Het Groninger Oogstfeest

Vier de oogst

Op zondag 10 september viert Groningen voor de tweede keer de oogst met het Groninger Oogstfeest. Het feest, voor jong en oud, wordt georganiseerd door Stichting Groninger Voedseltuinen en staat met allerlei leuke activiteiten stil bij wat de natuur ons te bieden heeft. Leer bijvoorbeeld meer over de voedseltuinen, neem deel aan een podcast wandeling, filosofeer met de tuinfilosoof of schuif aan bij een van de lange tafels, waar je tot laat in de avond geniet van verse lokale lekkernijen in het gezelschap van mede dorps- en stadsgenoten. ​

Diner van Kee

Je geniet meer van eten als je weet waar het vandaan komt. En al helemaal als het lokaal, vers en ecologisch verantwoord is. Het Oogstfeest wordt traditiegetrouw afgesloten met een feestelijk ‘plant-based’ 3-gangen diner, samengesteld door Kee van De Keeterij. Kee Terpstra en haar toegewijde team laten je de smaak van producten van de rijke Groninger grond proeven, rechtstreeks uit de tuinen van het Oogstfeest. Mooie gerechten met producten die land en dier niet uitputten. Aanschuiven? Dan is aanmelden verstandig, want er is beperkt plek.

‘DAAR PLUKKEN WE SAMEN DE VRUCHTEN VAN’

Handen uit de mouwen

Tijdens het Oogstfeest kun je ook zelf de handen uit de mouwen steken. Het motto van dit jaar ‘daar plukken we samen de vruchten van’ is niet zomaar gekozen. Samen tuinieren zorgt voor vreugde en draagt bij aan zowel lichamelijke als geestelijke gezondheid. Tijdens het feest heb je de keuze om je eigen bloemenkrans of kruidenkistje te maken, waardoor je je kruiden nog beter kunt bewaren. Je leert alles over zaaien en oogsten, waardoor je je innerlijke tuinier naar boven kunt halen. Bovendien kun je je eigen zaden, klein tuingereedschap of stekjes meenemen om te delen met anderen. Het gezegde ‘wie zaait, die oogst’ geldt hier absoluut.

Voor de kleine natuurliefhebbers

Het Oogstfeest biedt plezier voor zowel jong als oud. Ook de kleine natuurliefhebbers kunnen genieten van diverse leuke activiteiten. Ze hebben de mogelijkheid om zich uit te leven in de tuin, hun eigen tuinderskistjes te bouwen, spelletjes te doen en meer te leren over de tuin en natuur. Een mooie manier om de jonge avonturiers kennis te laten maken met groenten.

Verschillende plekken, andere smaken

Er wordt feest gevierd op verschillende plekken in de provincie. Zo vier je het in Kiel-Windeweer op Het Groeipunt, in Bedum bij De Woldtuin, in Bad Nieuweschans bij De Schansker Voedseltuin en in Oostwold bij gastronomisch voedselbos Oogstwold. Op de locaties zijn veel verschillende activiteiten, dus neem zeker een kijkje in de blokkenschema’s op de website. Zo kan je luisteren naar stadsecoloog Jan Doevedans, een rondleiding krijgen door de tuin en genieten van de muziek van 'Between June and August' voordat je plaatsneemt voor het heerlijke 3-gangen diner bereid door Kee. Daarnaast kan je stekjes delen met elkaar, je eigen producten maken zoals sap en honing, een expositie bezoeken, filosoferen, een podcast wandeling maken en natuurlijk een markt met lokale producten bezoeken.

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief