liefst acht meter hoog en staat bovenop de dijk bij Nieuw Statenzijl. Het kunstwerk werd gemaakt in 1996 en staat los op de dijk, waar het meebeweegt met de wind.


  • Oldambtster boerderij

    Oldambtster boerderij
    Finsterwolde

    Architectuur

    Aan de Goldhoorn in Finsterwolde staat een oude typisch Oldambtster boerderij uit het jaar 1857. Bij dit boerderijtype zijn het woonhuis en de schuur in elkaar verlengde gebouwd.


  • Voormalige sarrieshut

    Voormalige sarrieshut
    Oostwold

    Architectuur

    In de provincie Groningen staan nog zes van deze sarriehutten. Ook in het Friese Beesterzwaag is er nog een bewaard gebleven. In de rest van het land kwamen sarrieshutten niet voor.


  • Synagoge Winschoten

    Synagoge Winschoten
    Winschoten

    Architectuur

    Twee van de opvallendste kenmerken van het gebouw zijn de indrukwekkende neoklassieke gevel en het gebruik van rode Groninger bakstenen. Aan de buitenkant is van dit laatste overigens niets te zien.


  • Graaf Adolf monument

    Graaf Adolf monument
    Heiligerlee

    Monument

    Ter nagedachtenis aan deze slag staat in Heiligerlee het Graaf Adolf monument. Graaf Adolf van Nassau vocht aan Staatse kant tegen de Spanjaarden en kwam bij deze slag om.


  • Museum Stoomgemaal

    Museum Stoomgemaal
    Winschoten

    Erfgoed

    In de uitgestrekte landerijen van het Oldambt, waar de horizon ver is en de wind vrij spel heeft, ligt het Museum Stoomgemaal.


  • De Groninger Kroon

    De Groninger Kroon
    Finsterwolde

    Theetuin

    In deze authentieke arbeiderswoning vind je naast een galerie ook een theeschenkerij met Groninger gerechten.


  • Graanzicht Bed & Breakfast Apartments

    Graanzicht Bed & Breakfast Apartments
    Midwolda

    Erfgoed

    Midden in Midwolda voert een statige oprijlaan met fraaie lindebomen u naar de monumentale boerderij Hermans Dijkstra uit 1858 .In de gerenoveerde kapschuur achter boerderij Hermans Dijkstra bevindt zich de luxe Bed & Breakfast ‘Graanzicht’.


  • Luchtwacht-Observatietoren

    Luchtwacht-Observatietoren
    Tranendal

    Architectuur

    Deze luchtwachttoren is een overblijfsel uit de Koude Oorlog. In de jaren vijftig was er nog geen goede radarapparatuur om laagvliegende vliegtuigen waar te nemen.


  • Hervormde kerk Oostwold

    Hervormde kerk Oostwold
    Oostwold

    Kerk

    De hervormde  kerk van Oostwold staat aan het einde van een oprijlaan aan de Kerksingel. Het orgel dat in de kerk staat, stamt uit het jaar 1811. Het muziekinstrument werd gemaakt door orgelbouwers H.H. Freytag en J.W Timpe.


  • Molen de Dellen

    Molen de Dellen
    Nieuw Scheemda

    Molen of Gemaal

    Rond 1850 stonden er ongeveer 32 poldermolens in het Oldambt. Tegenwoordig zijn er nog slechts drie over, waaronder deze.


  • Beeld Sicco Mansholt

    Beeld Sicco Mansholt
    Blauwestad

    Monument

    Bij Blauwestad staat een levensgroot standbeeld van Sicco Mansholt (1908-1995), de ‘peetvader van het Europese landbouwbeleid’.


  • Hervormde kerk Bad Nieuweschans

    Hervormde kerk Bad Nieuweschans
    Bad Nieuweschans

    Kerk

    De hervormde kerk in Bad Nieuweschans is een voormalige garnizoenskerk.


  • Hervormde Kerk Westerlee

    Hervormde Kerk Westerlee
    Westerlee

    Kerk

    Eenvoudig zaalgebouw uit 1776 onder zadeldak met wolfeinden. De kerk bezit een preekstoel met allegorische figuren op de kuip: achterschot, klankbord en trap met opengewerkte balusters.


  • Scheemder kerk

    Scheemder kerk
    Scheemda

    Kerk

    De Dollard stroomde regelmatig over. Toen dit in 1509 opnieuw gebeurde, besloten de bewoners  van Scheemde om hun hele dorp anderhalve kilometer naar het noorden te verplaatsen.


  • Molen Edens

    Molen Edens
    Winschoten

    Molen of Gemaal

    Van alle molens in de provincie Groningen is Molen Edens is de oudste. Hij werd gebouwd in 1763, vermoedelijk eerst als pelmolen waarna hij later werd ingericht als korenmolen.


  • Museum Slag bij Heiligerlee

    Museum Slag bij Heiligerlee
    Heiligerlee

    Museum

    De Slag bij Heiligerlee is diep in ons collectieve geheugen gegrift. Op 23 mei 1568 wist een klein leger onder leiding van Lodewijk en Adolf, graven van Nassau en de jongere broers van Willem van Oranje, de Spanjaarden een gevoelige nederlaag toe te br...


  • De Graanrepubliek

    De Graanrepubliek
    Bad Nieuweschans

    Erfgoed

    Bij coöperatie de Graanrepubliek draait alles om smaak. En goede smaak is geworteld in de grond waarop het wordt verbouwd.


  • Hervormde Kerk Midwolda

    Hervormde Kerk Midwolda
    Midwolda

    Kerk

    De hervormde kerk van Midwolda is nauw verbonden met de familie Hora, de voormalige bewoners van de Ennemaborg. De kerktoren is ouder dan de kerk zelf en dateert uit 1708.


  • Klokkengieterijmuseum Heiligerlee

    Klokkengieterijmuseum Heiligerlee
    Heiligerlee

    Museum

    Het museum is gevestigd in de voormalige Klokkengieterij van A.H. van Bergen. Deze vestiging van het bedrijf werd geopend in 1862, onder de naam St Paulinus. Er werden in het begin voornamelijk luidklokken gegoten voor met name kerktorens in heel Neder...


Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief