6x naar de dijk

Ultiem uitwaaien, dat doe je op de dijk. Je kunt in Groningen op veel plekken naar de dijk. Sommige zijn bekend, zoals Noordpolderzijl. Naar andere moet je even zoeken. Daar tref je prachtige uitzichten over de kwelders en de enige overgebleven echte natuur van Nederland: de Waddenzee. 

Pieterburen

Vanuit de wadloophoofdstad van Nederland en het dorp van het welbekende zeehondencentrum kun je natuurlijk makkelijk naar het wad. Tussen Pieterburen en de dijk ligt een mooi fietspad. Ook met de auto kom je er wel. Al is het natuurlijk mooier om ook hier gewoon te gaan wandelen of fietsen. Omhoog bij Pieterburen en weer terug via Wester­nieland bijvoorbeeld.

Punt van Reide

Deze smalle landtong is het restant van het ooit zo welvarende Reiderland. Nu heeft de natuur hier vrij spel. Onderweg kom je langs de Fiemel Batterie: een restant van de Duitse Atlantikwall uit de Twee­de Wereldoorlog. De Punt van Reide ligt ten oosten van Termunten. Met de auto kom je niet op de Punt. Wandelend en fietsend wel.

Lauwersoog

In de haven van Lauwersoog vertrekt de boot naar Schiermonnikoog. Maar er is heel veel meer te doen. Op en rond de dijk vind je kunst: van een enorm visnet en een uitkijkpost tot een trap in de dijk. Een visje eten kan hier uitstekend, met uitzicht op het wad. Wandelen, fietsen: het kan er allemaal. En met de auto kom je hier misschien wel het aller makkelijkst van alle bestemmingen aan de dijk.

Noordkaap

Het meest noordelijke puntje van het Nederlandse vasteland, dat is Noordkaap. Kunstwerk ‘De Hemelpoort’ markeert de plek. Vanaf hier heb je vrij uitzicht over het water en de oneindige hemel boven het Wad. Noordkaap ligt ongeveer tien kilometer ten noorden van Uithuizermeeden. Vanaf het dorp staan er bordjes. Volg de route met de auto, de fiets of te voet.

Nieuwstad

Geen stad te bekennen bij Nieuwstad, maar wel een dubbele dijk: een hoge aan de kant van de zee en een lagere landinwaarts. Hier komen veiligheid, natuur, landbouw en recreatie samen. Op de dijk heb je zicht op vogelbroedeiland Stern. Nieuwstad ligt boven Bierum. Je kunt er komen met de fiets, de auto of gewoon wandelend.

Termunterzijl

In Termunterzijl eet je vis, tenminste, dat doen veel mensen. En het liefst zo ongecompliceerd mogelijk. Bij visrestaurant Landman bijvoorbeeld, of Vispaleis Westerhuis. Op de dijk waai je uit met uitzicht op de Eems. Vergeet ook de prachtige sluis de Boog van Ziel niet. Fietsen in de omgeving is een aanrader. En de auto parkeer je zo ongeveer op de dijk.

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief