't Roege Pad - Waterhoenroute

De Waterhoenroute (22 km) verbindt het historische hart van Slochteren met het onderste puntje van ’t Roegwold. Van de vier routes van ’t Roege Pad heeft de Waterhoenroute het meeste erfgoed wat onderweg te bewonderen valt.

Wandeltocht 22.0 km

Dit ga je zien

Startpunt: Parkeerplaats naast de haven
Noorderweg 1a
9621 BM Slochteren
Navigeer naar startpunt
Eindpunt: Parkeerplaats naast de haven
Noorderweg 1a
9621 BM Slochteren
Navigeer naar eindpunt

Neem alvast een kijkje

't Roege Pad bestaat uit vier prachtige routes door natuurgebied 't Roegwold. Elke route onthult de diversiteit van het landschap, met zijn moerassen, rietvelden en de bijzondere zeldzame vogels die hier wonen. Natuur wisselt af met kleine dorpen, gezellige horeca en eeuwenoud erfgoed. Waar het kan wijkt de route af van de gebaande paden. Langs sloten en over waterschapspaden, over privéterrein of over eeuwenoude kerkenpaden: ’t Roege Pad ontsluit zoveel mogelijk verrassende paden voor de avontuurlijke wandelaar. Hier kom je helemaal tot jezelf.

Je kunt deze route lopen met een stempelkaart. De stempelposten langs deze route zijn de Fraeylemamolen, camping 't Hofje en de Fraeylemaborg. De online kaart waarmee je de route kunt lopen en waar alle informatie en bzienswaardigheden opstaan vind je hier

De Waterhoenroute (22 km) verbindt het historische hart van Slochteren met het onderste puntje van ’t Roegwold. Van de vier routes van ’t Roege Pad heeft de Waterhoenroute het meeste erfgoed wat onderweg te bewonderen valt. Het startpunt is de parkeerplaats bij De Houtstek in Slochteren dat tegenover Het Hooge Huys ligt, een van oorsprong 17e eeuwse herberg. Vanaf hier gaat de tocht over ‘t Padje richting Schildwolde. Aan dit kleine straatje ligt de Geertsemaheerd, een monumentale boerderij die door aardbevingsschade helaas in slechte staat verkeerd.

In Schildwolde wisselen erfgoed en groen elkaar af. De Juffertoren is met zijn gemetselde spits een uniek bouwwerk. Even verderop geniet je van een groene oase in het dorpsrandpark. De Groenedijk wordt ook wel het ‘Kinderdijk van het noorden’ genoemd met drie poldermolens vlak bij elkaar. Vanaf hier wandel je de Groote Wijk in, langs kruidenrijk grasland waar bijzondere zeggesoorten groeien.

De Baggerputten is een klein maar bijzonder divers natuurgebied. Vroeger werd hier turf gegraven en te drogen gelegd op kleine dijkjes. De dijkjes zijn er nog steeds maar nu groeien hier wilgen en elzen. Er is rietgrasland, er zijn boomsingels maar ook kleine stukken bos die met rust gelaten worden. Die afwisseling zorgt ervoor dat heel veel verschillende planten en dieren zich thuis voelen in de Baggerputten. Hier vind je ook De Vogelluisteraar, een kunstwerk van Marc van Vliet waarop je kunt uitrusten én naar vogels luisteren.

Aan het einde van deze route ligt de Fraeylemaborg, een van de mooiste en grootste borgen van Groningen. Wie over de drempel van de Fraeylemaborg stapt, belandt in de vervlogen levens van adellijke families, dienstmeisjes en tuinmannen.

Het Slochterbos achter de borg is een romantisch park in de Engelse landschapsstijl. Inclusief slingerende paden, aangelegde vijvers en zelfs een kleine berg, waar elk seizoen haar eigen kleuren, geuren en geluiden heeft. In het voorjaar vind je er de zeldzame stinzenplanten en in het najaar een scala aan verschillende soorten paddenstoelen.

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief