Kiek over Diek fietsroute

Op de fiets balanceren tussen Wad en land

Zonder dijk was de provincie Groningen een stuk kleiner geweest. Misschien is dat waarom je bovenop de zeedijk de nuchtere kracht van de Groningers zo goed kunt voelen. Fietspad Kiek over Diek voert je in 90 kilometer over, voorlangs en achterlangs de dijk. De uitzichten zijn adembenemend. En dan maar hopen op wind mee.

© BlokLugthart
© Bas Meelker

Zeedijk op deltahoogte

DeOmmelanderzeedijk van Lauwersoog tot aan Nieuwe Statenzijl is niet de eerste dijk die Groningen beschermt tegen het zeewater. Landinwaarts vind je hier en daar lange slaperdijken. De zeedijk is wel de hoogste. Bovenop de dijk toren je uit boven het verder zo vlakke Groningse landschap. De steeds veranderende Waddenzee aan de ene kant, het platteland aan de andere kant, je voeten op de pedalen en de wind in je haren… Nog Groningser dan Kiek over Diek kun je een fietspad eigenlijk niet maken.

Ommetjes landinwaarts

Fietspad Kiek over Diek verbindt twee unieke natuurgebieden met elkaar, het Lauwersmeer en de Dollard. Je volgt hoofdzakelijk de zeedijk; erop, aan de zeezijde en aan de landzijde. Maar altijd met een fantastisch uitzicht. Om de paar kilometer kun je een uitstapje landinwaarts maken. Elk Toeristisch Overstap Punt op de route werkt als knooppunt met aansluiting op kortere en langere routes. Een Toeristisch Overstap Punt is herkenbaar aan het ruim vier meter hoge baken. Op deze manier kun je de Kiek over Diek route dus op tien plekken uitbreiden met andere fiets- en wandelroutes. Informatieborden vertellen je meer over de planten, dieren en overige bezienswaardigheden.