Groene adresjes in Groningen

Groningen barst van het groen. Denk aan het Noorderplantsoen, het Stadspark of de Prinsentuin. Maar waar kun je in Groningen groen eten en drinken? Waar moet je heen voor je veganistische lunch, lokale boodschappen en duurzame koffie met havermelk? Hier vind je een overzicht van de leukste, groene adresjes.

Café-bistro Kult

Steentilstraat 36-1 - Kult is net even wat anders dan anders. In het café-bistro vallen de knalroze en -groene muren meteen op. Hier kun je voor een betaalbare prijs biologisch eten en drinken. En iedereen is welkom. Ze serveren vooral veganistische, maar ook vegetarische en vlees- en visgerechten. Duurzaamheid staat hoog in het vaandel bij Kult. Dat zie je dan ook terug in alles. Zelfs het servies is tweedehands.

Lees meer

Feel Good

Oude Kijk in 't Jatstraat 29 - Deze plek is dé place-to-be als je naast duurzaam eten ook fan bent van gezond eten. Eten waar je lijf blij van wordt, zoals ze het zelf zeggen. Ga voor de lekkere broodjes en salades of kies een heerlijke superfood-smoothie. Bij voorkeur kiest de kok voor biologische ingrediënten die uit de regio komen. Puur en onbespoten. Tijdens het inkopen en verwerken van de ingrediënten wordt bovendien rekening gehouden met het milieu. 

Lees meer

Achterwerk

Oosterstraat 13a​ - Een volledig veganistisch menu in een ontspannen sfeer. Niet té formeel graag. Want formaliteiten zijn er al genoeg. Of je nu veganistisch, vegetarisch, flexitarisch of eigenlijk alles wel eet; als je openstaat voor nieuwe smaken en verrassende combinaties ben je bij Achterwerk aan het juiste adres. Omdat gewerkt wordt met verrassingsmenu’s, wordt er minder verspild. Ook wordt veel lokaal gekocht, en kiezen ze ingrediënten op basis van wat het seizoen ons biedt. Lekker en duurzaam dus.

Lees meer

Pernikkel

Aweg 2 - De naam Pernikkel is afgeleid van het Vlaamse woord pernikkelen, oftewel: een onweerstaanbare drang hebben naar... Duurzaam, lekker en gezond eten bijvoorbeeld. Pernikkel heeft een kleine, wekelijks wisselende kaart met daarop verschillende ontbijt-, lunch- en dinergerechten. De chef probeert zoveel mogelijk zelf te maken en alleen te werken met onbewerkte producten. Het liefst ingrediënten van lokale boeren en zo veel mogelijk vers en uit het seizoen. Troepvrij genieten.

Lees meer

Brussels Lof

A-kerkstraat 24 - Vis, schaal- en schelpdieren, groenten, kaas, seizoenen, vers, puur, simpel en biologisch. Alle ingrediënten voor een lekker en bewust diner in het stadshart van Groningen. De kok gaat graag het wad op en de provincie in om de producten zelf op te halen. Probeer de beroemde kaasfondue die al bijna veertig jaar op het menu staat. Of ga voor verse vis uit de Noordzee met handgeplukte zeekraal. 

Lees meer

Wadapartja

Gedempte Zuiderdiep 39-41 & Pottebakkersrijge 21 - Met recht hoort Wadapartja bij de groenste adresjes in Groningen. Naast een duidelijke visie op duurzaamheid en doelen als het beperken van voedselkilometers (lokaal) en het verbeteren van het dierenwelzijn, is het streven van Wadapartja ook om minimaal voedsel te verspillen en met regelmaat te kiezen voor biologische producten. Bovendien is alles in het pand, van de tafels tot aan de koffiebonen, te koop. En dat is inderdaad best wel apart, ja.

Lees meer

Mahalo

Verlengde Grachtstraat 1 - Goed eten, good vibes en community. Dat is waar Mahalo voor staat. Op dit prachtige plekje naast het Noorderplantsoen kun je terecht voor een gezond ontbijt, lekkere lunch en verschillende zoetigheden. Allemaal huisgemaakt, biologisch en volledig plantaardig. Want zeg nou zelf: omringd door het groen, wil je maar al te graag op een ontspannen en lekkere manier een steentje bijdragen aan een betere wereld.

Lees meer

De Herbivoor

Gedempte Zuiderdiep 53 - De Herbivoor is een biologische, veganistische saladebar waar vers, plantaardig eten voor je neus wordt klaargemaakt. Omdat ze hier zo veel mogelijk gebruik maken van seizoensgebonden groenten en fruit, is het elke dag weer een verrassing wat er op het menu staat. Een greep uit het repertoire: salades, de vegan burger, wraps, pannenkoeken, verse soep en huisgemaakt gebak. Verantwoord smullen dus.

Lees meer

TOET

Gedempte Zuiderdiep 85 - Toetjesparadijs TOET is een winkel en bakkerij waar overheerlijke toetjes en taarten worden gemaakt. Ingrediënten worden uiterst zorgvuldig uitgezocht, het liefst biologisch en lokaal of anders Fair Trade. Naast een ruim assortiment aan biologische zoetigheden, staan er ook altijd veganistische en suikerarme of suikervrije alternatieven op de toonbank.

Lees meer

Restaurant en Brasserie Groen

Carolieweg 16-1 - Puur en eerlijk eten, dat is waar het bij Brasserie Groen om draait. De koks werken met biologische streekproducten en alles wat op tafel verschijnt is vers en huisgemaakt. Bij het samenstellen van de menukaart wordt rekening gehouden met de verschillende seizoenen. Benieuwd? Je vindt de brasserie aan de Carolieweg, midden in het centrum van Groningen.

Lees meer

Zelf aan de slag

De Wilde Slager

Nieuwe Kerkhof 10 - De Wilde Slager is een winkel, keuken, slagerij, proeflokaal en school in één. De enige plek in Groningen waar je wild kunt kopen, bereiden, voelen, ontdekken, aanraken, ruiken en proeven. Hier kun je terecht voor uitsluitend duurzaam wild uit Nederland en Duitsland, maar voornamelijk uit Groningen, Friesland en Drenthe. Met De Wilde Slager hoopt eigenaar David Rutgers wild toegankelijk te maken voor iedereen. Want naar eigen zeggen is dit vlees zó biologisch dat het niet eens biologisch genoemd mag worden.

Lees meer

De Stadsakker

Oude Kijk in 't Jatstraat 38 - Bij De Stadsakker hebben ze alles wat je nodig hebt om je eigen groenten te gaan verbouwen. En je kunt er vrolijke boeketten en heerlijke groenten uit eigen kwekerij krijgen. Duurzaam, kleinschalig verbouwd en onbespoten. Met een busje op zonne-energie brengen ze de nieuwste oogst naar de winkel. Zo heb je groente in huis die drie uur daarvoor nog in de grond stond. Kies voor een wekelijks groentepakket of ga gewoon eens langs en kijk wat de oogst deze week heeft gebracht. Verser kan niet en dat proef je.   

Lees meer

De Groene Weg

Boterdiep 4 - Slagerij De Groene Weg is hét adres voor eerlijk en biologisch vlees. In september 2020 is De Groene Weg Groningen uitgeroepen tot de beste biologische slagerij van Nederland. Dus hou je van een verantwoord stukje vlees? Dan ben je hier aan het juiste adres. Ze werken samen met boeren die zich iedere dag inzetten voor het dierenwelzijn en de natuur op en rond hun boerderij. En een goed leven voor de dieren zorgt voor een smakelijk stukje vlees.

Lees meer

Ommelander markt

Winkelcentrum De Beren aan de Korreweg - In Groningen kun je elke tweede en vierde zaterdag van de maand genieten van verse, lokale producten op de streekmarkt. Die courgette uit de moestuin van de achterbuurman smaakt toch echt veel lekkerder dan zo'n geïmporteerde massacourgette. Laat je verrassen door al het lekkers dat de streek te bieden heeft, en waag je eens aan de lokale lekkernijen. Alles met hart en ziel geproduceerd door boeren en ondernemers uit de regio.

Lees meer

"Passie voor het ambacht en voorliefde voor pure en natuurlijke producten."

Groene adresjes op de kaart

Op zoek naar nog meer duurzame initiatieven? Groener Groningen heeft een heel aantal van deze initiatieven verzameld op de onderstaande kaart. Zo vind je nog net even wat makkelijker de groene adresjes in de stad.

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief