Grasnapolsky

Op naar De Toekomst

Het jaarlijkse vierdaagse ontdekfestival Grasnapolsky verhuisde in 2019 van de Veluwe naar de Groningse graanrepubliek. Met zijn 45 meter hoge schoorsteen is voormalige strokartonfabriek De Toekomst in Scheemda een iconisch herkenningspunt in het weidse landschap. Het complex vormt een van de laatste restanten van de ooit zo omvangrijke strokartonindustrie in de regio. Een unieke locatie voor een festival. Dat je de dag, avond en nacht mag pakken, omarmen en nooit meer los hoeft te laten. De behoefte om door te gaan. De behoefte aan muziek, kunst, inspiratie en onbeperkte vrijheid. 

Omarm de dag, avond en nacht

Ontdekfestival

Festival Grasnapolsky ontstond al in 2010 in Utrecht en ontwikkelde zich in de jaren erna tot een bijzonder ontdekfestival. Het festival biedt zowel indie als elektronische muziek en probeert daarbij een fijne balans te vinden tussen bekendere artiesten en nieuwe ontdekkingen. Daarnaast is er ook ruimte voor kunst, theater en expedities door de omgeving. Een stukje bezinning. En alles met de rijke historie in het achterhoofd. De fabriek en de omgeving lopen als een rode draad door het festival, zowel in het muziekprogramma als in het kunst- en expeditieprogramma, de aankleding en de vormgeving.

Meer dan muziek alleen

''Het is een bijzondere plek met een rijk verhaal dat verteld mag worden'', zegt directrice Mariska Berrevoets. Dat begint al op de locatie zelf. ''Je staat te dansen op de muziek van nu tussen de machines van toen'', vervolgt ze. Maar er is dus meer dan muziek alleen: de connectie met de omgeving is groot. Zo is er zowel kunst als theater dat direct verbonden is met de geschiedenis van de Graanrepubliek. Door bijvoorbeeld op expeditie te gaan leer je het verhaal van de omgeving op een leuke, laagdrempelige manier. ''Met een huifkar van een boer om de hoek kan je naar de lokale jenevermakerij. Zo is de cirkel weer rond.'' 

Gronings goud

Het beste hoeft niet altijd van ver te komen. Daarom combineert Grasnapolsky lokaal talent met grote namen van buiten. Zo betreden Thomas Azier en het Noordpool Orkest samen het podium met een uniek repertoire. Maar er is meer Gronings goud op het festival te vinden. Zo treden onder meer Electropoëzie en de DJ's van Relate Radio op. Ook namen als The Haunted Youth, Prins S. en de Geit en Kids With Buns staan op de planken. Meer dan genoeg moois voor je oren. Dat moet je horen.


En ook al is het festival midden in het Groninger landschap, het is eenvoudig te bereiken. Een fijne gratis pendelbus brengt je vanaf Groningen Centraal Station in een slechts een half uurtje naar het festivalterrein. Wel zo makkelijk. Of verblijf op het bungalowpark De Bloemert in Midlaren om nog dichter op de actie te zitten. Hier begint het festival al een dagje eerder met meerdere intieme optredens.

Muziek van nu tussen de machines van toen

Samen weer genieten

Waarom je er naartoe moet? Redenen zat, vindt Mariska. ''Unieke optredens, voorstellingen muziek op een bijzondere locatie. En nu er geen coronabeperkingen zijn, kunnen we weer samen zijn.'' Het thema van dit jaar is dan ook Alles om je heen. De mensen, de muziek, de kunst. Alles is weer dichtbij gekomen. ''Je kunt alles weer in je opnemen'', vertelt Mariska. ''We zijn door de afgelopen jaren ook bewuster geworden. Van de wereld, elkaar en het milieu. Een speciaal optreden van Lucky Fonz III gaat hier dieper op in.''

Nieuwe dingen ontdekken, daar gaat het om bij Grasnapolsky. Grote namen van nu traden hier op. Net als bij Eurosonic Noorderslag, hét muziekfestival van Europa dat ook dit jaar weer plaatsvond in Groningen. Veel van de acts die op deze editie van Grasnapolsky staan gooien hoge ogen op de favorietenlijstjes van Eurosonic Noorderslag. Al met al is Grasnapolsky een festival waar je ooit een keertje geweest moet zijn. Benieuwd geworden? Kom het ontdekken op 9 tot en met 13 maart. Luister hier alvast naar de artiesten van dit jaar en haal hier je tickets.

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief