Haren

Wat is er te doen?

Hortus Botanicus

Midden in Haren vind je een van de oudste en grootste botanische tuinen van Nederland. Dwaal rond tussen bijzondere planten van over de hele wereld en laat je op elk pad opnieuw verrassen. Voor jong en oud valt hier genoeg te ontdekken. Met de Hortus App kan je zelfs in gesprek gaan met bijzondere bomen en planten. Het hoogtepunt van de Hortus is de bijzondere Chinese Ming-tuin, de enige in Europa. Deze zomer zie je in de Hortus tijdens de expositie Beelden in de Hortus verschillende kunstwerken. Benieuwd hoe het is om deze bijzondere plek helemaal voor jezelf te hebben? Blijf dan slapen in de Hortus Hermitage: een knusse ‘pod’ voor twee, gemaakt van een oude voedselsilo.

Bekijk

De Biotoop

In de bossen naast de Hortus staat het voormalige Biologisch Centrum van de Rijksuniversiteit. Tegenwoordig is dit dé plek voor creatievelingen. In het gebouw wonen 180 mensen, zijn 150 kunstenaars gevestigd en nog eens 100 andere ondernemers vonden hier hun thuis. Een lekker gevarieerd gezelschap dus. Hier worden dan ook vaak leuke activiteiten en workshops georganiseerd, zoals yoga en mindfulness. Deze zomer organiseren ze de #bioTOPvakantie, waar kinderen verschillende workshops kunnen volgen onder begeleiding van professionele kunstenaars, musici, filmers en een filosoof.

Bekijk

Vrijdag Markt Raadhuisplein

Op het altijd bruisende Raadhuisplein in het centrum van het dorp wordt iedere vrijdag een gezellige weekmarkt gehouden. Hier haal je de beste producten gewoon lekker vers. Geen plakjes kaas uit een plastic pakje, maar gewoon een lekker groot stuk wat speciaal voor jou afgesneden wordt. Appels die net van de boom gehaald lijken. Of een heerlijke warme stroopwafel. Verser kan je het eigenlijk niet krijgen.  

Bekijk

Winkelen in het centrum

Wie een dagje wil shoppen slaagt zeker in Haren. Rondom het Raadhuisplein en de kerk stikt het van de leuke winkeltjes en boetiekjes. Naast de bekendere winkelketens zitten er vooral veel lokale ondernemers. Zo kunnen dames voor een nieuwe kleding onder andere terecht bij Mignon by Marlieke en kunnen de heren een bezoekje brengen aan Robert Herenmode. Voor leuke nieuwe spulletjes voor thuis kan je dan weer samen terecht bij Van Schilfgaarde Interieur. Er is hier genoeg leuks voor iedereen.

Bekijk

Eten uit alle windstreken

Ook voor een culinaire maaltijd ben je in Haren op de juiste plek. Waar je ook zin in hebt, hier is alles te vinden. Voor een goede pizza, pasta of lasagne kan je terecht bij Ristorante Mediterraneo, een authentieke Indiaanse hap haal je bij Sher E Bangla en voor lekkere Chinese en Japanse gerechten ben je bij Yugo aan het goede adres. Laat je je graag verrassen? Dan kan je ook gaan voor het verrassingsmenu van Bistro Heerlijk.

Bekijk

De Mikkelhorst

Aan de rand van Haren vind je de ecologische zorgboerderij De Mikkelhorst. De plek op zich is al fantastisch, omringd door groene natuur. De Mikkelhorst streeft als ecologische zorgboerderij naar harmonie met natuur en omgeving. Mensen met een beperking krijgen hier de mogelijkheid te werken. Op de kinderboerderij kan je natuurlijk knuffelen met geitjes, leef je uit in de speeltuin en of koop verse producten in de landwinkel. Het is een fijne plek om te zijn.

Bekijk

Archeologisch wandelpark 'De Vork'

Aan de rand van het dorp ligt het kleine wandelpark ‘De Vork’. Een leuk park waar je tijdens je wandeling ook nog eens van alles kan leren over de historie van deze plek. Tijdens de grondwerkzaamheden voor het park bleek dat de grond vol zat met bijzondere voorwerpen uit het verleden. Het wandelpark is daarom omgetoverd tot een archeologisch wandelpark waar je kan leren over deze vondsten.

Bekijk

Tuin de Vennen

In 1920 werd Villa de Vennen gebouwd door de heer Niemeyer, directeur van de gelijknamige tabakfabriek in Groningen. Na jaren in bezit te zijn geweest door de familie en later ook anderen kwam de villa in 2001 in bezit van het Groninger Landschap. Zij hebben de tuinen die bij de villa horen weer teruggebracht naar de originele staat. Er is onder andere een rosarium te vinden. De tuin is vrij toegankelijk tussen zonsopkomst en zonsondergang.  

Bekijk

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief