Martinitoren

Tijdens een bezoek aan de binnenstad van Groningen is de Martinitoren niet te missen. Al eeuwenlang kijkt D´Olle Grieze uit over de stad met de Grote Markt aan zijn voeten.

Neem alvast een kijkje

Tijdens een bezoek aan de binnenstad van Groningen is de Martinitoren niet te missen. Al eeuwenlang kijkt D´Olle Grieze uit over de stad met de Grote Markt aan zijn voeten. De toren beklimmen kan tot achter de klokken, waar je vrij zicht hebt over de hele stad.

Je bezoek
In de afgelopen 500 jaar brandde de Martinitoren af, sloeg de bliksem in en stortte hij bijn…

Tijdens een bezoek aan de binnenstad van Groningen is de Martinitoren niet te missen. Al eeuwenlang kijkt D´Olle Grieze uit over de stad met de Grote Markt aan zijn voeten. De toren beklimmen kan tot achter de klokken, waar je vrij zicht hebt over de hele stad.

Je bezoek
In de afgelopen 500 jaar brandde de Martinitoren af, sloeg de bliksem in en stortte hij bijna in. Op de stoep werden oorlogen gewonnen en verloren. De toren hield stand en is met haar 97 meter nog steeds het hoogste gebouw van de stad. Klim omhoog voor een stukje tastbare geschiedenis en een fantastisch uitzicht. Reken niet op een lift. Het beklimmen van d’Olle Grieze, onze oude grijze, is noeste arbeid. Niet voor niets zijn de meeste bezoekers ongeveer een uur binnen. Maar je work-out wordt rijkelijk beloond. Om de zoveel treden sta je oog in oog met de gewelven van de Martinikerk, eeuwenoude ornamenten, de loeizware klokken of de reusachtige vlaggenstokken. Bij de eerste trans kun je naar buiten en op 39 meter hoogte rond de toren lopen. Nog een flink aantal traptreden hoger, kom je op de uurwerkzolder. Zo tussen de wijzerplaten van het uurwerk hoor je de meeuwen boven je en de mensen beneden op de markt. Je kijkt uit over de stad en ziet in de verte de ommelanden liggen. 

Filmzolder
Ervaar tijdens je klim de hoofdstukken uit het verhaal van d’Olle Grieze en bekijk op 40 meter hoogte op de filmzolder hoe de stad er vroeger uitzag. In de tien minuten durende film komt het verhaal van Groningen en de rol die de Martinitoren hierin speelde op indrukwekkende wijze tot leven.

Toegang
Dagelijks kun je tijdens de openingstijden de Martinitoren op eigen gelegenheid beklimmen. Je kunt gemakkelijk online of bij de Groningen store (VVV) je kaartjes kopen.

Martinikerk
De Martinikerk heeft afwijkende openingstijden. Op de website van de Martinikerk vind je de meest actuele informatie.

Groepen
Wil je de Martinitoren met een groep bezoeken? Wanneer je het geen probleem vindt dat als er ook andere mensen op dat moment op de toren zijn kan je tickets kopen via de normale kanalen. Mocht je de toren enkel voor jouw groep willen reserveren dan kan dat via dit formulier.

Openingstijden

 • Elke maandag 11.00 - 17.00 uur
 • Elke dinsdag 11.00 - 17.00 uur
 • Elke woensdag 11.00 - 17.00 uur
 • Elke donderdag 11.00 - 17.00 uur
 • Elke vrijdag 11.00 - 17.00 uur
 • Elke zaterdag 11.00 - 17.00 uur
 • Elke zondag 12.00 - 17.00 uur
 • Let op: openingstijden kunnen afwijken tijdens feestdagen
 • Je kunt tot een uur voor sluitingstijd naar binnen.

  De Martinitoren is vrijwel het gehele jaar geopend. Echter op onderstaande (feest)dagen is de toren niet geopend voor beklimming:

  -Nieuwjaarsdag, 1 januari
  -1e Paasdag
  - Koningsdag
  -1e Pinksterdag
  -1e Kerstdag 
  -2e Kerstdag
  -Oudjaarsdag, 31 december


  Wil je de toren beklimmen buiten de openingstijden dan kan dat onder begeleiding van een Torenwachter. Bel voor meer informatie met de Groningen Store (VVV): 050-3139741.

  Vanwege een verandering in ons systeem zijn tickets momenteel niet online verkrijgbaar. Je kan hiervoor terecht in de Groningen Store in het Forum.

Prijzen

 • Kinderen € 4,00
 • Volwassenen € 6,00
 • Toelichting prijs: Kinderprijs geldt tot en met 11 jaar.
  Kinderen t/m 3 jaar gratis toegang in combinatie met volwassene.

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief