Route 1: Lutjeloo Blijham

Op deze route wandel je door en rondom Blijham en door het oude esgehucht Lutjeloo. Deze route is 11,5 kilometer lang.

Wandeltocht 3 uur - 11.5 km

Dit ga je zien

Startpunt: Parkeerplaats tegenover Spar-supermarkt,
Raadhuisstraat 109697 PR
9697 Blijham
Navigeer naar startpunt
1

Hervormde kerk Blijham

Oosteinde 31
9697 XE Blijham
Hervormde kerk Blijham
2

Weddermarke

Molenweg 9
9698 XV Wedde
Weddermarke
3

Tourist Info Agentschap - Wedde (Camping Wedderbergen)

Molenweg 2
9698 XV Wedde
Tourist Info Agentschap - Wedde (Camping Wedderbergen)
Eindpunt: Parkeerplaats tegenover Spar-supermarkt,
Raadhuisstraat 109697 PR
9697 Blijham
Navigeer naar eindpunt

Neem alvast een kijkje

Op deze route vanuit Blijham loop je o.a. door Park Blanckenborg, een fraai wandelpark ter grootte van 9 ha, langs de 18e eeuwse hervormde kerk met herdenkingsmonument voor de bemanningsleden van een Engelse bommenwerper uit WO II (punt 10), het Blijhamsterbos en Lutjeloo. Lutjeloo is een oud esgehucht en wordt als Lutke Loe al in 1515 vermeld. Vervolgens voert de wandeling door natuurgebied De Gaast en via recreatiegebied de Wedderbergen.

Door bodemdaling, zeespiegelrijzing en grotere regenhoeveelheden in de winter kan Groningen het overtollige water soms niet op tijd lozen op wad en Dollard.

De rivieren in Westerwolde hadden ook in de negentiende eeuw al te kampen met een te groot wateraanbod. Nu zorgen de kanalen voor een snelle waterafvoer. Toch mag ook nu de Westerwoldse Aa hier en daar buiten zijn oevers treden. Lopend over het maaipad (tussen punten 28 en 29) langs de beek stuit je op een verlaging in de kade. Bij deze ‘overlaat’ kan het water het boezemgebied aan je linkerhand instromen, tot aan de oude winterkade, die een paar honderd meter westelijker ligt. Ook de westelijke kade heeft zo’n inlaat, waardoor het natuurgebied De Gaast periodiek onderloopt. Tevens is het rietgebied ten noorden van de Oude Loop (bij punt 28 zie je aan de overkant van het water de Oude Loop en de Westerwoldse Aa samenkomen) boezemgebied, eigendom van het Waterschap Hunze en Aa’s.

Voor de natuur is dat goed, zolang het in het najaar of de winter gebeurt. Vogels broeden dan niet (het bijzondere paapje en de sprinkhaanrietzanger zijn er vaste gasten), de grauwe kiekendief zoekt een droger gebied op, talloze eenden, smienten, ganzen en zwanen genieten van het vele water en de runderen die het gebied begrazen staan op stal of grazen elders. Voor de flora kan een periodieke overstroming evenmin kwaad. In De Gaast groeien onder meer tweerijige zegge, dotters en echte koekoeksbloemen.

Dit is een route van de Stichting Wandelen in Westerwolde, die wordt gesponsord door Mulder opleidingen. en Vakantiehuis De Bonte Hond

Mulder opleidingen:
Kantoor: Markt 7
9401 GS  Assen
+31 592 201010 (10-22 uur)
+31 592 201012
info@mulderopleidingen.nl en www.mulderopleidingen.nl
Leslokaties: Assen, Groningen, Stadskanaal, Veendam en Winschoten

Op- of aanmerkingen? Laat het weten via het contactformulier

Kenmerken

Tocht/Route

  • Route kenmerken: Van A naar A
  • Toelichting seizoen: Let op: het oeverpad langs de Westerwoldse Aa kan soms erg drassig zijn en bij hoog water mogelijk niet toegankelijk, met name in het najaar en de winter. Het dragen van waterdicht schoeisel wordt daarom aangeraden.
  • Gemarkeerd: Ja
  • Toelichting markering: Geel-wit gemarkeerd WIW 1
  • Route typering: Natuurroute
  • Toelichting startpunt: Het startpunt is op de parkeerplaats tegenover de Spar supermarkt, Raadhuisstraat 10, Blijham

Wandelen

  • Honden aan de lijn Ja

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief