Groningen Ontwerpt 2021: Designroute

Een volledig circulaire economie waarbij alles hergebruikt wordt, dat is het doel voor 2050. Het is een ambitieus streven, maar daar houden Groningers juist wel van. De derde editie van Groningen Ontwerpt staat daarom helemaal in het teken van klimaatadaptatie. Hoe maken we de stad op een leuke manier duurzamer? Op 26 september ontdek je met de Designroute door de binnenstad verschillende concepten die ondernemers en ontwerpers samen ontwikkeld hebben.

Antiquariaat Berger en de Vries | Lieve van Meegen

Voor Groningen Ontwerpt is kunstenaar Lieve van Meegen gekoppeld aan Antiquariaat Berger en de Vries. Op de gevel van de winkel maakt ze het werk ‘Mosscotobodies’, een variant op haar eerdere werk ‘Octobodies’. Ze trekt de lichamen van eigenaar Michel en zijn partner om op het pand met een goedje van mos en yoghurt. Hierdoor gaan de mos-lichamen vanzelf groeien. Het concept helpt tegen de hittestress in de binnenstad, in tegenstelling tot de bakstenen waar het centrum vol mee ligt zorgt mos voor vocht en afkoeling.

Lees meer

Toet | Carolijn Slottje

Ontwerper Carolijn Slottje maakt voor toetjesparadijs Toet een ontwerp waardoor het terras groener en gezelliger wordt. In haar ontwerpen gebruikt Slottje de positieve werking van planten op een ruimte. Voor Toet combineert ze dat met het recyclen van de drankverpakkingen die normaal weggegooid zouden worden. Ze gebruikt oude waterverpakkingen van Toet en vult deze met kruidenplantjes voor de toetjes. Het wordt zo ontworpen dat klanten en voorbijgangers op deze manier thuis ook makkelijk hun eigen muren kunnen vergroenen. Ze leggen je graag uit hoe je dat doet.

Lees meer

"Een appel uit eigen tuin is toch veel toffer dan een kiwi met een jetlag."

Laif & Nuver | Wieke Alberts

Op stranden langs de kust spoelen regelmatig touwen en visnetten aan van de visserij. De touwen zijn er in alle kleuren die je je kan voorstellen en vormen gezamenlijk een vrolijk geheel. Wieke Alberts gebruikt de touwen in haar ontwerp voor de gevel van winkel Laif & Nuver aan de Rode Weeshuisstraat. Ze gaat proberen met graszaad de natuur te integreren in de touwen. Het maakt de stad een stukje groener en zorgt voor een natuurlijke zonwering voor de winkel. 

Lees meer

Stadscafé Pronk | Ditmar van Dam

Het terras van Stadscafé Pronk is een heerlijke plek om een drankje te doen. Het enige probleem wat ze hebben is dat het er in de zomer soms erg warm wordt en de parasols het terras erg donker maken. Ontwerper Ditmar van Dam gaat dit in het kader van Groningen Ontwerpt proberen te verhelpen met een kimaatadaptief ontwerp. Met hergebruikt hout en planten maakt hij het terras een nog fijnere plek om te zijn.

Lees meer

Zwanestraat | Zhen Tian

Ontwerper Zhen Tian werkt niet aan een ontwerp voor één ondernemer, maar voor twee ondernemers. Samen met Diezijner en de Salsashop, beide gevestigd aan de Zwanestraat, gaat ze de buitenkant van de panden vergroenen. Dit doet ze op een manier passend bij de ondernemingen, zo werkt ze bijvoorbeeld met kledingrekken en met de Mexicaanse cultuur. Op deze manier wordt een van de gezelligste straatjes van Groningen nog gezelliger en groener.

Lees meer

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief