De Stadsakker

Stichting Groninger voedseltuinen wil lokaal geproduceerd voedsel vanzelfsprekend en bereikbaar maken voor iedereen. Zij zijn hard bezig om voedseltuinen de normaalste zaak van de wereld te maken en streven ernaar om 100 voedseltuinen te realiseren in de provincie Groningen. Een voorbeeld van zo'n voedseltuin is kwekerij De Stadsakker aan de rand van de stad. 

De achtertuin van Groningen

In de Oude Kijk in 't Jatstraat zit De Stadsakker. Hier proberen ze mensen al jaren zover te krijgen om zelf eten te gaan verbouwen, al is het maar op één vierkante meter. Merlijn Albering haar passie gaat verder dan dat. Zij wil ook groenten verbouwen voor mensen die geen groene vingers hebben. Of geen plek of tijd. Negen jaar geleden begon zij daarom kwekerij De Stadsakker aan de rand van de stad. Samen met haar man, een aantal vrijwilligers en stagiaires verbouwen ze allerlei groenten. Lokaal, duurzaam, kleinschalig verbouwd en onbespoten. 

Ooit had Merlijn zelf een klein moestuintje. Maar al snel was het meer dan een hobby. Ieder jaar ging het hek van de moestuin weer een paar meter verder. En ze begon zich verder te verdiepen. Ze dacht: “Ik heb een moestuin. Als ik die gewoon honderd keer groter maak, dan kan ik voor een hele buurt kweken.” En zo ontstond kwekerij De Stadsakker. De achtertuin van Groningen. De gemeente zag meer lokaal voedsel in de stad ook wel zitten en ze kregen een stuk grond in Hoogkerk. Een voormalig voetbalveld omzoomd met bomen. De perfecte plek voor een voedseltuin. Alles wat ze hier verbouwen verkopen ze rechtstreeks aan de klant. Van groentepakketten tot onbespoten boeketten.  

Groente met een verhaal

In deze voedseltuin verbouwen ze ongeveer veertig soorten groenten. Van winterkolen tot minicourgettes. Allemaal soorten die het in Nederland goed doen. En natuurlijk per seizoen verschillend. Ook hebben ze een tunnelkas waar ze tomaten, paprika's en komkommers verbouwen, een boomgaard met heerlijk zoet fruit en een veld vol met bloemen. Goed voor de biodiversiteit, maar ook voor vrolijke boeketten. En niet alle producten zien er perfect uit. “Soms zijn ze voorgeproefd. Dan is er een slakje overheen gelopen en zijn de blaadjes er wat af. Geen reden om het weg te gooien. Als je dat kan uitleggen, vinden mensen dat helemaal niet erg.” vertelt Merlijn. Bij De Stadsakker kies je zelf je groenten uit. Of je nu een kleine, grote of kromme courgette wil. Groente is ten slotte niet perfect door de vorm, maar om de smaak.  

"Je moet je er helemaal in verdiepen en soms moet je op je handen gaan zitten. Dan is de natuur niet zo moeilijk."

Hulp van de natuur

Naast de vrijwilligers en toekomstige kwekers zijn er nog meer helpende handjes. Of eerder: helpende pootjes. Zo lopen er poezen rond die ze afhelpen van de mollen en muizen, loopeenden die verzot zijn op slakken en kippen die erg goed zijn in onkruid wieden. De natuur werkt graag mee. Omdat ze op de kwekerij geen gif, bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruiken moeten ze hier creatief zijn en hier handig gebruik van maken. “Neem nou de Oost-Indische kers. Luizen vinden dit lekkerder dan tomaten. Als er een luizenplaag komt, dan gaan de luizen hierin zitten. Dat leidt ze af en zo laten ze de tomaten met rust.” vertelt Merlijn. Naast creativiteit is ook geduld erg belangrijk op de kwekerij. "Er zitten zwarte luizen in tuinbonen. Als je gewoon op je handen gaat zitten en een week wacht, komen er vanzelf lieveheersbeestjes. Na twee weken ben je van de luizen af.”  

Lekkerder, verser en gezonder

Merlijn hoopt zelf dat er nog veel meer kleinschalige voedseltuinen komen. “Op het moment dat voedsel lokaal verbouwd wordt, word je onafhankelijk. Los van het feit dat het lekkerder, verser en gezonder is.” Gelukkig zijn er steeds meer voedseltuinen in Groningen. Daarnaast kun je ook zelf aan de slag. Zo hoopt Merlijn zoveel mogelijk mensen zover te krijgen om zelf een moestuintje te nemen. Al is het maar klein op je balkon of in je stadstuintje. En over de vraag of Merlijn nog een tip heeft om zelf aan de slag te gaan, hoeft ze niet lang na te denken. “Gewoon beginnen. Stop met liefde een zaadje in de grond en begin klein. Als iedereen nou één vierkante meter moestuin begint en hier een paar uurtjes per week mee bezig is, dan hebben we 200.000 vierkante meter moestuin midden in de stad.”

"Met hele kleine stapjes kunnen we de wereld een beetje groener maken. Als we allemaal een klein beetje doen, dan geloof ik er wel in."

Vers uit eigen voedseltuin

Helemaal zin gekregen om zelf aan de slag te gaan? Bij De Stadsakker in de Oude Kijk in 't Jatstraat hebben ze alles wat je nodig hebt om je eigen groenten te gaan verbouwen. Van gereedschap tot zaden en van potten tot aan bemesting. Ook vind je er allerlei boeken die je hierbij helpen. “Op internet vind je datgene wat je zoekt. In een boek vind je iets wat je niet zocht, waarvan je denkt: hé, dat is handig.” Ook zijn er spullen om vogels aan te trekken of insecten een fijne plek te geven. En natuurlijk kun je de heerlijke groenten en vrolijke boeketten hier verkrijgen. Met een busje op zonne-energie brengen ze de nieuwste oogst naar de winkel. Zo heb je groenten in huis die drie uur daarvoor nog in de grond stonden. Kies voor een wekelijks groentepakket of ga gewoon eens langs en kijk wat de oogst deze week heeft meegebracht. Verser kan niet. En dat proef je.   

 

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief