Fietsen naar Ten Boer

Dorp met een heel eigen karakter

Trek eventjes weg van de stad. Het ommeland in. Je bent er zo. Rondom de stad liggen vele dorpen die het (her)ontdekken waard zijn. Waar lokale producten en lekkernijen op je wachten. Waar je de rust vindt. Neem nou Ten Boer. En de route naar het dorp is al net zo mooi. Stap op je pedalen en laat je verwonderen.

Vanuit de stad ben je zo in het ommeland. Ook met de fiets. Talrijke fietspaden brengen je zo naar je bestemming. Maar de kortste weg hoeft niet per se de beste te zijn. Of de mooiste. Vermijd de fietspaden langs de N-wegen en ga van het gebaande pad af. Een keertje extra links of rechts. En stap gerust een keertje af. Zo ook vandaag.

Je bent namelijk de stad nog niet uit, of je wordt al omgeven en begroet door al het groen. De natuur rondom Kardinge is een mooi voorproefje op wat komen gaat. Fiets over de Kardingermaar met de bekende hoge bomen aan weerszijden. Zie hoe het licht flikkert door het bladerdek. Je wordt er warm van. En op het moment dat je de Noordermolen bereikt weet je het zeker: de stad ligt achter je. De rust voor je.

Op naar het ommeland

De eerste echte stop is Thesinge. Klein, knus. Typisch pittoresk. Je bent er zo en fietst er met een paar minuten doorheen. Aan het einde van het dorp zie je de welbekende Groningse vergezichten. Weilanden zo ver het oog reikt. Toch kom je onderweg heel wat tegen. De leegte van het landschap wordt gevuld door paarden, koeien en trekkers. En andere fietsers natuurlijk. Steek gerust je hand op. Groet ze, maak een praatje. Zo ben je nooit helemaal alleen. Als de zon weer door de wolken breekt, besef je hoe lekker het is om onderweg te zijn. 

''In het ommeland ben je nooit helemaal alleen''

Rust en ruimte

Na een paar kilometer krijg je Ten Boer in het vizier. Een rustig Gronings dorp waar het nog écht stil is. Waar het allemaal niet zo snel hoeft. De bezinning start al aan het begin van het dorp. Een rij oude bomen leidt naar de oude kloosterkerk. Kijk vooral even of hij open is en stap naar binnen. Terug in de tijd. Aan de achterkant van het kerkterrein vind je de eerste lokale ondernemer. Ineke van Atelier Bloom & Style heeft de deur al voor je open staan. Voel je welkom. Als je de drempel overstapt, waan je je in een walhalla voor je huis. Van mooie meubels tot sjiek keramiek en vele bloemen: hier móet je wat van hebben. Keus zat. En Ineke geeft je graag wat tips voor leuke dingen in het dorp. Zo vertrek je op haar advies in noordelijke richting: op naar de 'tiny houses' en de zelfoogsttuin.

''Een rustig Gronings dorp waar het nog echt stil is''

Groen doen

Als je over de Stadsweg fietst, zie je ze aan je linkerhand in het veld liggen. Tal van kleine huisjes. Vaak zelfgebouwd. Tezamen vormen ze een eigen gemeenschap. Niet meer wakker worden in een rijtjeshuis, maar vierkante meters inleveren om in de natuur te wonen. Het is er rustig. En iets verderop is nóg meer groen. Daar ligt namelijk de zelfoogsttuin van het dorp. Een plek waar groentes biologisch gekweekt worden. Zonder pesticiden of andere chemische hulpmiddelen. Puur natuur. Eten wat het seizoen je geeft. Ook jij kan hier een slaatje uit slaan. Door lid te worden kan je wekelijks vers lekkers meenemen. Van rabarber tot venkel en smeerwortel. Je mandje is zo gevuld.

Een tandje terug

Na al het fijne fietsen is het tijd om de boel even de boel te laten. En waar rust je beter uit dan in het water? In het openluchtbad De Blinkerd pak je jouw rustmomentje. Leg je handdoek in het bloemrijke veld neer en spring in het water. Of blijf gewoon lekker liggen in het gras met een fijn boek of een goed muziekje. De keus is aan jou. 

Nadat je het zwembad bent ingedoken duik je nog even het terras op. Bijvoorbeeld bij Pand 81 of Bij Elzinga. Voor een borrel, lekkere hap of uitgebreide maaltijd. Of loop op dinsdagen langs de vele marktkramen in het centrum. Pak wat mee voor onderweg. De kop leeg, de maag vol. Je beseft je dat je vaker het ommeland in wilt. Je bent er zo.

#TEN BOER

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief