The Rolling Stones in Groningen

Met nummers als 'Paint It, Black' en '(I Can't Get No) Satisfaction' kun je de Rolling Stones bestempelen als een iconische band. Maar er is nog zoveel meer dat deze Britse rockband iconisch maakt. In de tentoonstelling The Rolling Stones - Unzipped in het Groninger Museum staan meer dan 400 originele objecten uit het persoonlijke archief van de Stones tentoongesteld. Ga op een reis door de fascinerende vijftigjarige geschiedenis van de band. Van nooit eerder getoonde persoonlijke eigendommen, zeldzame instrumenten, audiovisueel beeldmateriaal, dagboeken, posters en platenhoezen tot stagedesign en fashion. 

Indrukwekkend kijkje achter de schermen

De tentoonstelling heeft al in Londen, Sydney, de Verenigde Staten en Azië gestaan. De laatste stop wordt gemaakt in Groningen. Unieke stukken als de beschilderde gitaar van Keith Richards zijn er te bewonderen. Hij schilderde deze Gibson Les Paul in afwachting van zijn gevangenisstraf. Maar ook iconische kleding die de band droeg is er te zien. Met designers als Tommy Hilfiger en Anna Sui zijn dit ware kunstwerken. Als kers op de taart kan je ook werk van Andy Warhol zien in het Groninger Museum: hij ontwierp namelijk de hoes voor het album 'Sticky fingers'. 

Maar er zijn ook veel persoonlijke en intiemere stukken van de Stones te zien. Zo vind je er het dagboek van Richards, waarmee je een inkijkje krijgt in de gedachtes van de gitarist. Lees over oefensessies, optredens en hoeveel geld de band verdiende. Een ander detail dat je niet mag missen is de reconstructie van het appartement in Edith Grove waar de Stones woonden. Een huis vol vuile vaat, vieze bedden, etensresten en uitgedrukte sigaretten. Verwacht geen glamour maar Rock and Roll

The Rolling Stones – Unzipped is vanaf 30 juni 2023 t/m 21 januari 2024 te bekijken in het Groninger Museum

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief