Wandelroute Ter Apel

De winter is het ideale seizoen voor een stevige boswandeling. In de omgeving van Ter Apel vind je de oudste bossen van onze provincie. Wandel langs de Ruiten Aa door een kronkelig, nat en kleurrijk beekdal. De geschiedenis van deze streek heeft haar sporen achtergelaten. De route brengt je namelijk langs verschillende historische locaties. Ontdek de verhalen achter de bouwwerken tijdens deze wandeling door Westerwolde.

Landschap vol geschiedenis

Van de Schotslaan, waar een van de drie Joodse begraafplaatsen van Ter Apel ligt, wandel je naar de voormalige aardappelmeelfabriek. Deze fabriek speelde een belangrijke rol in deze regio in de twintigste eeuw. Akkerbouwers verkochten hun aardappeloogst aan de fabriek en veel inwoners van Ter Apel konden er werken. In het landschap is nog te zien hoeveel invloed de fabriek had, kijk maar naar het kanaal en de spoorlijn die voor de fabriek werden aangelegd. Tussen wandelknooppunten 14 en 25 wandel je langs de oude vloeivelden van de aardappelmeelfabriek. 

Het grootste gedeelte van deze route loopt door de bossen van Ter Apel. Deze eeuwenoude bossen dateren uit het jaar 800, waardoor je om je heen bijzondere planten kunt zien. Zo is dit bos de enige plek in Nederland waar je de steenbraam nog kunt vinden. Wie goed kijkt zal ook genoeg verschillende vogels spotten. Spechten, ijsvogels, grauwe klauwier, roodborsttapuit en grote gele kwikstaart bijvoorbeeld. Neem dus vooral je verrekijker mee. 

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief