Lokaal lekkers van Knol's Koek

De beste dingen komen bij je uit de buurt. Zo ook de koeken van Knol. Al bijna honderd jaar worden deze lekkernijen in Groningen gemaakt. Ambachtelijk en met de hand. Op dezelfde manier als grootvader Knol dat deed. Neem een kijkje bij de bakkerij aan het Hoendiep. Om je alvast lekker te maken voor een plakje bij de koffie. 

Smaakvolle plek

De geur van verse koek begroet je al als je buiten staat. De bakkerij van Knol aan het Hoendiep is de plek waar lokaal lekkers wordt gemaakt. Eenmaal binnen kom je gelijk in de winkel terecht. Hier kan je dagelijks verse koek halen, maar ook andere lekkernijen uit de buurt. Verderop klinkt het geluid van machines en gelach van collega's. Eens even een kijkje nemen.

Historisch recept

''Hier maken we op dezelfde manier koek zoals mijn overgrootvader dat deed'', vertelt Edwin Knol, derde generatie koekenbakker. Met hetzelfde recept. Er staat ook nog een machine die opa Knol heeft gebruikt. Ambacht, daar gaat het om. Vandaag de dag met iets meer hulp van techniek, maar de insteek is nooit veranderd. De lekkere smaak ook niet trouwens. Van sukade tot gember en noten: voor iedere lekkerbek is er een koek naar smaak.

"Dezelfde smaak als honderd jaar geleden"

Van deeg tot koek

De karakteristieke koeken worden dagelijks met de hand gemaakt. Nadat het deeg ongeveer 24 uur heeft gestaan, rollen de hapklare stukken van de band naast Edwin. Als volleerd bakker pakt hij ze stuk voor stuk, bijna zonder te kijken. In één soepele beweging rolt hij ze door een berg noten. Durandus, zijn broer, zorgt ervoor dat ze netjes in de bakplaat komen te liggen. Volle kar? Dan gaan ze de oven in. Na zeventig minuten op tweehonderd graden zijn ze klaar.

De karren met koek worden rustig uit de oven gerold. De bakplaat wordt vakkundig omgedraaid en de koeken vervolgens ook. Eventjes laten afkoelen en dan hup, verpakken die handel. Per week verlaten zo'n tienduizend koeken de bakkerij. Je vindt ze in supermarkten, speciaalzaken en horeca door heel de provincie. Lekker voor bij de koffie of gewoon als tussendoortje. En de smaak van de bekende 'oude wijvenkoek' is zelfs in een chocoladereep gegoten. Met de fijne smaak van anijs, verkrijgbaar bij de Groningen Store in het Forum. Lekker gemaakt? Op naar de winkel om zo'n heerlijke koek te halen. Smakelijk!

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief