Kleurrijke muren

Street art in Groningen

Groningen ontdek je het best door soms eens om het hoekje te kijken. Daar vind je misschien wel een wereld vol kleuren. Op verschillende plekken in de provincie zijn muren onder handen genomen door kunstenaars. Deze toverden ze om tot kleurrijke landschappen, odes aan artiesten, een terugblik naar vroeger of een compleet circus. We hebben er alvast een paar voor je op een rij gezet.

Moeder en kind

Stoepemaheerd, Beijum - In het hart van de wijk Beijum, vlakbij Winkelcentrum West, vind je een gigantische muurschildering van Michel Velt. Op de muur boven de schoenenzaak staat een moeder die haar armen uitstrekt naar haar kind. Michel heeft het werk gebaseerd op gesprekken met bewoners van de wijk. Zo hoopt hij dat ze zich in het werk zullen herkennen. Met deze vrolijke creatie is Beijum weer een stukje kleurrijker gemaakt.

Lees meer

Sunshine Festival

Pleiadenlaan, Paddepoel - Wanneer je over de Pleiadenlaan richting winkelcentrum Paddepoel fietst spat het geel van een van de muren. Het is een werk van het beroemde straatkunstenaarsduo Tito Mulk. Hun eerste werk in Nederland en Groningen kreeg die primeur mede dankzij het Groninger Museum. Centraal staat de quote "let your dreams be your wings". Daaromheen zie je allemaal dingen die in je dromen voor kunnen komen. Spiderman, Angry Birds, een zeemeermin en een grote vis: je kunt het er allemaal in herkennen.

Lees meer

Kunst Metaallaan

Metaallaan, Vinkhuizen - Op een muur midden in de wijk Vinkhuizen vind je een werk van kunstenaarsduo Nomad Clan uit Manchester. Op het werk staat een stenen hoofd, wat half is afgebroken. Uit het gezicht komt een heleboel groen; onder andere bomen, struiken en paddenstoelen. De gedachte achter het werk is dat we, ondanks verschillende achtergronden, allemaal één natuur zijn.

Lees meer

Aletta Jacobs

Broerstraat, centrum - Sinds haar afstuderen is Aletta Jacobs een van de iconen van emancipatie in Nederland. Als eerste afgestudeerde vrouw aan de Rijksuniversiteit Groningen is zij nog altijd een voorbeeld voor vele anderen. Op een van de gebouwen aan het Broerplein in de stad is ze sinds kort vereeuwigd in een muurschildering. Deze werd gemaakt door VAAF, een Gronings kunstenaarsduo. Op de muur is Aletta meermaals afgebeeld op verschillende momenten in haar leven. Het toont de strijd die ze moest voeren voor gelijke rechten.

Lees meer

Circus Clyde Takes You On A Journey

Parkeergarage De Beren, Korrewegwijk - Winkelcentrum De Beren in de Korrewegwijk lijkt op het eerste gezicht niet al te bijzonder. Maar het mooiste, meest kleurrijke gedeelte van het winkelcentrum bevindt zich ondergronds. De prachtige graffiti schildering op de toegangswanden van Parkeergarage Circus verwijzen naar de omgeving, het voormalig circusterrein op deze locatie. Zo rijden automobilisten langs dierfiguren een circustent binnen. Wethouder Paul de Rook onthulde het kunstwerk van Klaas Lageweg in november 2018.

Lees meer

Vervlogen tijden

Rademarkt, centrum - Op de muur bij een hoekpand, naast het politiebureau, zit een metershoog graffiti werk van een duif die net zijn vleugels spreidt, klaar om te vliegen. De stadsduif trekt een boer en zijn melkkar voort. Deze boer is Roelf Bierling, de laatste bewoner van de boerderij aan de Rademarkt 27, waar nu een parkeergarage staat. Zo zie je maar hoe de tijd vliegt.

Lees meer

Street art Papengang

Papengang, centrum - Ga je off the beaten track, dan kom je ook duistere plekken tegen. Een rauw randje kan best spannend zijn. Neem de Papengang. Gesitueerd midden in het uitgaansgebied van de stad had deze steeg een wat slecht imago. Sinds kort heeft de illustere gang een nieuw gezicht. Letterlijk. Van smoezelig steegje tot aantrekkelijke achterafstraat. Kunstenaars Klaas Boter, Iris Kruizinga, Loes Faber, Matthieu Keuter van Lewenborg, het duo Vaaf en Hans Vos hebben de Papengang getransformeerd tot een kleurrijke en lichtgevende poort naar het Groninger nachtleven.

Lees meer

Portret Jay van Dope D.O.D.

Steegje naast Simplon - De Groningse hiphopformatie Dope D.O.D. is wereldberoemd in de scene van hardcore rap en hiphop, maar veel Groningers hebben nog nooit van de rapper gehoord. Kunstenaar Michel Velt besloot deze Groningse held te eren door een enorm portret van hem te schilderen dat het steegje tussen het Boterdiep en Hotel Simplon siert. En, het schilderwerk is nog niet klaar. De rest van de muren in het steegje gaan ook helemaal onder.

Lees meer

Street art Oosterpark

In augustus 2023 organiseerde de Gemeente Groningen samen met Writer’s Block het allereerste Street Art Festival Groningen. In een paar dagen tijd werden er een aantal grootse nieuwe kunstwerken toegevoegd aan de Oosterparkwijk. Internationale en lokale kunstenaars maakten in totaal 7 verschillende muurschilderingen, vol verwijzingen naar het karakter van de wijk. Het resultaat mag er wezen. Nóg een extra reden om een rondje door de Oosterparkwijk te gaan maken.

Lees meer

Provincie

Street art Stadskanaal

Verschillende locaties - Wat doe je als er midden in je woonplaats een aantal saaie grijze gebouwen staan? De gemeente Stadskanaal wist daar wel raad mee. Onder de noemer Street Art Stadskanaal vrolijkten ze de boel flink op. Verschillende kunstenaars kregen elk een flatgebouw toegewezen wat ze onder handen mochten nemen. Het resultaat mag er zijn. Ieder gebouw is op zijn eigen manier uniek. 

Lees meer

Tunnel A28 Haren

P+R A28, Haren - Een tunnel onder de A28 door, niet meteen de gezelligste plek van Groningen zou je denken. Dat dacht een groep jonge kunstenaars ook. Ze hebben elk een deel van de tunnel onder handen genomen. Het heeft geresulteerd in een groot kleurenpalet. Een jonge vrouw, een enorme papegaai en silhouetten van skatende jongeren, je komt het hier allemaal tegen. Zo stap je nog net wat vrolijker de bus in.

Lees meer

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief