Guyotplein

Het Guyotplein is een kroonjuweel. Kroonjuwelen zijn groene plekken in de stad, waar natuur en historie samen bijzondere kwaliteit opleveren. Ze worden als kostbare sieraden verzorgd en beschermd.

Locatie

Guyotplein
9712NX Groningen
Plan je route

Dit plein draagt sinds 1890 de naam van de stichter van het eerste Nederlandse doveninstituut, de predikant Henri Daniel Guyot. Sinds het begin van de negentiende eeuw was het instituut, verdeeld over een aantal woonhuizen, aan het plein gevestigd. Het plein vormde een eenheid met de naastgelegen Ossenmarkt. Tot 1892 vond hier tweemaal per jaar, in juni en november, handel in vee plaats. Het beplante deel van de markt, het huidige Guyotplein, was de plek om te flaneren. In 1829 werd op het plein een monument geplaatst ter ere van Guyot.

De ecologische kwaliteit van dit plein wordt voor een belangrijk deel bepaald door de lindebomen, die het omzomen. In deze inheemse bomen leven vele tientallen soorten insecten. De ruime boomkronen bieden veel kansen voor vogels. Daarnaast trekt de rijke nectarbloei een grote hoeveelheid vliegende insecten aan. De monumentale boom in het midden van het plein is een bonte esdoorn, geplant rond 1890.

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief