Route 9: Stobkepad Onstwedde

Op deze route wandel je bij Onstwedde over paden waar eeuwen geleden ook al mensen liepen. Deze route is 8,5 kilometer lang.

Wandeltocht 2 uur - 8.5 km

Dit ga je zien

Startpunt: Parkeerplaats d’Ekkelkaamp
Kerklaan 7
9591 AH Onstwedde
Navigeer naar startpunt
1

Nicolaaskerk Onstwedde

Kerklaan 9
9591 AH Onstwedde
Nicolaaskerk Onstwedde
2

Bakkerij John Meinds

Dorpsstraat 41
9591 AR Onstwedde
Bakkerij John Meinds
Eindpunt: Parkeerplaats d’Ekkelkaamp
Kerklaan 7
9591 AH Onstwedde
Navigeer naar eindpunt

Neem alvast een kijkje

Waar u wandelt moeten duizenden jaren geleden al mensen hebben gelopen, want Onstwedde behoort met Sellingen, Vlagtwedde en Wedde tot de oudste bewoningskernen van Westerwolde.

Het bewoonbare gebied in Westerwolde was van oorsprong beperkt tot de oevers van de Ruiten Aa, Mussel Aa en een stukje van de oevers van de Westerwoldse Aa.
Al met al een strook van 25 km lang en ongeveer 1 km breed, met een verbreding bij Vlagtwedde en Onstwedde, plus een strook stroomafwaarts waar nu Blijham Vriescheloo en Bellingwolde liggen. Daaromheen was voornamelijk moeras.

Bij Onstwedde ligt de grootste opduiking, de Onstwedder Holte, die ongeveer negen meter hoger ligt dan de Ruiten Aa. Dit dekzandlandschap is waarschijnlijk ontstaan in de laatste ijstijd, toen de rivieren veel meer water voerden.

Tijdens de wandeling komt u langs een terreintje met hooiruiters. Dit kunstwerk is gemaakt in 1983 door Magda Lagerwerf, naar Scandinavisch voorbeeld en opgenomen in een kunstroute.

De eerste sporen van bewoning in dit gebied dateren uit het middenneoliticum, van 2800 tot 2100 v. Chr. De vondst van een mogelijk grafveld op de es van Veele en een aantal vuurstenen bijlen en stukjes aardewerk getuigt daarvan. Men noemt die cultuur de trechterbekercultuur, naar de bekers met trechtervormige hals die toen in gebruik waren. Er zijn ook stille getuigen van de standvoetbekercultuur en de vroege bronstijd.

Maar veel meer vondsten zijn er uit de late bronstijd (1000 tot 700 v. Chr.) Bij Höfte en op nog vijf plaatsen in Westerwolde zijn urnenvelden uit die tijd gevonden. Bij de vondst in Höfte ontdekte archeoloog Van Giffen voor het eerst kringgreppels om de grafplaatsen, waardoor een nauwe verwantschap met oude culturen in Westfalen aan de dag kon worden gelegd.

In Westerwolde zijn ook zogenaamde celtic fields aangetroffen, bijvoorbeeld in het Zuidveld bij Sellingen. Het zijn complexen van omwalde akkers, soms tientallen hectare groot. Bodemonderzoek wijst op verstuiving door overexploitatie, die voor de bevolking een reden kan zijn geweest om weg te trekken naar andere streken.

Op- of aanmerkingen? Laat het weten via het contactformulier

Dit is een route van de Stichting Wandelen in Westerwolde die wordt gesponsord door Bakkerij Meinds uit Onstwedde.

Kenmerken

Tocht/Route

  • Gemarkeerd: Ja
  • Route typering: Natuurroute
  • Toelichting markering: Geel - wit gemarkeerd WIW 9
  • Toelichting startpunt: Parkeerplaats d'Ekkelkaamp
  • Route kenmerken: Van A naar A

Wandelen

  • Honden aan de lijn Ja

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief