Kunstroutes door de stad

In Groningen vind je de kunst op straat. Met deze kunstroutes zie (en hoor) je een nieuwe kant van de stad. Ontdek graffiti en street art met een muzikale tour, wandel door vier eeuwen muziekgeschiedenis of fiets in het donker langs lichtkunstwerken die je overdag niet zo snel zou zien. Ga op zoek naar de (on)opmerkelijke kunst in de stad.

Kunstroute Off the beaten track

Met deze wandelroute ga je buiten de gebaande paden en ontdek je off the beaten art: kunst die je in de haast van alledag niet altijd opvalt. Rauwe randjes gecombineerd met de Groningse pronkjuweeltjes op straat. Want pas als je anders kijkt zie je de (on)opmerkelijke kunst.

Bekijk de route

Urban bike tour langs lichtkunstwerken

Zin in een cultureel en stedelijk avontuur in het donker? Ontdek lichtkunstwerken in Groningen vanaf je fiets. Begin in de schemering en maak een rondje langs deze bijzondere (en vaak onontdekte) kunstwerken in en om het centrum die bij daglicht niet zo opvallen.

Bekijk de route

Kunstroute langs de Groninger singels

(Her)ontdek de groene singels aan de zuidkant van de Groninger binnenstad tijdens een lunch- of avondwandeling. Of gewoon wanneer je het 'olifantenpaadje' in het midden pakt om je hond uit te laten. Deze route neemt je mee langs 12 kunstwerken die centraal op de singels staan.

Bekijk de route

Muzikale tour langs street art & graffiti

Deze route voert je langs werk van verschillende street art kunstenaars. Wandel de korte route of pak je fiets en doe de lange tour. Je hoort korte verhalen over de kunstenaars, begeleid door een muzikale playlist samengesteld door Thijs de Vlieger van Noisia en Frank Post (aka Posij). 

Bekijk de route

Van Bach tot Bowie

Met deze muzikale stadswandeling loop je door vier eeuwen muziekgeschiedenis. De route brengt je naar de belangrijkste plekken van toen en nu als het gaat om muziek in Groningen. Tijdens de wandeling vertellen twee bijzondere gidsen je alles van Bach tot Bowie. Luister naar kleurrijke verhalen en natuurlijk: muziek!

Bekijk de route

Poëzie op de fiets

Met de Poëzieknooppunten stel je je eigen poëzieroutes samen voor een moment dat je zelf uitkomt, met een lengte die past bij de spieren in je benen. Je beluistert de gedichten op je telefoon met de VERS gedichtenapp. Hoe verder je fietst, hoe meer poëzie je kunt horen.

Bekijk de route

De Ploeg hotspots

Met deze fietsroute kom je langs replica's van werken van kunstkring De Ploeg op de plek waar ze (mogelijk) werden geschilderd of waar Ploegleden inspiratie opdeden. Het Groninger Museum is het begin- en eindpunt van deze route van 40 kilometer.

Bekijk de route

Kunstroute Geheugentrip

Deze kunstroute neemt je mee langs verschillende plekken ten zuiden van de ring. Plekken die allemaal iets vertellen over de geschiedenis van dit bijzondere gebied, maar ook heel actueel zijn. Bij de locaties kan je luisteren naar soundscapes, gedichten en muziekfragmenten. Zo komt het verleden tot leven.

Bekijk de route

Verborgen kunst in de stad

In Groningen staan kunstwerken niet altijd prominent op een sokkel, pronkend in het middelpunt van de belangstelling. De stad telt een flink aantal verstopte kunstwerken voor de oplettende kijker. Sommige werken zijn zelfs alleen op bepaalde momenten zichtbaar. We delen hier een paar van deze verborgen kunstwerken, maar vergeet vooral niet ook zelf je ogen open te houden. 

Bekijk de route

Kleurrijke muren: street art in Groningen

Wanneer je in Groningen om het hoekje kijkt beland je misschien wel een wereld vol kleuren. Op verschillende plekken in de stad en provincie zijn muren onder handen genomen door kunstenaars. Deze toverden ze om tot kleurrijke landschappen, odes aan artiesten, een terugblik naar vroeger of een compleet circus. Zo maken ze Groningen telkens weer wat kleurrijker.

Lees meer

"Hier bruist het van de vrije geesten die hun eigen gang gaan, met de stad als hun canvas."

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief