Kerk Oostum

Op een van de wierden langs het Reitdiep vind je de kerk Oostum. Het grootste deel van deze rechtgesloten kerk stamt uit de dertiende eeuw.

Neem alvast een kijkje

Sinds de kerk in de dertiende eeuw gebouwd werd is er nog flink wat veranderd. Na een eeuw werden het smalle westelijke gedeelde en de dwars staande toren toegevoegd. En het zadeldak van de toren werd pas in de zestiende eeuw aangebracht. Gedurende de restauratie van 1972 besloot men de bouwsporen van de verschillende verbouwingen niet uit te wissen, zodat de geschiedenis van de kerk zichtbaar blijft. Bijzonder is ook de luidklok dit in de kerk hangt, deze stamt uit 1466 en hing eerst in de kerk van Feerwerd. Deze klok is rijk versierd met afbeeldingen van de zeven apostelen, een gekruisigde Christus en verschillende Bijbelse taferelen.

Buiten de kerk staan twee bijzondere zitbankjes. Deze zijn ge√Įnspireerd op schilderijen waarop de kerk is afgebeeld: Kerkje te Oostum van Johan Dijkstra en Oogst bij Oostum van Janne de Vries. Beide kunstenaars waren lid van kunstenaarsvereniging De Ploeg.

Openingstijden

  • Dagelijks 09.00 - 17.00 uur

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief