Route 1: Lutjeloo Blijham

Op deze route wandel je bij Lutjeloo en Blijham. Deze route is 6,5 kilometer lang.

Wandeltocht 1 uur 30 minuten - 6,5 km

Dit ga je zien

Startpunt: Verschedijk
9697 Blijham
Eindpunt: Verschedijk
9697 Blijham

Door bodemdaling, zeespiegelrijzing en grotere regenhoeveelheden in de winter kan Groningen het overtollige water soms niet op tijd lozen op wad en Dollard. De rivieren in Westerwolde hadden ook in de negentiende eeuw al te kampen met een te groot wateraanbod. Nu zorgen de kanalen voor een snelle waterafvoer. Toch mag ook nu de Westerwoldse Aa hier en daar buiten zijn oevers treden.

Lopend over het maaipad (punt 13) langs de rivier stuit u op een verlaging in de kade. Bij deze ‘overlaat’ kan het water het boezemgebied aan uw linkerhand instromen, tot aan de oude winterkade, die een paar honderd meter westelijker ligt. Ook de westelijke kade heeft zo’n inlaat, waardoor het natuurgebied De Gaast periodiek onderloopt.

Ook het rietgebied ten noorden van de Oude Loop (bij punt 14 ziet u aan de overkant van het water de Oude Loop en de Westerwoldse Aa samenkomen) is boezemgebied, eigendom van het Waterschap Hunze en Aa’s. Voor de natuur is dat goed, zolang het in het najaar of de winter gebeurt.

Vogels broeden dan niet (het bijzondere paapje en de sprinkhaanrietzanger zijn er vaste gasten), de grauwe kiekendief zoekt een droger gebied op, talloze eenden, smienten, ganzen en zwanen genieten van het vele water en de runderen die het gebied begrazen staan op stal of grazen elders.

Voor de flora kan een periodieke overstroming evenmin kwaad. In De Gaast groeien onder meer tweerijige zegge, dotters en echte koekoeksbloemen.

Dit is een route van de Stichting Wandelen in Westerwolde, die wordt gesponsord door Mulder opleidingen

Mulder opleidingen:
Kantoor: Markt 7
9401 GS  Assen
+31 592 201010 (10-22 uur)
+31 592 201012
info@mulderopleidingen.nl en www.mulderopleidingen.nl
Leslokaties: Assen, Groningen, Stadskanaal, Veendam en Winschoten

Kenmerken

Tocht/Route

  • Route kenmerken: Van A naar A

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief