Museum Slag bij Heiligerlee

Het museum vertelt nu alles over de oorzaken, aanleiding, het verloop en de nasleep van de Slag bij Heiligerlee, die kan worden beschouwd als het begin van de onafhankelijkheidsstrijd van de Nederlanden tegen het Habsburgse Spanje.

Aan de rand van Heiligerlee staat een monument van haast on- Nederlandse grandeur: de stervende Graaf Adolf van Nassau, beschut door de Nederlandse Maagd en de Nederlandse Leeuw. Hier vond op 23 mei 1568 de veldslag plaats die onder de naam ‘Slag bij Heiligerlee’ het begin werd van de vrijheidsstrijd tegen de Spaanse overheersing en de terreur door de Hertog van Alva. Een Beleefroute voert u over het voormalige slagveld (dat er natuurlijk niet meer precies zo bij ligt als toen). Een eindje verderop vertelt het gelijknamige museum u over de oorzaken en de aanleiding, de hoofdrolspelers, het verloop en de gevolgen van de slag die het begin inluidde van de Tachtigjarige Oorlog en daarmee uiteindelijk zou leiden tot de Nederlanden als onafhankelijke natie.

En als u toch in de buurt bent: u kunt uw bezoek prima combineren met een bezoek aan het tegenovergelegen Klokkengieterijmuseum.

Openingstijden

  • Let op: openingstijden kunnen afwijken tijdens feestdagen
  • De musea zijn geopend van 1 april tot 1 november.
    In april en oktober is het museum geopend vanaf 13.00 uur.
    Op Goede Vrijdag, 2e Paasdag, Hemelvaartsdag en 2e Pinksterdag zijn de musea open van 13.00 tot 17.00 uur. Overige feestdagen gesloten.

    Een bezoek buiten deze openingstijden is mogelijk op afspraak, bijvoorbeeld voor groepen, scholen, kinderfeestjes of speciale arrangementen.

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief