Bommen Berend 2023

Op Bommen Berend, Groningens Ontzet of Achtentwintigsten vieren we dat de bisschop van Münster Bernard von Galen zijn beleg op Groningen in 1672 opgaf. Nadat hij en zijn troepen een maand de Groningse provincie hadden bezet, trokken ze zich terug. De bisschop werd in de volksmond ook wel Bommen Berend genoemd, omdat hij veel gebruik maakte van door kanonnen afgeschoten bommen. Dit bracht enorme schade aan binnen de stadsmuren. Zijn terugtrekking is dus des te meer reden voor een groot feest. Op zaterdag 26, zondag 27 en maandag 28 augustus is er van alles te doen in Stad.

Zaterdag

Op zaterdag 26 augustus is er veel muziek te horen in de stad. Vlak bij de Akerk, aan de zijde van de Munnekeholm, vind je vanaf 13:00 het Bommen Berend Rotary Terras. De gezamenlijke Rotary's organiseren dit en de opbrengst gaat naar lokale goede doelen. Bij het terras zijn leuke optredens van o.a. Finest, Contradiction en Soul Vibration. Op de Vismarkt is er vanaf 20:30 de Rabenhaupt taptoe, waarbij verschillende korpsen er een swingende avond van maken. Ook lopen er overdag dweilorkesten door de binnenstad.
Met de kinderen in de stad? Breng dan een bezoekje aan het kinderfestival, vanaf 13:00 bij Westerhaven. Er zijn springkussen, spelletjes en er wordt geschminkt.

Zondag

Op de zondag kan je uitslapen, want de eerste activiteiten beginnen pas om 13:30. Het Bommen Berend Jeugdtheater speelt dan drie voorstellingen op de binnenplaats van Museum aan de A. Ze vertellen het verhaal van Zwaantje en Tammo, die zich samen met hun vrienden tegen het geweld van Bommen Berend verzetten. Of neem plaats op het terras op de Vismarkt en bekijk vanaf 14:00 de GP Formule 1 op groot scherm. De middag wordt rustig afgesloten met een feestelijke gedenkdienst in de Martinikerk, waar vaderlandse liederen worden gezonden. Hoogtepunt van de zaterdag is het gratis buitenconcert van het Noord Nederlands Orkest op de Ossenmarkt, met het thema 'Love is in the air'. 

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief