WinterWelvaart

Dit najaar nemen we je mee langs de creatieve en artistieke hotspots van Groningen. De creatievelingen van deze plekken vertellen je er graag alles over. Haal er gerust je inspiratie uit. Ook dit jaar vindt WinterWelvaart plaats in het A-kwartier in de stad. Kleiner, knusser. Van theater op het water tot interessante lezingen en muziek in de Akerk.  En bovenal veel gezelligheid. Artistiek leider Lynn Zwartsenburg praat je bij over het festival, het belang van kunst en cultuur en waar je in Groningen verder je (artistieke) hart kan ophalen.

Rijke scheepvaartgeschiedenis

Het A-kwartier: misschien wel het mooiste stukje stad. De oude pakhuizen langs doen denken aan de bedrijvigheid van vroeger. Al struinend langs de kades, kom je langs maar liefst 28 rijksmonumenten en 11 gemeentelijke monumenten. Alsof je een schilderij in stapt. Het oudste havenkwartier van de stad stond lange tijd in directe verbinding met de zee. De Groningers bouwden een hoge kade, de Hoge der A, voor laden en lossen tijdens vloed. Aan de andere kant van het diep kwam een lage kade voor tijdens eb, de Lage der A. Zo kon het handelen onafgebroken doorgaan.

De bruisende bedrijvigheid is in het oudste havenkwartier van de stad gebleven. Meerdere bars en cafés kleuren tijdens de warme dagen de kades met hun terrassen. Als het regent of frisser is, zit je binnen met een prachtig uitzicht op de aangemeerde schepen. En in de dagen vlak voor kerst is het hier extra gezellig. Dan vormen de Hoge en Lage der A het decor van festival WinterWelvaart. De schepen, de Akerk en het Noordelijk Scheepvaartmuseum (het toekomstige Museum aan de A) zijn volgend weekend twee dagen lang podium voor theater, muziek, poëzie, lezingen en workshops. Allemaal in het thema ‘trots op de Groninger A’s’. 

''Het A-kwartier: misschien wel het mooiste stukje stad''

Cultuur en het water

''Met WinterWelvaart wekken we de cultuur en geschiedenis van het gebied tot leven'', vertelt Lynn. Jaarlijks meren er vele boten aan in het stadskwartier. Zo'n twintig stuks, allen versierd met sfeervolle verlichting. De schippers zijn trots om hun boten van de buiten- én binnenkant laten zien. Ze zijn dan namelijk het toneel van onder meer kunstuitingen, lezingen en workshops. Veel met een knipoog naar het nautische verleden. De bezoeker vermaakt zich op de boot en leert tegelijkertijd over de rijke geschiedenis van de omgeving.

Langs de kades staan normaliter allerlei kraampjes opgesteld. Vol met spullen die je op een doordeweekse dag niet zo snel tegen komt, maar hier wel. Van kerstversieringen tot kunst, kledij en verse paling. Je hoeft dus niet per se het water op om de sfeer te kunnen proeven. Ook dit jaar kan je als bezoeker terecht in het A-kwartier. Wel in iets andere vorm dan de voorgaande jaren. Kleiner, knusser.

''Je ziet het, begrijpt het en laat je nadenken''

Kleiner en knusser

''Maar daarom zeker niet minder leuk'', zegt Lynn enthousiast. ''Dit jaar programmeren we niet alleen op vier boten, maar ook voor het eerst in de Akerk.'' Een locatie met een A-status met magische akoestiek. Het Noordelijk Scheepvaartmuseum om de hoek is ook toneel van de nodige activiteiten. Verspreid over deze drie locaties vindt er volgend weekend van alles plaats. Theater, muziek, poëzie, lezingen en workshops. Veelal van Groningse makelij. ''Hoe mooi is het als een festival gaat over de plek zelf, met mensen uit de buurt?'', aldus Lynn.

Dat lokale karakter krijgt bijvoorbeeld vorm in de muzikale acts. Zowel Eva Waterbolk, Them Dirty Dimes en Electropoëzie komen allen uit stad en ommeland. Op het water is er ook theater, bijvoorbeeld van Maskermeiden. Meer fan van interessante lezingen? Dan moet je bij het Noordelijk Scheepvaartmuseum zijn. En ben je benieuwd naar het hele programma? Klik dan voor even hier, ook voor het halen van je kaartjes.

 

Tips van Lynn

En alhoewel Lynn groot fan is van het A-kwartier, heeft ze nog meer favoriete plekjes in de stad. Háár stad. ''Dat eigenzinnige van Groningen vind ik zo leuk'', vertelt ze. ''Dat Groningse gevoel vind je nergens anders.'' Voor haar krijgt het vorm in festivals als WinterWelvaart, Eurosonic Noorderslag en Noorderzon. Evenementen die typerend zijn voor de stad. ''Dat komt door de vele culturele verbindingen hier, er zijn veel samenwerkingen. iedereen is betrokken'', zegt ze.

En haar wijk? Oosterpark natuurlijk. Ze woont er nu enkele jaren met veel plezier. De diversiteit van de wijk is de kracht, vindt ze. ''Er wonen hier allerlei type mensen. Van jonge gezinnen tot alleenstaanden en ouderen. Iedereen is net even anders, maar we voelen ons allemaal Oosterparker.'' Op korte afstand van haar huis bevindt zich Café Kult, een van haar favoriete kroegjes. ''Iedereen is welkom, iedereen voelt zich thuis. Net als Groningen in het algemeen: je bent er altijd welkom.''

 

 

''Het eigenzinnige van Groningen maakt het zo leuk''

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief