Route 39: Beleefpad Smeerling

Een pad om de mooie natuur in Westerwolde toegankelijk te maken voor iedereen, juist ook voor mensen die minder mobiel zijn, met rolstoel of rollator, voor kinderen, voor mensen met een visuele beperking. De route is 2 x 800 meter lang.

Wandeltocht 30 minuten - 1.5 km

Dit ga je zien

Startpunt: Eemboerveldweg 0
9591 TX Onstwedde
Navigeer naar startpunt
1

Gasterij Natuurlijk Smeerling

Smeerling 15
9591 TX Onstwedde
Gasterij Natuurlijk Smeerling
Eindpunt: Eemboerveldweg 0
9591 TX Onstwedde
Navigeer naar eindpunt

Neem alvast een kijkje

Langs dit pad, dat loopt vanaf de Parkeerplaats bij Gasterij Natuurlijk Smeerling, naar de Parkeerplaats aan de Eemboerveldweg, zijn diverse in het oog lopende objecten geplaatst, waarmee je de natuur nog beter kunt ervaren. 

Voor slechtzienden is er een tafel waarop de Ruiten Aa voelbaar gemaakt is, je kunt de loop van de Aa volgen en voor kinderen is er een waterspeelplek.

Er zijn prachtig vormgegeven zitmeubels, waarop je kunt zitten/liggen, en vandaaruit de omgeving in je opnemen, en al je zintuigen laten werken.

Er is een plateau met uitzicht over het eeuwenoude Ellersinghuizerveld, met ruimte voor rolstoelers.

Er ligt nu schrale heidegrond, er lopen oude slootjes, er staan planten die ook in de winter overeind blijven. Het Ellersinghuizerveld toont kortom weer zijn woeste karakter van weleer. Het is het karakter zoals het veld dat rond 1850 had.

In de vorige eeuw besloot het rijk dat het veld onderdeel zou worden van een aan te leggen lint beschermde natuur door Westerwolde. Dat bracht met zich mee dat landbouwgrond moest worden afgegraven en vervolgens moest de natuur er weer zijn gang kunnen gaan. Er werd uitgegaan van de situatie van rond 1850.

Dank zij de ingrepen die zijn toegepast, ontwikkelde het Ellersinghuizerveld zich steeds meer richting de “ oude tijd”. Planten als zonnedauw, stekelbrem, orchideeën en natuurlijk dopheide begonnen weer. Bruine kiekendieven hebben hier een rustplaats, dat was 20 jaar geleden ondenkbaar. Over nog eens 20 jaar ziet het er nog ‘woester’ uit. Dan staan hier hogere heidestruiken.

De mens speelt nog wel zijn rol op het veld. Een behoorlijk aantal hectares wordt op natuurlijke wijze beheerd door particuliere eigenaren die daar ook een subsidie voor krijgen. En daarbij laten wij, als mens, ook koeien op het veld grazen, om de heide kort te houden. Zoals dieren dat in de 19de eeuw ook deden.

Stichting Wandelen in Westerwolde heeft dit pad geïnitieerd en in samenwerking met Natuurmonumenten is dit pad gerealiseerd, mede dankzij een aantal schenkingen*) en subsidies. Natuurmonumenten verzorgt het onderhoud.

Op- of aanmerking op de route? Laat het weten via het contactformulier

Kenmerken

Tocht/Route

  • Route typering: Natuurroute
  • Route kenmerken: Van A naar A

Wandelen

  • Rolstoel Ja
  • Wandelwagen Ja
  • Honden aan de lijn Ja

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief