Bevrijdingsdag 2020

De provincie Groningen viert en herdenkt 75 jaar vrijheid vanuit huis. Van 75 unieke verhalen tot podcasts en documentaires over de oorlogstijd. Hoe vier jij de vrijheid?

De Verhalen van Groningen viert 75 jaar vrijheid

Om 75 jaar vrijheid dit jaar online te kunnen herdenken én vieren, heeft De Verhalen van Groningen de website groningen4045.nl volgezet met iconische verhalen over de Tweede Wereldoorlog in Groningen. Bekende en onbekende verhalen over verzet, collaboratie, militaire strijd, bevrijding en het alledaagse leven in oorlogstijd. Blijf ook na 4 en 5 mei de website in de gaten houden, want de komende weken komen er nog eens twaalf luisterverhalen bij. Op onze vrijheid.

Bekijk meer

Verhalen over oorlogsgeweld uit onze provincie

Van 13 april tot en met 5 mei delen het Oorlogs- en Verzetscentrum en de Folkingestraat Synagoge dagelijks verhalen van mensen die in onze provincie in aanraking kwamen met het oorlogsgeweld. Lees hoe de Groningers in verzet gingen en wat voor effect de oorlog op de mens en haar omgeving heeft. Dit alles in het kader van het project Open Joodse Huizen- Huizen van Verzet dat dit jaar helaas niet in fysieke vorm door kan gaan.

Bekijk meer

We'll Meet Again

Oproep aan alle Groningers: doe op 5 mei om 21.00 uur massaal mee met het lied We’ll Meet Again van Vera Lynn. Om te voorkomen dat het op 5 mei stilvalt, brengt de cultuursector een hommage aan de vrijheid met het lied dat gaat over hoop in tijden van oorlog. Professionele musici, amateurs, dansers, acteurs en iedereen die mee wil doen kan meezingen. Onder leiding van Reinout Douma (Noordpool Orkest) en Karin Noeken (De Wijk De Wereld, de Steeg) brengen we samen het lied ten gehore. Vanuit de eigen tuin of vanaf het balkon. In Stad en Ommeland.

Bekijk meer

Goede doelen-livestream voor Voedselbank Groningen

Voor 5 mei heeft muziekorganisatie Onder de Pannen een nieuw initiatief in het leven geroepen. Naast een dansje voor de vrijheid willen zij met deze livestream geld ophalen voor de Voedselbank Stad Groningen; een partij die het lastig heeft in deze tijd en onze steun goed kan gebruiken. Deze lokale voedselbank ondersteunt de voedselstroom voor 850 huishoudens in de stad Groningen. Een warm initiatief georganiseerd door en voor locals. De livestream is op 5 mei te volgen van 16.00 tot 22.00 uur via het Facebook-evenement. 

Doneer hier

Podcasts met luisterverhalen over de oorlog in Groningen

Luister naar het boeiende verhaal over de ontplofte munitieloods in Spijk of naar het iconische verhaal van het beruchte Scholthuis aan de Grote Markt. Al deze verschillende podcasts staan symbool voor allerlei thema's die met de Tweede Wereldoorlog te maken hebben. Van verzet tot vervolging en van militaire strijd tot het dagelijks leven. Ook vertelt radiozender NPO1 in een podcast het geheim van de psychiatrische kliniek Wagenborgen in Groningen. Zet je koptelefoon op en waan je in vroegere tijden.

 

Beluister

Vrijheidsvuur op 4 mei ontstoken op Grote Markt

Maandagnacht 4 mei om 24.00 uur zal burgemeester Koen Schuiling het vuur overhandigen aan Commissaris van de Koning, René Paas, die vervolgens het Vrijheidsvuur op de Grote Markt aansteekt. “Het is mooi dat we dit hier kunnen doen op deze manier, op onze Grote Markt. Dit is een bijzondere plek in Groningen geweest tijdens de Bevrijding, en is dat nu nog steeds”, aldus de organisatie. Hierbij mag geen publiek aanwezig zijn. Het vuur zal 24 uur lang in Groningen branden. Iedereen wordt opgeroepen om zelf ook digitaal het Vrijheidsvuur door te geven. 

Bekijk

Bestel de Feel Free bevrijdingsdag box

75 jaar vrijheid! En dat vieren we dit jaar op een memorabele manier. Niet echt in vrijheid, maar wel in stijl. Feel Good Groningen komt je dag graag een kickstart geven met de Feel Free bevrijdingsdag box. Je bestelt de box door een appje te sturen naar 0636368139. We bezorgen gratis in Groningen.

Bestel

‘Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder’ op carillon Martinitoren

Stadsbeiaardier Auke de Boer speelt dinsdag 5 mei om 16.55 uur het lied ‘Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder’ van Ramses Shaffy op het carillon van de Martinitoren in Groningen. Het plan om op bevrijdingsdag in heel Nederland om 16.55 uur Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder te laten klinken, is van cabaretier Claudia de Breij. 

Lees meer

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief